It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Bhuta-Shuddhi oefening als onderdeel van
een dagelijks Tantra ritueel

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra heeft altijd als insteek om meer bewust te zijn. Om spiritueel bewustzijn op een hoger plan te kunnen brengen, kent Tantra een uitstekende oefening die Bhuta-Shuddhi heet. Bij Tantra gaat men er van uit dat alles, je lichaam, het denken, de aarde, materie en het hele universum, in essentie uit vijf basiselementen (Bhuta) bestaat. Bhuta wordt ook vaak Tattwa of Tattva genoemd. Bij deze oefening worden deze basiselementen gereinigd ofwel getransformeerd (Shuddhi). De gehele manifestatie heeft als achterliggende ondergrond in subtiele vorm, de elementen: aarde (prithvi), water (apas), vuur (agni), lucht of wind (vayu) en ether/ruimte (akasha). Je kunt deze vijf elementen zien als de vibrerende bouwstenen van Shakti (-energie) waardoor de manifestatie ontstaat. Bij je lichaam staat de aarde-Bhuta voor vastheid van de cellulaire structuur; Water-Bhuta voor bijvoorbeeld vloeibaar bloed en lymfe vloeistof; Vuur-Bhuta voor hitte, eetlust, spijsvertering en dorst; Lucht-Bhuta voor beweging, uitzetting en samentrekking; Ether-Bhuta voor subtiele vibratie en emotie. De Bhuta's staan als onderdeel van de geest/psyche voor respectievelijk: reuk, smaak, zicht, aanraking en geluid.

Uitleg en doel van de Bhuta-Shuddhi oefening
In het artikel over een mogelijk dagelijks Shaiva Tantra-Yoga ritueel zijn twee uitvoeringen genoemd bij nummer 5. Bij een vorig artikel is een meer uitgebreide uitleg gegeven over nummer 5a, het Deha-Shuddhi Ritueel . Nu wordt nummer 5b, de Bhuta-Shuddhi oefening, besproken als een bij Tantra behorend fundamenteel ritueel waarbij de vijf basiselementen van het lichaam worden gereinigd. Over het algemeen is je aandacht (Prana-stroom) naar de wereld buiten je gericht. Door met deze Bhuta-Shuddhi oefening bezig te zijn wordt stap voor stap de aandacht naar de meer subtiele vorm van de binnenwereld verlegd. Daardoor word je meer bevrijd van de afhankelijkheid van de objecten om je heen en kom je steeds meer in contact met je ware innerlijke natuur. Hieronder wordt een vereenvoudigde versie van de oefening gegeven. Wil je er dieper in duiken, zie de literatuurlijst onderaan dit artikel.

Altaar - Altar - bij de TantraTempel op de KristalBoom met Nataraj

De fundamenteel tantrische Bhuta-Shuddhi oefening

1. Prithvi-Bhuta: Aarde-Bhuta reiniging/transformatie
Het aarde-element is een kleine hoeveelheid van het lichaam, slechts een twaalf procent. Er zijn vele mogelijkheden om een meer basisgevoel over het aarde-element te ervaren. Je kunt een schaaltje met aarde nemen, de aarde met je handen aanraken, er één mee worden en heel diep invoelen wat de essentie ervan is. Wandelen in de natuur en de aarde echt onder je (blote) voeten invoelen. Meer extreem is jezelf onder aarde bedelven, helemaal invoelen en één met de aarde (-prana) worden. Deze oefeningen kunnen heel bevrijdend en helend zijn.

2. Akas-Bhuta: Water-Bhuta reiniging/transformatie
Meer dan zeventig procent van je lichaam bestaat uit het water-element. Water is een heel bijzonder element. Het neemt afhankelijk van de temperatuur allerlei vormen aan. Het is beïnvloedbaar en heeft een zeker geheugen. Neem een schaaltje met water, voel het en kom in diep contact met de daarachterliggende prana-energie. Dat kun je ook bij het zwemmen doen, heel diep de essentie invoelen. Door diep in contact met het water-element te zijn kan bijvoorbeeld ondraagbaar leed verzachten.

