It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Verschil tussen de Tantra Mini & Jaar Training & Retreat

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel regelmatig vragen geïnteresseerden wat het verschil is tussen een Tantra Mini Training, een Tantra Week Retreat en een Tantra Jaar Training. In dit artikel wordt dat kort uitgelegd. Het gaat er uiteindelijk om dat je voldoende verschillende meditaties en oefeningen ter beschikking hebt om je dagelijkse tantrische Sadhana te kunnen samenstellen en te volbrengen. Het gevolg is dat er voorwaarden ontstaan waardoor Tantra echt kan gaan werken.

Tantra Jaar Training
Voor het gemak wordt eerst de Tantra Jaar Training uitgelegd. Omdat het een training is, heeft het een samenhangende structuur van ingrediënten. De jaartraining bestaat voor een gedeelte uit theorie en voor het merendeel uit oefeningen. De theorie gaat over hoe Tantra is ontstaan en hoe het verder is geëvolueerd. De complete set van de noodzakelijke ervaringsgerichte oefeningen (tools) komen aan de orde. In het jaar komen, verdeeld over vijf volle weken, diverse vormen van  Asana’s (lichaamshoudingen), Dhyana / Bhavana (meditaties), Pranayams (Tantrisch ademen), Mudra's (handgebaren en seals), Mantra's (chanten), Yantra's (visualisaties), Bandha’s (energie sloten en transformaties), Kriyā’s (Tantrische rituelen) en als de deelnemers er klaar voor zijn: Tantra Maithuna (Tantrisch heilig ritueel). Er wordt een uitgebreide en consistente set (matrix) van oefeningen overgedragen. Daardoor krijg je ruim voldoende mogelijkheden aangeboden zodat je voor jezelf een samenhangende en werkende, voor jou geschikte Sadhana (dagelijkse set tantrische oefeningen) kunt samenstellen. Je kunt daarna je dagelijkse meditaties en oefeningen doen waardoor Tantra echt voor je gaat leven. Je creëert dan de voorwaarden en omgeving waarbij je je steeds meer kan gaan verdiepen en zodat spirituele vrijheid mag ontstaan.

Tantra Mini Training
Dit is ook een training, waardoor er ook meer structuur is dan bij een Retreat, zie hieronder. Een Tantra Mini Training vindt in een weekend plaats. In dat korte tijdsbestek komen enkele ingrediënten uit de jaartraining aan de orde. Welke ingrediënten worden overgedragen, is afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers, het moment en de energie. Daardoor is elke Tantra Mini Training weer anders, op enkele basismeditaties na. Ook kan bij de verschillende Mini Trainingen een bepaalde overlap aan oefeningen ontstaan.

Tantra Week Retreat
Bij een Tantra Retreat gaat het erom om meer bij jezelf naar binnen te gaan, jezelf beter te leren kennen. De stilte in jezelf te ervaren is de focus. Er is daarbij dan ook minder structuur en je hebt veel tijd voor jezelf. Natuurlijk worden ook bij een retreat de noodzakelijke oefeningen overgedragen. En hier geldt ook dat geen enkele retreat hetzelfde is.

Nog even voor de duidelijkheid
Bij de TantraTempel wordt klassieke, oorspronkelijke Tantra overgedragen. Dus geen verwesterlijkte Neo-Tantra met de focus op vormen van massage, gepsychologiseer, specifiek partnerwerk of seks en erotiek. Ook wordt er geen therapie of (seksueel) lichaamswerk gedaan. Wel kan Tantra een therapeutische uitwerking hebben. Verder veroordeelt Tantra niets, alles mag er zijn of ontstaan, zonder een voorbedachte focus op wat dan ook. Uiteraard gaat Tantra er zeker vanuit dat je het leven zo volledig mogelijk mag vieren, daarom wordt er tussen de meditaties en oefeningen door regelmatig (vaak uitbundig) gedanst.

Shiva-Shakti afbeeldingen waarbij zij in één lichaam vertegenwoordigd zijn

Artikelen - Trainingen - Retreats
Tantra als een werkzame en samenhangende set tools, zie: Tantra Landschap
Tijdens de Tantra Jaar Training wordt stap voor stap naar je eigen Sadhana toegewerkt
Deeltjes van de jaartraining worden tijdens de Tantra Mini Training overgedragen
Vind de stilte in jezelf tijdens een Tantra Week Retreat

Literatuur
Tantra Illuminated en diverse video's van Hareesh Christopher D Wallis
1. Tantra, leven in vrijheid en 2. Tantra, leven in heelheid van Osho
The Recognition Sutras van Hareesh Christopher D Wallis
Vijnana Bhairava Tantra, diverse vertalingen door verschillende sanskritisten
A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya van Swami Satyananda Saraswati.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!