It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

(H)erkenning Sutra's 18-1 - No-Mind

Klik hier voor vorige Artikelen  

In de Pratyabhijna-Rridaya (Recognition Sutras) van Rajanaka Ksemaraja, hoofdstuk achttien staan negen (eigenlijk elf)  schitterende oefeningen. Deze oefeningen kunnen je helpen om bij je ware essentie te komen. Hierbij is het belangrijk om de drie belangrijkste energiekanalen (Nadi’s) te ervaren, meer te activeren en beter te laten doorstromen. In een vorig artikel over Ucchara AUM Pranayam is daar uitvoerig over gesproken. Wanneer je hebt geoefend, ben je bewust van de Ida, Pingala en Sushumna. Wanneer je alle oefeningen hebt doorlopen, heb je al een ruime basis. Maar er zijn ook oefeningen die je als eenvoudige voorbereiding naar spirituele vrijheid kunt toepassen en die toch heel krachtig zijn. Er zijn een elftal min of meer eenvoudige en bijzonder effectieve oefeningen, die in de loop van eeuwen bijna vergeten zijn, waarbij je veel baat kan hebben. Deze zijn te beoefenen zonder de soms bijzonder ingewikkelde tantrische Yoga oefeningen op het gebied van adembeheersing, lastige lichaamshoudingen, uitgebreide visualisaties en dagenlange tantrische rituelen. De eenvoudige en krachtige oefeningen zijn een belangrijke verbetering en komen uit de non-dualistische Shaiva (Kaula) Tantra-leer. Het is een versneld pad om, wanneer je daar aan toe bent,  spirituele vrijheid te gaan ervaren.

Wanneer de Leerling er klaar voor is, kan spirituele transmissie door de Meester ontstaan

Oefeningen

De eerste oefening wordt nu besproken. In latere artikelen komen de volgende aan de orde.

  1. Het laten oplossen van denk-constructies (vikalpa-kṣaya)

Ten eerste gaat het erom door meditatief te zijn, dat je er bewust van bent dat je in een schijnbare wereld leeft. Door het denken leef je in een mind-wereld vol met concepten, eindeloze speculaties, oordelen, projecties, angsten, gekunstelde interpretaties, analyses, ideeën, verhalen en aannames. De Werkelijkheid blijft hierdoor verborgen achter een dikke mist van gedachten. Wanneer deze mist of sluier stapje voor stapje oplost ga je een wereld ervaren die zo helder is, zo levendig, zo verrassend echt, zo bevrijdend betekenisloos en ongelofelijk schitterend mooi. Het is helemaal niet erg dat er gedachten zijn, het wordt pas  bedenkelijk wanneer je de gedachten gelooft, wanneer je je ermee identificeert en dat je het idee hebt dat dat de Werkelijkheid is. Door die gedachten-mist kun je niet je ware essentie of kern ervaren. Daardoor raak je vervreemd van jezelf. Om in contact met jezelf en/of met Waarheid te komen, verleg je eerst het denken van het hoofd naar het hart waardoor je je meer bewust wordt van Bewustzijn zonder enige vorm. Dan verleg je de aandacht van het denken (denk- constructies) naar niets-denken (No-Mind). Daarbij vind je de inhoud van de gedachten helemaal niet interessant. Veel interessanter is Bewustzijn, waarbinnen je van allerlei zaken conceptloos bewust kunt zijn.

Een trucje is dat je bewust bent van de beginfase waarbij het denken nog niet actief is, nog niet aan het interpreteren is en nog niet aan het labelen. Je bent gewoonweg alleen maar bewust van wat er op dit moment aanwezig is, zoals: ademhaling, gevoel van angst, energiestromen, geluiden, emoties, sensaties, licht of kleuren. Deze zaken ga je dan niet benoemen, niet labelen, niet interpreteren, je er niet mee identificeren, wees er alleen maar bewust van. Verder zie je gedachten alleen maar als energietrillingen of -vibraties die komen en gaan. Je bent verder helemaal niet geïnteresseerd naar de inhoud van de gedachten. Je kunt je ook bewust worden van de stiltepauzes tussen de gedachtenstromen waarbij je bewust bent van dat er een gedachte komt en ... weer gaat. Deze manier van observeren kun je een paar keer per dag voor een paar minuten oefenen. Wanneer je dan tegen jezelf zegt ‘STOP’ en vervolgens de gedachten observeert, kun je tot de conclusie komen dat er op dit moment een aantal mogelijk schijnbaar geloofwaardige interpretaties zijn. Maar wanneer je goed observeert kom je erachter dat je eigenlijk niet echt weet welke wel of niet het meest dicht bij Waarheid ligt. Dat kun je alleen ervaren bij een staat van niet-denken (No-Mind) waarbij er geen dikke mist van gedachten aanwezig is. Het gevolg kan zijn dat je vanuit die staat steeds meer bewust wordt en echt in contact met Werkelijkheid komt. Het medicijn is dus conceptloos meditatief te zijn, waarbij je het eenheidsgevoel met de Werkelijkheid of het Bestaan kunt ervaren. Dit houdt tevens het einde van je bedachte wereld in, waarin alles komt en gaat . . . 

Literatuur:
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) van Rājānaka Ksemaraja door Hareesh Christopher D Wallis
   uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video door Hareesh
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti
- The Doctrine of Vibration van Dyczkowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2020 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!