It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Basis-Ingrediënten Tantra - Deel 3 Pranayam - Ademen

Klik hier voor vorige Artikelen  

Dit artikel is deel 3 van een serie artikelen die over de basis-ingrediënten gaan om Tantra te kunnen beoefenen. Dit artikel gaat over Pranayam, bewust ademen, inademen van Prana.

Er zijn honderden titels van boeken en artikelen vanuit allerlei stromingen en overtuigingen die over Pranayam gaan. Dit geldt trouwens voor alle Tantra-ingrediënten. In dit korte artikel wordt geprobeerd om een compacte introductie over ademen te geven.

Over het algemeen gebruiken we onze longcapaciteit maar voor een klein gedeelte. Terwijl we allemaal weten dat zuurstof één van de belangrijkste elementen is om te blijven leven. Bij het inademen van de lucht om ons heen, nemen onze longen zuurstof op om deze weer door te geven aan het bloed. De door het bloed gevoede lichaamscellen gebruiken de zuurstof om energie te produceren. Het bloed geeft na verbruik een afvalgas, koolstofdioxide, weer terug aan de longen. Bij het uitademen gaat deze verbruikte lucht weer terug naar de lucht om ons heen.

We kunnen de lucht waarin we leven zien als een vorm van levensenergie of levenskracht, in India en in het Sanskriet Prana genoemd. Deze bewuste manier van ademen heet in India Pranayam of Pranayama, ademen in het Geheel of in de Totaliteit of het Universum. We ademen allemaal dezelfde lucht in, dezelfde Prana. Je kunt ook zeggen dat Pranayam een soort verbindingsproces is van buiten naar binnen en omgekeerd. Bij Pranayam hoef je niets te doen, alleen maar bewust te ademen. Je hoeft je ademhaling niet te sturen, niet onder controle te houden en vooral niet te forceren. Wanneer je Pranayam beoefent, gaat je levensenergie meer stromen waardoor je energie vermeerdert. Je raakt daarbij intenser verbonden en meer één met het universum waardoor je als het ware ook groter wordt.

TantraTempel Buddha van Seks naar Super Bewustzijn

Stop-momenten tijdens het ademen
Wanneer we inademen, komt er aan het einde een klein moment dat de ademhaling even stopt. Datzelfde gebeurt aan het einde van de uitademing. In de Yoga en de Tantra hebben die stop-momenten speciale aandacht. We proberen, als we met Tantra bezig zijn, zoveel mogelijk bewust te zijn. Dit geldt vooral voor die stop-momenten bij het ademen. Het kan dan gebeuren dat je het gevoel krijgt even helemaal harmonieus één met het Bestaan te zijn. Het kan zelfs aanvoelen dat je voor een fractie van een seconde het gevoel krijgt dat je verdwenen bent, opgelost in het geheel. Je kunt dit ook zien als een moment van sterven, een prachtig moment, want daarna adem je weer in en je komt weer tot leven.

Als je de Tantra van de Vigyana Bhairava Tantra volgt, ga je merken dat heel veel meditatie- en transformatie-technieken over bewust ademen gaan. Juist die adem-stop-momenten kunnen je de weg naar het eenheidsgevoel wijzen, naar het gevoel van volledige versmelting met het Goddelijke. Daarbij word je je ook bewust dat je niet alleen je fysieke lichaam bent, want als je inademt, adem je een gedeelte van het geheel in. En als je uitademt, gaat die adem weer op in het geheel. Waar begin je dan en waar eindig je?

Pranayam en Pratyahar
In het verlengde van Pranayam ligt Pratyahar. Pranayam vergroot je levensenergie en Pratyahar brengt je weer terug in contact met jezelf, met je innerlijke, met de bron vanwaar je bent ontstaan. Door meditatief te zijn ga je steeds meer inzicht krijgen en steeds beter herkennen wat van voorbijgaande aard is en wat altijd aanwezig is. Je gaat steeds beter herkennen wat van waarde is en wat niet. Het is goed om daar steeds bewust van te zijn.

