It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Sadhaka - Sadhana - Huiswerk en Tantra

Klik hier voor vorige Artikelen  

Wanneer je een tantrisch pad (lineage) volgt als een tantrik practisioner (Sadhaka) doe je een belofte om dagelijks je oefeningen (Sadhana) te doen. Om kennis op te doen en te ervaren wat voor oefeningen mogelijk zijn, komen mensen naar de TantraTempel. Men komt dus over het algemeen om spiritueel te groeien om tot bevrijding te komen. Maar als wordt aangegeven dat daar toch wel wat huiswerk aan te pas komt, stokt het vaak. Ook als het zelfs om een uurtje per dag gaat, is dat veelal al teveel gevraagd.

Het moet sneller
De meeste mensen vinden het allemaal te lang duren met al dat huiswerk. Het gevolg is dat er niet voldoende wordt gemediteerd, er geen innerlijke reiniging plaats vind en dat het effect van transformatie achterwege blijft. Men heeft haast, het moet snel en het moet nu. Dan voelt men zich aangetrokken om door middel van 'plantaardige medicijnen', psychotrope stoffen, allerlei soorten drugs zoals Soma en bijvoorbeeld Ayahuasca bij Santo Daime ceremonies, het doel te bereiken. Men gaat ervan uit dat door het gebruiken van deze stoffen een diepere aard van de realiteit wordt onthuld. Inderdaad worden door dit gebruik andere vormen van bewustzijn ervaren. Maar zijn die ervaringen bevredigend, blijvend en duurzaam?

Zijn externe middelen nodig?
Betrouwbare en integere tantrische meesters gaan er stellig van uit dat absoluut geen externe stoffen nodig zijn om de Waarheid of de aard van de Realiteit te doorgronden. Die geforceerde, versterkte andere bewustzijnstoestanden zijn niet ‘meer echt’ dan de bewustzijnservaringen tijdens diepe meditatie en zorgvuldig innerlijk onderzoek. Trouwens bij de Shaivistische Tantra kom je het gebruik van drugs of daaraan gerelateerde stoffen, niet tegen. Wel kan het zo zijn dat de externe middelen onder bijzonder vakkundige begeleiding kunnen bijdragen aan genezing of psychologische groei. Verder kunnen ze voor een korte tijd bepaalde chakra’s en eventueel de Kundalini-stroom kunstmatig activeren en ook weer verzwakken. Ook kunnen psychedelica je een snapshot laten zien van wat je zou kunnen bereiken. Daardoor kunnen ze je eventueel motiveren of demotiveren en een bepaald doel aanrijken. Maar dan uitsluitend een paar keer in je leven onder zeer professionele begeleiding. Bij frequent gebruik zal het je op den duur uitputten en het contact met het aardse menselijke leven vertroebelen. De enige duurzame remedie is mediteer, wees bewust meditatief . . . 

Psychologische en Spirituele Healing

Spirituele bevrijding, vreugde en ontwaking
Het mooie en meest betrouwbare van meditatief-zijn door middel van meditatie is dat er geen bijverschijnselen of bijwerkingen ontstaan. Het is verder heel belangrijk dat psychologische groei en spirituele groei niet met elkaar worden verward. Psychologische groei of (zelf)ontwikkeling gaat altijd over het ontwikkelen van je menselijke potentie, over perfectioneren. Spirituele groei gaat over het realiseren, het steeds meer bewust worden van je ware, altijd al aanwezige, diepste wezen en natuur. Psychologische groei is een voorwaarde om spiritueel te kunnen groeien, om te mogen ontwaken. Het verschil gaat over ‘worden’ versus ‘Zijn’. Daarom kun je via psychologische groei of ontwikkeling niet verlicht worden. Verlichting is geen concept maar een in essentie altijd al aanwezige realiteit. Alleen besef je het niet, je bent door allerlei mind-constructies er niet direct van bewust. Uiteindelijk is meditatie de drug, de medicijn, doe simpelweg je huiswerk . . . 

Nirav z’n ervaring met huiswerk
Ruim vijfendertig jaar geleden ging na het bestuderen van enkele Tantra-boeken met (meditatie)oefeningen vanzelf het oefenen aan de gang. Dat ontstond, het was geen doén, kwam niet tot stand vanuit de mind en er was geen meester die dat aanstuurde of aangaf. Jarenlang iedere dag om drie of vier uur ‘s morgens opstaan en minstens vier uur per dag met oefeningen bezig zijn totdat er het gevoel was dat het klaar is, dat de oefening in het wezen geïntegreerd is. Een bepaalde oefening werd dan maanden of soms jaren lang minstens iedere dag beoefend. Daarna kwam een nieuwe meditatie of transformatie-oefening aan de orde. Nu, heden ten dage, wordt nog steeds minimaal vier tot acht uur per dag gestudeerd, geoefend en lezingen of satsangs via audio of video gevolgd. Verder is er geen enkele ervaring met welke vorm van drugs dan ook, weet niet eens hoe ze eruit zien. En dat houden we zo . . .

Dit artikel is geïnspireerd door Hareesh Christopher D Wallis en Ma Ananda Sarita

Literatuur
The Recognition Sutras van Ksemaraja vertaald door Hareesh Chistopher D Wallis
Diverse dialogen tussen studenten en Meesters bij de FB groep TantrikYogaNOW
Tantraloka en Tantrasaara van Abhinava Gupta in diverse artikelen vertaald door Hareesh Christopher D Wallis

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!