It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Basis-Ingrediënten Tantra - Deel 7 Energie Transformatie - Bandha

Klik hier voor vorige Artikelen  

Dit artikel over energie en Bandha's is deel 7 van de serie over de praktische basis-ingrediënten bij de beoefening van Tantra. Wanneer gesproken wordt over energie gaat het altijd over levensenergie (prana). Deze levensenergie kan verschillende kwaliteiten hebben, bijvoorbeeld een seksuele, een hart- of spirituele kwaliteit. Het stap voor stap veranderen van seksuele naar spirituele kwaliteit wordt een transformatieproces genoemd. Bij dit transformatieproces speelt de zogenoemde PC-spier een grote rol. Bij tantrische oefeningen wordt deze PC-spier, meestal in combinatie met ademhaling, heel vaak gebruikt.

PC-spier
Eerst een uitleg over de PC-spier omdat die regelmatig bij de tantrische meditatie- en transformatie-oefeningen gaat voorkomen. Er zijn ook andere richtingen die deze spier gebruiken bij diverse oefeningen zoals de Kundalini Yoga. Hier onder plaatjes van de vrouw en de man, bij het plaatje van de vrouw is deze PC-spier duidelijker te zien.

Pubococcygeus (PC) spier vrouw

PC Spier Vrouw - pubococcygeus spier

De musculus pubococcygeus (PC-spier) is een hangmat-achtige spier die loopt vanaf het schaambeen naar het stuitje en maakt deel uit van de bekkenbodemspieren. De PC-spier is bij beide seksen aanwezig en omringt het rectum, de urineblaasopening en bij vrouwen ook de vagina en bij mannen de basis van de penis. Anders gezegd loopt De PC-spier als het ware in een achtvormige baan om het rectum en de vagina of de penis met in het midden een soort twist ter hoogte van het perineumpunt. De spier controleert de urine-uitstroom. Bij een orgasme treden contracties van de musculus pubococcygeus op. Deze spier kan getraind worden door middel van kegeloefeningen of pompoir.

Pubococcygeus (PC) spier man

PC Spier Man - pubococcygeus spier

Functies van de PC-spier
De PC-spier heeft diverse functies, onder andere:
1. Het automatisch controleren van de urine-uitstroom, vaak ben je daar niet bewust van;
2. Energie opwekken door oppervlakkige, snelle pulseringen van de PC-spier (stap voor stap opvoeren tot ca 30 keer bij een inademing, te beginnen met 5 pulsjes);
3. Aanbrengen van een energieslot (Bandha) door de PC-spier na een inademing stevig vast aan te trekken. Daardoor kan de opgebouwde energie niet weglekken of wegstromen;
4. Tijdens het vrijen en er is penetratie kunnen beide partners knijpjes geven, wat een heel fijn gevoel kan geven. Daarom wordt de PC-spier ook wel de liefdesspier (love muscle) genoemd;
5. Bij voldoende training en oefening kan het, vooral op oudere leeftijd, werken tegen incontinentie. Het trainen van de PC-spier om incontinentie tegen te gaan is pas sinds enkele tientallen jaren geleden door de medische wereld ontdekt, alhoewel deze kennis bij de tantrische meesters reeds duizenden jaren oud is;
6. Een bijkomstig positief effect bij het trainen van de PC-spier is dat de rest van de bekkenbodemspieren gemasseerd, ontspannen en versoepeld worden. Verder helpt het in combinatie met ademen bij het gronden, het in contact komen met aardingsenergie.

Als tantra-beoefenaar is het een voorwaarde om deze PC-spier te trainen. Je kunt oefenen onder allerlei omstandigheden, wachten bij een bushalte, het station, op kantoor, in de auto en bijvoorbeeld als je staat te wachten bij een kassa.

(Seksuele) Levensenergie, prana en transformatie
Er zijn op de website reeds diverse artikelen verschenen over transformatie van (levens)energie, begrip seksuele energie en seksuele energie naar spirituele energie bij Tantra. Lees ze maar (nog) eens rustig door.

Wanneer je op de volgende link klikt zie je een krachtige tantrische oefening, de MahaBandha, waarbij je de levensenergie kunt opbouwen en transformeren. Het beste is om eerst de drie afzonderlijke Bandha's een aantal weken dagelijks te oefenen. Daarna kun je rustig overgaan naar de combinatie van de drie afzonderlijke Bandha's, de MahaBandha (Drievoudige Slot - Triple Lock). Het is goed deze in het begin een aantal weken dagelijks te beoefenen en na een aantal maanden een paar keer per week. Het helpt je op energie te blijven en heeft een verjongende werking. Hierbij de Maha Bandha (Drievoudig Slot) oefening.


Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2017 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2017 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!