Bij die momenten ga je steeds meer besef over het hele leven krijgen. Je gaat steeds meer inzien waar het echt om draait. En dat blijken niet de uiterlijke zaken te zijn, niet de materie, niet al het geld, ook niet de roem, rang of status. Dan krijg je het gevoel thuis te komen, bij je innerlijke wereld, daar waar het echt om draait. Daarom is meditatief zijn zo belangrijk, steeds dieper bewust worden, dan kan ook vanzelf transformatie ontstaan. Zonder iets te doen . . . 


Verlichte Buddha Ovaal   Meditatief Zijn 
Meditatie in de zin zoals bedoeld bij Tantra is een staat van geen-denken, het gaat voorbij het denkproces. Observatie ontstaat vanuit de leegte, de stilte, vanuit het pure bewustzijn, vanuit zuivere intelligentie, zonder iets te doen, zonder doel of verlangen en zonder je met het denken te identificeren. Vanuit deze meditatieve staat kan het gebeuren dat je in het hier en nu volledig bewust bent van alle bewegingen van het denken en bewust van alle lichamelijke activiteiten.


Totale Ademhaling
Om een goed begin met beter te ademen te maken, is in een vorig artikel al de totale (volledige) ademhaling uitgelegd. Doe deze adem-meditatie eerst een maand lang iedere dag een 10 tot 15 minuten. Daarna kun je overgaan naar een paar keer per week. Voel je je uitgeblust en zonder energie, doe dan deze ademhaling of het snel en intensief ademen zoals hieronder beschreven.

Adem-Meditatie
Doe de ademhaling door de neus in en probeer door de neus of de mond twee keer zolang uit te ademen. Adem diep in zodat al je longblaasjes met lucht, Prana, gevuld zijn. Wees bewust van het stop-moment en adem alle lucht weer uit. Tijdens deze meditatie waarbij je zo meditatief mogelijk bent, ga je stap voor stap ontdekken wie het is die ademt. Op een bepaald moment ontdek je dat jij niet degene bent die ademt, maar dat je wordt geademd. Dat het aansturen van de ademhaling door een hogere macht, het Bestaan of het Goddelijke gebeurt.

Snel en intensief ademen
Ademhalingsoefeningen waarbij je snel en intensief ademt, laten de latente levensenergie die in je aanwezig is, vrijkomen. Je gaat je daardoor energieker voelen, je hele energiesysteem wordt wakker geademd en eventuele slaap verdwijnt. Wanneer je dat in een korte tijd tot stand brengt, in bijvoorbeeld een tien minuten, verandert je innerlijke balans abrupt en kun je er meer bewust van worden. Daarom is het ook goed om regelmatig een flinke strandwandeling, een boswandeling  of een bergtracking te maken waarbij je vanzelf meer en dieper gaat ademen. Echt een perfecte manier om vol te gaan leven, helemaal alert en uiterst tevreden.

Bij liefdespartners - stellen - kan de energie door ademen (pranayam) totaal met elkaar versmelten  

Adem-meditatie voor stellen
Dit is een prachtige meditatie voor als je met je geliefde in een rustige omgeving bent.

Je gaat samen heel bewust, hoorbaar en diep ademen, zonder te forceren. Je kunt dan op een bepaald moment het gevoel krijgen dat er geen jij en ik meer is.

Daarbij kan ook een gevoel opkomen van diep respect, empathie en eerbied naar elkaar.

Dan kan een overdracht van gevoelens en gedachten ontstaan waardoor je helemaal met elkaar kunt versmelten, helemaal één met elkaar kunt worden.


Tantra en Meditatief Zijn  
Het is al vaak genoemd, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: Tantra gaat in essentie over meditatief Zijn. Meditatie speelt daarbij de grote rol. De bonus die je daarvoor kunt ontvangen is dat, zonder een vooropgesteld doel, zonder enig verlangen, vanzelf transformatie naar bevrijding kan ontstaan waarbij je steeds meer alert en wakker bent.

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2016 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!