It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Kundalini - Sushumna - Ida - Pingala

Klik hier voor vorige Artikelen  

Door met authentieke Tantra bezig te zijn, kom je vanzelf ademhalingsoefeningen tegen. Deze worden Pranayam of Pranayama genoemd, het laten stromen (beheersen) van Prana (levensenergie). Prana is de universele vibrerende energie die leven brengt in de materie, ook wel Shakti-energie, Kundalini-energie of Shakti-Kundalini genoemd. Tijdens het Prana ademen kun je twee parallelle energiestromen ontdekken, de fysieke ademstroom en de energetische stroom, Prana. De energetische stroom loopt door 72.000 energiekanalen (Nadi’s) door het lichaam. De drie belangrijkste Nadi’s zijn de Sushumna, Ida en Pingala.

Kundalini
Volgens de oorspronkelijke Kubjika Mata Tantra, Svacchanda Tantra en de Kalottara Tantra is Kundalini een spiraliserende of gekrulde universele (Goddelijke) energie (Prana). Kundalini betekent gevisualiseerde energie, trilling of vibratie die opgerold is. Het is een resonantie, je kunt het ook 'subtiele geluidsenergie' noemen. Je kunt deze iets (een kleine twintig centimeter) boven de kruin van het hoofd, visualiseren als een energie-spiraal die steeds meer verdicht wordt richting kruin. Het doorgangspunt van het energie-lichaam naar het Universele Bewustzijn (Shiva - Shunya) wordt bij Tantra 'Dvadashanta' genoemd. Door voldoende oefening kan deze geconcentreerde Kundalini-energie via het kernpunt (Bindu of Brahmarandra) bij de kruin doorgang vinden (toegang naar de Goddelijke of geweide Brahman).

Sushumna - Ida - Pingala Nadi’s  
De Sushumna is het centrale energiekanaal (Nadi) dat loopt van een stukje boven de kruin van het hoofd midden door het lichaam, dus voor de ruggengraat langs, richting het perineum. De Ida en Pingala Nadi’s wervelen als het ware om en door de Sushumna heen. Zij hebben een verweven connectie met de Kundalini energiestroom.

Ida Nadi
Tijdens het inademen stroomt de lucht door de neus via een stukje boven de neusbrug richting navel. Tegelijkertijd stroomt vanaf de kruin de subtiele energie (Prana) door de Ida als een subtiele, witte, vrouwelijke, koele maan-energie richting perineum. De Ida-Prana stroomt overwegend aan de linkerkant van de Sushumna, dus links van het lichaam. De Prana-energie wordt het meest krachtig ter hoogte van het hart, waarna de richting ter hoogte van de navel tot perineum geleidelijk omkeert naar de Pingala.

Pingala Nadi
Tegelijk met de uitademing stroomt de subtiele energie (Prana) vanaf de navel of perineum via de Pingala als een subtiele, rode of oranje, mannelijke, hete zon-energie richting kruin of daarboven. De energie door de Pingala stroomt  overwegend aan de rechterkant van de Sushumna, dus rechts van het lichaam.  
Het parallel stromen van de fysieke adem met de subtiele energiestromen door de Ida en de Pingala kun je ervaren alsof de adem zich samenvoegt met de Prana. Je kunt dit ook als een vorm van inductie ervaren.

 

Shiva-Shakti afbeeldingen waarbij zij in één lichaam vertegenwoordigd zijn


Kumbhaka
Op het moment dat ter hoogte van de navel de adem en tevens de prana, ergens tussen de navel en het perineum, zich gaat omkeren is er een adempauze. Tijdens de uiterst belangrijke oefeningen hou je daar de adem een aantal tellen vast, wat Kumbhaka wordt genoemd. Hier wordt het vuurtje opgestookt en verandert de koele maan-energie in de hete zon-energie. Je kunt rustig beginnen met een paar tellen, daarna elke week een paar tellen erbij. Aanbevolen wordt dat je op een makkelijke manier de 20 tot 30 tellen gaat bereiken. Er zijn natuurlijk een paar hard-core Tantrik Yogi's die de duur willen verlengen tot een tweeeneenhalve minuut.

Sushumna Nadi
Door regelmatig te oefenen gaat de prana-energie steeds vrijer door de Sushumna stromen. Tijdens het proces dat de prana meer vrij door de Sushumna gaat stromen, worden allerlei blokkades, trauma’s, frustraties, oude karma’s en dergelijke als het ware opgelost. Deze energie opent als het ware de blokkades of knopen  (Granthi’s) in de Sushumna. Daarbij gaan de Cakra’s ook beter (door)stromen en functioneren.

Ucchara-AUM-Pranayam
Door de Ucchara-AUM-Pranayam te oefenen (zie artikel Ucchara AUM Pranayam) kun je in de loop van maanden steeds meer de onbegrensde aard van wie je in essentie bent, ervaren, vrij van allerlei angsten, lijden, onderdrukkingen  en beperkingen. Daarbij kom je steeds meer in je levenskracht of -energie. Het uiteindelijke doel van Tantrik Yoga.

Oefening ervaren Ida, Pingala en Sushumna
Om de Sushumna, Ida en Pingala beter te kunnen ervaren, oefen dan het volgende:
1. Zit in de Divine Posture
2. Leg de middelvinger van je rechterhand op de kruinchakra
3. Leg de middelvinger van je linkerhand onder tegen het perineum
4. Voel tijdens het rustig inademen (Apana) sprankelende licht-energie via de kruin naar binnen stromen
5. Volg met gesloten ogen de energie (of een sprankelende Bindu) richting perineum
6. Doe aan het einde van de inademing een Kumbhaka van enkele tellen
7. Adem rustig uit en volg de energie terug naar de kruin of tot een 20 cm daar boven
8. Oefen elke dag een vijf minuten en je komt steeds meer in contact

In plaats van met de Sushumna te beginnen kun je ook tijdens de inademing starten met de Ida en bij de uitademing met de Pingala. Voor sommigen werkt dat beter, daarna oefen je met het ervaren van de Sushumna. Het spreekt vanzelf dat bij dit soort oefeningen meditatief zijn een voorwaarde is. Heel veel succes . . .

Info:
Christohper Tompkins is aan het afstuderen op het gebied van Kuṇḍalinī and the Tantrik Origins of Tantrik Haṭha Yoga. Hij komt na heel veel jaren onderzoek van duizenden teksten tot vernieuwende inzichten waaruit blijkt dat de gehele yoga-scene van verminkte en slecht vertaalde Sanskriet teksten uitgaat. Christopher is ook een verwoed practisioner met heel veel ervaring. Site:  Christopher Tompkins

Literatuur
Tantra Illuminated van Hareesh Christopher D Wallis.
Site: Hareesh   FB: Tantrik Yoga NOW
The Encyclopedia of Yoga and Tantra van Georg Feuerstein

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!