3. Agni-Bhuta: Vuur-Bhuta reiniging/transformatie
Ongeveer vijf procent van je lichaam bestaat uit het vuur-element. Er zijn veel vormen van het vuur-element, zoals lust, boosheid, haat, liefde, compassie, enzovoort. Wanneer het vuur-element meer gereinigd is, kom je in een staat van meer balans. Daardoor ga je meer comfortabel in het leven staan. Het is daarvoor belangrijk om meer in het licht te gaan staan door bijvoorbeeld te zonnen. Je kunt ook van natuurlijke materialen een vuurtje maken. Je kunt ook een olielampje met natuurlijke of gereinigde olie (ghee) aansteken. Kijk gedurende een drie minuten met open handen en hart naar het vuur. Daarna draai je je om en laat je de ruggengraat ook drie minuten verlichten door het weldadige vuur. Deze manier reinigt je aura, herstelt je energiesysteem en zorgt voor meer contact van het vuur-element met het vuur binnen je.

4. Vayu-Bhuta: Lucht/Wind-Bhuta reiniging/transformatie
Het dynamische energie percentage van je lichaam bestaat uit een zes procent lucht-element. Daarom is een wandeling in een park, langs een rivier, een bos of ergens in zo schoon mogelijke natuur uiterst belangrijk. Minstens een paar keer per maand even weg van de vervuilende steden. Daarbij is het ook goed om te leren ademen (Pranayam) van essentieel belang. Het lichaam neemt de schone lucht dankbaar in zich op en zorgt voor een reinigende en helende werking. Er bestaat ook voor binnenshuis een reinigende ademoefening die Nadi-Shuddhi wordt genoemd.

5. Akasha-Bhuta: Ether/Ruimte-Bhuta reiniging/transformatie

Het ether-element is het meest mysterieuze van de vijf. Ether-element is niet de juiste benaming voor Akasha-Bhuta, maar het is niet met één woord te vertalen, het heeft meer uitleg nodig. Akasha behoort niet tot de manifestatie, het betekent eigenlijk een niet-iets. Je kunt het zien als de universele achterliggende ziel (vibratie, trilling) bij de manifestatie. Anders gezegd het universele Bewustzijn, Bestaan, Intelligentie of het Goddelijke. Zonder de super vitale Akasha kan geen manifestatie, leven of materie ontstaan. De oefening bestaat uit het steeds meer bewust te worden van de achterliggende dimensies van de door de mind geprojecteerde materie. Bewust worden van de werkelijke realiteit achter de dingen. Een leuke metafoor is hoe mind de dingen ervaart, om in een vervormde gegolfde spiegel te kijken en deze te bewegen. Je ziet jezelf in allerlei geprojecteerde uitvoeringen. Maar is dat werkelijk zo? Zelfs als je in een zuiver vlakke spiegel kijkt is je beeld vervormd gespiegeld, een ander ziet je niet op die manier. Het kost veel oefening om het werkelijke beeld te zien, datzelfde geldt voor het zien van de wereld om je heen. Dan zijn er nog vele dimensies of lagen met betrekking tot de werkelijkheid. Diepe meditatie kan je hierbij uitstekend helpen . . .

Er is nog veel meer te vertellen over de essentie van Bhuta-Shuddhi en er zijn veel meer oefeningen. Speciale mantra's spelen daarbij ook een grote rol.

- Onnnggg . . .  

Literatuur
Tattwa Shuddhi door Swami Satyasangananda Saraswati van de Bihar School of Yoga
Tantrasara door AbhinavaGupta, het gedeelte over Tattva oefeningen
Magazin of the Bihar School of Yoga - Practice of Bhuta Shuddhi

Video Youtube:
Bhuta Shuddhi: How to Cleanse the Five Elements - Sadhguru

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!