It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

(H)erkenning Sutra's 18-2a - Ga naar Binnen

Klik hier voor vorige Artikelen  

In het vorige artikel hebben we het gehad over de eerste oefening in hoofdstuk 18 van de Pratyabhijna-Rridaya (Recognition Sutras) van Rajanaka Ksemaraja: No-Mind. In dit artikel behandelen we de tweede meditatie-oefening,

In deze reeks bieden wij als Tantra Tempel een aantal relatief eenvoudig toe te passen oefeningen aan die toch heel krachtig zijn. Zie ook nog even voor de achtergrond informatie het vorige artikel. Deze oefeningen zijn zonder de soms bijzonder ingewikkelde tantrische Yoga oefeningen op het gebied van adembeheersing, lastige lichaamshoudingen, uitgebreide visualisaties en dagenlange uitgebreide tantrische rituelen. Deze eenvoudige en krachtige oefeningen zijn een belangrijke verbetering en komen uit de non-dualistische Shaiva (Kaula) Tantra-leer. Het is een versneld pad om, wanneer je er aan toe bent, spirituele vrijheid te gaan ervaren. Zie voor meer informatie ook het artikel van december 2019 over Ucchara AUM Pranayam.

Wanneer de Leerling er klaar voor is, kan spirituele transmissie door de Meester ontstaan

Oefening

De tweede oefening kent twee varianten, nu bespreken we de eerste uitvoering.

  2a. Shakti Sankocha (śakti-saṅkoca) deel a - Vertraging van Energie

Door tijdens je bezigheden de energiestroom die via de poorten van de zintuigen naar buiten stroomt, te vertragen, wordt je meer bewust van de terugstromende energie naar je centrum (hart).

Het beste is om deze oefening enkele keren per dag te doen. Wees ervan bewust dat tijdens allerlei soorten  bezigheden energieën vanuit je energie-lichaam via de zintuigen naar buiten (de wereld in) stromen. Dit kunnen activiteiten zijn zoals: werken, lezen, sporten, hobby, vrijen, fietsen, praten, computerwerk, enzovoort.

Neem een paar minuten de tijd en laat de uitgaande energie via je zintuigen wat vertragen. Volg dan (een deel van) de energieën die zich omkeren en weer terug naar je centrum of naar je hart-chakra stromen. Observeer zonder enige beïnvloeding de kwaliteit daarvan en ervaar wat er met deze energie gebeurt. Je kunt het volgen van de terugstromende energie zien als een soort tweede aandachtniveau.

Wees bij het observeren van de naar buiten en terugstromende stromende energieën, zonder enig oordeel, ga niet labelen of interpreteren. Probeer alleen de kwaliteit in te voelen. Is het blij-makend, verwonderend, comfortabel, manipulerend, bang makend, dankbaar, accepterend, liefdevol of behoeftig?  

Observeer met veel nieuwsgierigheid de kwaliteit van het hart tijdens je bezigheden of de omgeving. Het is een meditatie waarbij je gelijktijdig bewust bent van het buitengebeuren en je innerlijke, het hart. Sta geen interpretaties, verhalen of Mind-constructies toe, alleen aandachtig, conceptloos observeren. Wil de energie vanuit zichzelf veranderen, zonder beïnvloeding, dan is dat perfect oké.
Dit lijkt een beetje op de STOP actie van de vorige oefening 1.

Algemeen
Zie de gedachten en verhalen die opkomen bij bepaalde energieën als reacties op gebeurtenissen of indrukken (Samskaras) uit het verleden. Besef ook dat energie zelf noch slecht, noch goed is. Je blijft gewoon de kwaliteit van de energie invoelen. Word intieme vriendjes met de energie. Naarmate je meer met deze oefening bezig bent, gaat het labelen, interpreteren of er een verhaal aan ophangen stap voor stap verdwijnen, ze lossen als het ware op. Je bent slechts bewust van hoe het voelt: de 'temperatuur', 'textuur', 'kleur' ​​of 'trillingsfrequentie'. Laat daarbij alle concepten of ideeën los.

Verzen die Ksemaraja inspireerden
In de Upaniṣhads van de Ātharvaṇika's, 4de hoofdstuk van de Kaṭha-afdeling, 1ste vers staat:

De Schepper voorzag [ons met] naar buiten gerichte openingen;
daarom kijkt men naar buiten en niet naar het innerlijke zelf.
Een enkele wijze man, keerde die blik om,
keek naar binnen naar het zelf en proefde onsterfelijkheid.
(Kaṭha Upaniṣad 4.1)

De fundamentele oriëntatie van een spirituele zoeker naar de Waarheid is naar binnen, het innerlijke en niet naar buiten, het uiterlijke. Door altijd bij jezelf naar binnen te kijken, kun je alles ervaren wat er te zien is. Doordring het laag voor laag, totdat er geen laag dieper te gaan is. Door zo, heel intiem met jezelf, in contact met jezelf, kun je het onderscheid ervaren tussen de kern (essentie) en de periferie. Dat betekent dat je bewust wordt van de onveranderlijke pure essentie en de vergankelijke, oppervlakkige periferie. Anders gezegd, je wordt bewust van datgene in je wat nooit is geboren en nooit sterft.

Je bent nooit geboren en nooit gestorven,
je brengt slechts een kort bezoekje aan planeet Aarde.

Het volgende vers is heel direct:

Onwetende mensen streven naar uiterlijke verlangens,
en zijn steeds angstig voor het vergankelijke en de dood.
Maar de wijzen weten wat het onsterfelijke inhoud,
en zoeken niet het stabiele in onstabiele dingen van deze wereld.
(Kaṭha Upaniṣad 4.2)

Literatuur:
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) van Rājānaka Ksemaraja door Hareesh Christopher D Wallis
   uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video door Hareesh
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti
- The Doctrine of Vibration van Dyczkowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2020 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!