It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

(H)erkenning Sutra's 18-2b - TOTAAL naar Binnen

Klik hier voor vorige Artikelen  

In het vorige artikel is de tweede oefening (2a Ga naar binnen) uit hoofdstuk 18 van de Pratyabhijna-Rridaya (Recognition Sutras) van Rajanaka Ksemaraja besproken. In dit artikel wordt de derde meditatie-oefening 2b behandeld.

In deze reeks wordt een aantal relatief eenvoudig toe te passen oefeningen besproken die toch heel krachtig zijn. Zie ook nog even voor de achtergrond informatie het vorige artikel. Deze oefeningen zijn zonder de soms bijzonder ingewikkelde tantrische Yoga oefeningen op het gebied van adembeheersing, lastige lichaamshoudingen, uitgebreide visualisaties en dagenlange uitgebreide tantrische rituelen. Deze eenvoudige en krachtige oefeningen zijn een belangrijke verbetering en komen uit de non-dualistische Shaiva (Kaula) Tantra-leer. Het is een versneld pad om, wanneer je er aan toe bent, spirituele vrijheid te gaan ervaren. Zie voor meer informatie ook het artikel van december 2019 over Ucchara AUM Pranayam.

Wanneer de Leerling er klaar voor is, kan spirituele transmissie door de Meester ontstaan

Oefeningen

Er zijn twee uitvoeringen van de tweede oefening, in het vorige artikel is het eerste deel (a) besproken, nu wordt uitvoering b besproken: de Volledige omkering van uitgaande Energie. In latere artikelen komen de volgende aan de orde.

  2b. Shakti Sankocha (śakti-saṅkoca) deel b - Volledige omkering van je uitgaande Energie:

Bij terugtrekking van de uitgaande energie laat je deze volledig omkeren en bij jezelf naar binnen keren. Je kunt dit vergelijken met een schildpad die bij onraad plotseling zijn ledematen naar binnen trekt. Dit komt ook voor wanneer je bij een verschrikkelijke gebeurtenis instinctief de (Prana)energie volledig naar je kern terugtrekt.

Ksemaraja geeft nu een andere versie van de Shakti-Sankoca (śakti-saṅkoca) oefening. Dit is geen vorm van tweede aandacht, want hier worden we uitgenodigd om al onze energie krachtig naar binnen te trekken. Alle energie gaat naar de kern, het centrale kanaal (Sushumna).

Mogelijke situaties waarbij je het kunt proberen zijn: Je voelt je bijvoorbeeld verstrooid, niet goed geaard, angstig, verward, woedend of dolblij. Sluit dan de poorten van de zintuigen, zoals de ogen, oren, reuk, enzovoort en trek al je energie (Prana) naar je centrum, naar de innerlijke kern van je wezen, naar de Sushumna. Wees volledig bewust van het gevoel tijdens het stabiliseren van de energie. Een mooi voorbeeld video staat aan het einde van dit artikel.

Deze bijzonder krachtige oefening kan zelfs van nut zijn wanneer je in een situatie bent waarbij je de ogen niet kunt sluiten. Blijf, zonder erover na te denken, toch zo goed mogelijk bewust van de intens wordende emotionele vibratie die via de Sushumna door je bekkenbodem, hart, keel en hoofd loopt. Nadat je de emotionele vibratie een aantal minuten goed hebt doorvoeld, kan al spoedig het overschot aan energie via het bekkenbodem of de kruinchakra wegvloeien. Belangrijk is dat je het wegvloeien niet stuurt, maar zonder bang te zijn laat ontstaan wanneer het juiste moment daar is. Het kan wat oefening vergen voordat je deze tweede Shakti-Sankoca onder de knie hebt. Afhankelijk van de situatie kan de eerste of de tweede Shakti-Sankoca worden toegepast.

Emotie als pure Energie
Het is goed om in te zien dat vooral zogenaamde ‘negatieve’ emoties uiteindelijk pure energie (Shakti) is, mits je er geen oordeel over hebt. Dat oordeel over emoties is vaak cultuur gerelateerd (geconditioneerd) met het idee dat het op de een of andere manier slecht of schadelijk voor je is. Ten onrechte ga je dan vaak over in een schadelijke actie wanneer je het verhaal (Vikalpa) geloofd. Het zijn de ideeën, verzinsels, mind-constructies (Vikalpa’s), er omheen die schadelijk kunnen zijn, niet de emoties zelf. Wanneer je emoties als puur energie ervaart, is het zelfs voedsel voor je energielichaam. Het kan worden verteerd en dan ervaar je de subtiele vibratie van puur zijn te midden van alles om je heen.

Algemeen
Zie de gedachten en verhalen die opkomen bij bepaalde energieën als reacties op gebeurtenissen of indrukken (Samskaras) uit het verleden. Besef ook dat energie zelf noch slecht, noch goed is. Je blijft gewoon de kwaliteit van de energie invoelen. Word vriendjes, intiem met energie. Naarmate je meer met deze oefening bezig bent, gaat het labelen, interpreteren of er een verhaal aan ophangen (Vikalpa) stap voor stap verdwijnen, ze lossen als het ware op. Je bent slechts bewust van hoe het voelt: de 'temperatuur', 'textuur', 'kleur' ​​of 'trillingsfrequentie'. Laat daarbij alle concepten of ideeën los.

Verzen die Ksemaraja inspireerden
In de Upaniṣhads van de Ātharvaṇika's, 4de hoofdstuk van de Kaṭha-afdeling, 1ste vers staat:

De Schepper voorzag [ons met] naar buiten gerichte openingen;
daarom kijkt men naar buiten en niet naar het innerlijke zelf.
Een enkele wijze man, keerde die blik om,
keek naar binnen naar het zelf en proefde onsterfelijkheid.
(Kaṭha Upaniṣad 4.1)

De fundamentele oriëntatie van een spirituele zoeker naar de Waarheid is naar binnen, het innerlijke en niet naar buiten, het uiterlijke. Door altijd bij jezelf naar binnen te kijken, kun je alles ervaren wat er te zien is. Doordring het laag voor laag , totdat er geen laag dieper te gaan is. Door zo, heel intiem met jezelf, in contact met jezelf, kun je het onderscheid ervaren tussen de kern (essentie) en de periferie. Dat betekent dat je bewust wordt van de onveranderlijke pure essentie en de vergankelijke, oppervlakkige periferie. Anders gezegd, je wordt bewust van datgene in je wat nooit is geboren en nooit sterft.

Je bent nooit geboren en nooit gestorven,
je brengt slechts een kort bezoekje aan planeet Aarde.

Het volgende vers is heel direct:

Onwetende mensen streven naar uiterlijke verlangens,
en zijn steeds angstig voor het vergankelijke en de dood.
Maar de wijzen weten wat het onsterfelijke inhoud,
en zoeken niet het stabiele in onstabiele dingen van deze wereld.
(Kaṭha Upaniṣad 4.2)

Video voorbeeld concentratie energie - No-Mind
-https://www.youtube.com/watch?v=VwVRlbOXOXQ

Literatuur:
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) van Rājānaka Ksemaraja door Hareesh Christopher D Wallis
   uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video door Hareesh
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti
- The Doctrine of Vibration van Dyczkowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2020 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!