It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

(H)erkenning Sutra's 18-4a - Activeren Hoge Kundalini

Klik hier voor vorige Artikelen  

In dit artikel wordt de vijfde meditatie-oefening uit the Recognition Sutras, hoofdstuk 18-4a, Shakti-Sankoca-Vikasa, behandeld.

De oefeningen uit hoofdstuk 18-4 bestaan uit twee meditaties. In dit artikel wordt de vijfde meditatie-oefening uit the Recognition Sutras, hoofdstuk 18-4a, Shakti-Sankoca-Vikasa, behandeld.
In deze reeks wordt een aantal relatief eenvoudig toe te passen meditatieve oefeningen besproken die toch heel krachtig zijn. Zie ook nog even voor de achtergrond informatie enkele vorige artikelen, de voorbereidende Shakti-Sankoca, Tattva-Bhāvanā en de Shakti-Vikasa meditaties. Deze oefeningen zijn zonder de soms bijzonder ingewikkelde tantrische Yoga oefeningen op het gebied van adembeheersing, lastige lichaamshoudingen, uitgebreide visualisaties en dagenlange uitgebreide tantrische rituelen. Deze eenvoudige en krachtige oefeningen zijn een belangrijke verbetering en komen uit de non-dualistische Shaiva (Kaula) Tantra-leer. Het is een versneld pad om, wanneer je er aan toe bent, spirituele vrijheid te kunnen gaan ervaren. Zie voor meer informatie ook het artikel van december 2019 over Ucchara AUM Pranayam. In latere artikelen komen de volgende meditatieoefeningen aan de orde.

Eerst even een paar opmerkingen: De vage, elliptische en cryptische beschrijving die Ksemaraja bij deze oefening geeft is niet een complete meditatie-transformatie oefening die je zomaar kunt gebruiken. De Shakti-Sankoca-Vikasa is een (esoterische) oefening die volgens de traditie strikt geheim werd gehouden. Zij wordt traditioneel één op één overgedragen van Meester naar een leerling (Sadakha) die er klaar voor is. Maar de tijden zijn veranderd en steeds meer esoterische kennis wordt exoterisch. Mijn weg is een pad van tientallen jaren geweest om door middel van studie, oefenen en diverse Meesters (Guru’s) raadplegen, de Kundalini-oefeningen te mogen doorgronden. Door achteraf zorgvuldig terug te kijken, is er een inzicht ontstaan dat het pad op een veilige manier sterk te verkorten is. De Shakti-Sankoca-Vikasa-oefening bestaat uit twee delen. Eerst deel a: de Hoge Kundalini (bij de Kruin-Chakra) activeren door middel van de Ucchara AUM Pranayam en daarna deel b: de Lage Kundalini (bij de Basis-Chakra) activeren door middel van het opwekken van seksuele energie die omhoog mag gaan stromen, dit deel komt bij een volgend artikel aan de orde. Vervolgens mogen de twee Kundalini’s gelijktijdig gaan stromen, elkaar versterken, uitbalanceren, aarden en uiteindelijk samensmelten, waardoor spirituele bevrijding kan ontstaan. Zoals je ziet zijn er twee Kundalini’s, een Hoge en een Lage. Deze inzichten  komen uit de Non-Dualistische Shaiva Kaula Tantra.

Voorwerk
In vorige artikelen staan de voorbereidende oefeningen, de Shakti-Sankoca , de tattva-bhāvanā en de Shakti-Vikasa. Aanbevolen wordt om deze meditaties voldoende te oefenen.

Wanneer de Leerling er klaar voor is, kan spirituele transmissie door de Meester ontstaan

Beschrijving van de oefening  

18-4a. Shakti-Sankoca-Vikasa (śakti-saṅkoca-vikāsa)
[a.] Het in eerste instantie ‘uitzetten en samentrekken van energie’  betekent het cultiveren van en aandacht besteden aan de twee modi van ‘uitstromen’ en ‘tot rust komen’ in de bovenste verblijfplaats van de Kuṇḍalinī. Deze plek wordt geleidelijk bereikt door het doordringen van het midden tussen de wenkbrauwen (3de oog) van de subtiele Prana Shakti (prāṇa-śakti), die geleidelijk intensiveert door de vibratie van de nasale toon (anusvāra) van een mantra in de neusholte.

Hier wordt het stimuleren van de Hoge Kundalini bedoeld, door gebruik te maken van de esoterische Tantra-techniek Ucchara AUM Pranayam. De Kern-Mantra (Bija-Mantra) AUM wordt vervangen door een Kern-Mantra die bij je persoonlijke Goddelijkheid (Deity) past of hoort. Mogelijke Kern-Mantra’s kunnen zijn: HRAUṀ en HRĪṀ. Daarbij laat je je persoonlijke Mantra vanaf de basis via de Sushumna (centrale kanaal) omhoog naar de bovenste neusholte chanten. Daarbij kun je een intense trilling of vibratie achter je 3de oog ervaren die na verdere beoefening door kan gaan naar de Kruin-Chakra of zelfs daarboven. Door de focussing van de levensenergie (Prana-Shakti) tijdens het chanten van de Bija-Mantra door de Sushumna, kan deze vibratie twee soorten blokkades opheffen. Ten eerste de psychische blokkade, ongeveer in het midden van het hoofd (Maya-Granthi) en het openen van het 3de oog (Ajna-Chakra) welke er vlak boven zit. Anders gezegd, doorboort door het chanten van de Bija-Mantra, de Prana-Shakti als een soort klank-naald de Maya-Granthi (de blokkade van dualiteit) en kan het openen van het Ajna-Centrum (3de-oog) ontstaan. Door het openen van deze twee centra kan een meer vrije stroom van levensenergie naar de hogere chakra’s en daarboven ontstaan. Belangrijker dan het openen van het derde oog is het openen van de Brahma-Randhra (poort naar het Goddelijke) bij de kruin. Wanneer de Brahma-Randhra meer open is, kan de Prana-Shakti makkelijker via de Kruin-Chakra worden aangezogen, tot rust komen bij een Kumbhaka en weer naar buiten stromen. Dan kan men volgens de instructie van Ksemaraja, oefenen met 'aandacht besteden aan de modi van naar buiten stromen en tot rust komen'. Het lichaam vult zich dan met Goddelijke vreugde en kun je een subtiel pulserende rust bij de Kruin-Chakra ervaren. Waarschijnlijk kun je deze meditatieve transformatie-oefening niet zelfstandig uitvoeren, zie voor uitgebreide instructies het artikel over de Ucchara AUM Pranayam.

Literatuur:
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) van Rājānaka Ksemaraja door Hareesh Christopher D Wallis
   uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video door Hareesh
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti
- The Doctrine of Vibration van Dyczkowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2020 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!