It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Divine Posture
Basis Zithouding bij Meditatie- en Transformatieoefeningen

Klik hier voor vorige Artikelen  

In een eerder artikel over Asana's is een overzicht gegeven. De laatste jaren wordt bij de TantraTempel de effectieve Divine Posture bij tantrische oefeningen gebruikt. Heb er nog geen mooie Nederlandse vertaling voor gevonden. Mogelijke vertalingen kunnen zijn: Goddelijke Houding, Heilige Houding, Serene Houding, Gewijde Houding. In dit artikel wordt Divine Posture gebruikt totdat een betere aanduiding is gevonden. De Divine Posture is bij uitstek geschikt bij tantrische meditaties en transformatie-oefeningen. Deelnemers zijn er heel enthousiast over.

Divine Posture - uitleg
1. Zit op een comfortabele manier, het is niet persé nodig om in de Padmasana (Lotus-zit) houding te zitten. Belangrijk is dat je zo zit dat er weinig fysieke ongemakken zijn die je van de oefeningen afleiden.
2. Sluit de ogen, zit met een rechte rug, hoofd recht op de romp en de kin een haartje richting borst.
3. Leg de handen op de knieën, mag met de palmen omhoog of omlaag.
4a. Doe dan de Cin Mudra waarbij je de wijsvinger toppen subtiel tegen de duimpadjes houdt. De andere drie vingers blijven min of meer gestrekt. Zie plaatjes onderaan.
4b. Bij sommige oefeningen is het beter om de handen voor de Hara of basiscenter te houden waarbij de onderarmen relaxed op bovenbenen rusten. De drie gestrekte vingers kun je dan met elkaar verstrengelen met een overlap van ongeveer anderhalf kootje. De duimen raken elkaar niet en blijven zo'n twee tot vier centimeter los van elkaar. Dat geeft een fijne stabiele houding van de handen.
5. Haal een paar keer diep adem, neus in en mond uit.
6. Verder adem je gedurende de hele oefening rustig, redelijk diep in en uit, zonder te forceren.
7. Dan laat je de uitademing een beetje langer duren dan de inademing.
8. Na een aantal ademhalingen doe na elke in- en uitademing een korte ademstop van één à twee tellen. Dat wordt de Kumbhaka genoemd. Daarbij kan de Mind stilvallen en dit kan je een gevoel van eenheid met het Bestaan geven. De ademstop of -pauze kan later in de loop van maanden oefenen verder stap voor stap worden verlengd naar een dertig tellen.
9. Ontspan de kaken en hou op een relaxte manier de tanden en lippen een klein stukje los van elkaar.
10. De tong in het midden van de mondholte en raakt verder niets aan. Het puntje van de tong mag een klein beetje omhoog gekruld zijn.
11. Volg met gesloten ogen intern de fysieke ademstroom, tijdens het inademen richting navel en tijdens het uitademen richting neusbrug of derde oog.
12. Bij het volgen van de uitademing kun je op een relaxte manier een beetje scheel omhoog naar achter het derde oog kijken. Absoluut niet forceren, anders kun je hoofdpijn krijgen.
13. Tijdens het volgen van de fysieke adem kan het gebeuren dat je een parallelle prana stroom (energiestroom) door de Sushumna Nadi (Centrale Energiekanaal) gaat ervaren. Bij het inademen richting perineum en bij het uitademen richting kruin chakra of zelfs een vijftien à twintig centimeter boven de kruin in het energie lichaam of aura. Daar kan nog een aantal chakra's ontdekt worden, bijvoorbeeld de etherische Shakti en de Vyapini Chakra's.

Algemeen bij oefeningen
Het is goed om deze Divine Posture bij allerlei oefeningen steeds te gebruiken totdat een andere houding wordt aanbevolen. Verder geldt voor alle meditaties en transformatie-oefeningen dat je ze minimaal een aantal weken oefent, het liefst een aantal maanden of zelfs jaren. Dan kan er werkelijk verdieping ontstaan. Wanneer je voelt dat een bepaalde oefening is uitgewerkt en dat die helemaal met je energie-systeem of lichaam is geïntegreerd, ga dan door met een andere geschikte oefening.

Cin Mudra met wijsvingertoppen subtiel tegen de duimpadjes

Cin Mudra met wijsvingertoppen subtiel tegen de duimpadjes

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Literatuur
Voor uitgebreide instructies en uitleg, zie het meest authentieke naslagwerk over adem-, meditatie- en transformatie-oefeningen: A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya door Swami Satyananda Saraswati, uitgegeven bij de Yoga Publications Trust te Munger in Bihar India.  

Websites
Diverse artikelen van Hareesh Christopher D Wallis:
Site: Hareesh   FB: Tantrik Yoga NOW
Diverse artikelen van Christopher Tompkins: Shaivayoga.com

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!