It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Kanttekeningen bij de beoefening van Tantra 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Vaak wordt aan het begin van een Tantra retreat of training de vraag gesteld: "Waarom wil je met Tantra bezig zijn?" Regelmatig komen er dan antwoorden zoals: "Ik wil de intimiteit met mijn partner verdiepen" en "Ik wil meer in contact met mijzelf komen" en "Ik wil mijn seksuele energie transformeren" en "Ik wil meer in mijn seksualiteit of energie komen" of "ik wil betere en meer orgasmen". Naar aanleiding van al die antwoorden is het goed om de volgende vijf, summier omschreven, punten bij Tantra altijd in het achterhoofd te houden:

1. Er valt niets aan jezelf te fiksen
Er heerst vaak het idee dat je niet oké bent. Er moet iets worden gefikst, geheeld. Bij Tantra is het belangrijk om te beseffen dat er niets te fiksen valt. Wees er bewust van dat je oké bent zoals je nu op dit moment bent. Er valt helemaal niets te fiksen. Daarbij komt dat Tantra geen tools kent om je (psychisch) te helen, Tantra heeft geen therapeutische gereedschappen in het pakket. Mocht je ze wel vinden, dan zijn het vaak toevoegingen die door westerlingen aangevuld zijn en meestal niets met Tantra te maken hebben.

2. Er mogen lichte en donkere momenten zijn
Tantra is niet een weg om je alleen maar goed en gelukkig te voelen. De donkere kanten mogen er ook zijn. Het is geen voel-je-uitsluitend-goed systeem. Tantra gaat over bewust Zijn, jezelf helemaal leren kennen. Daarom is meditatie zo belangrijk. Bij het jezelf leren kennen horen juist ook je schaduwkanten. Wees er bewust van, daar is niets mis mee. Accepteer ze, vol overgave, dan kan transformatie vanzelf ontstaan. Uiteindelijk ben je heel gemotiveerd bezig om van de Waarheid bewust te worden.

Prachtige open 
geel-oranje bloem


3. Eer het belang van alle wezens

Tantra is niet bedoeld om meer macht te verkrijgen. En al helemaal niet over andere mensen. Tantra gaat uit van een eenheidsgevoel of besef. Het hele universum is ontstaan uit het Goddelijke universele bewustzijn. Daarvoor bestaan vele namen, zoals: Het Ene, de Bron, het Bestaan, Kosmisch Bewustzijn, enzovoort. Dat betekent dat je het idee van eigen ideetjes, beslissingen, willetjes en verlangens kunt loslaten. Situaties kunnen slechts gewoon ontstaan door de genade van het Goddelijke. Vanuit deze zienswijze is Tantra daarbij heel erg begaan met de natuur, de aarde, de mensen en verder alle andere wezens.

4. Ontplooi je menselijke potentie
Door heel gemotiveerd met Tantra bezig te zijn, kun je je meest diepe menselijke potentie tot uiting laten komen. Over het algemeen word je door allerlei externe invloeden klein gehouden en beperkt. Je bevindt je in een veelheid van allerlei gevangenissen, die je soms zelf gecreëerd hebt. Vaak ben je daar niet bewust van, daarom is meditatie zo belangrijk. Er zit zoveel meer potentie in je dat je het haast niet kunt voorstellen. Bijna alle mensen die met Tantra aan de gang gaan, zie je al binnen de kortste keren groeien, vrijer worden. En dat is dan nog maar een summier begin.

5. Doe niets
Je bent van jongs af aan opgevoed met het idee dat je iets moet doen om je doel te bereiken. Dat zijn echt drogredenen van de mind, het denken. Je hoeft echt helemaal niets te doen. Iets doen betekent dat het door de mind wordt aangestuurd. Daar ontstaat heel veel intern conflict en ongenoegen door. Volg je hart en laat de dingen ontstaan, zonder je ermee te bemoeien. Door bewust te zijn, meditatief te zijn, kan vanzelf een transformatie ontstaan. Daar hoef je echt niets voor te doen, alleen jezelf observeren, meer niet. Je bent je bewust dat je bijvoorbeeld keihard aan het werken bent, zonder iets (vanuit de mind) te doen, het gebeurt en ontstaat vanzelf. Je volgt je energie waardoor je niet zo snel moe wordt en dat je zomaar achttien tot twintig uur bezig kunt zijn, zonder iets te doen . . . 

En verder . . . 
Zie verder de artikelen over het Tantra Landschap en de Basis Ingrediënten bij Tantra.

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!