It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra in het Dagelijks Leven

Thuis - Werk - Hobby - Studie - Ontspanning - Vrijen - Reizen

Klik hier voor vorige Artikelen  


Bij de meeste mensen die met Tantra bezig zijn, komt het niet op om dit in het dagelijks leven te integreren. Als je Tantra in de juiste context zet, kun je daar heel veel voordeel uit halen. In het dagelijks leven maak ik daar veel gebruik van. Zelfs ook in het bedrijfsleven, misschien juist daar! Dan kun je bijvoorbeeld zonder moe te worden makkelijk zestien uur per dag bezig zijn. Wat ook mogelijk is dat vier uur slaap per dag al ruim voldoende is. Maar bij veel mensen zit er bij Tantra nog steeds een zweem van seks en erotiek omheen, dat is werkelijk een hardnekkig misverstand. Wanneer Tantra op de oorspronkelijk bedoelde manier zuiver ingezet wordt, hoef je er niet stiekem mee om te gaan en kun je er vrij en open over praten. Het wordt tijd dat die fase zijn intrede gaat doen!
  
Mijn ervaring 
Van huis uit ben ik een work-a-holic, vanaf m’n dertiende was ik dag en nacht bezig met dingen bedenken en creëren. Geld en macht interesseerden mij helemaal niet. Ook moest niemand de controle over mij proberen uit te oefenen, vooral overheid, religie en leraren niet. Van jongs af aan leefde ik in het moment, had geen plannen en geen idee waar naar toe te moeten groeien. De dingen die ik deed, ontstonden altijd vanuit het hart en ik ging er helemaal totaal in, vol overgave. Door mijn niet aflatende werklust ontstonden er fabrieken en bedrijven en . . . gingen weer verloren. Ben nog steeds dankbaar voor deze ervaringen en heb er nooit spijt van gehad want het heeft mijn levenservaring enorm verrijkt. 
  
In heel moeilijke en woelige tijden kreeg ik altijd op de een of andere manier hulp uit onverwachte hoek. Er was bij mij een enorm vertrouwen in het Bestaan. Er was regelmatig een stem in mij die zei: ‘Rustig maar, het komt goed’. Toen ik een jaar of vijfendertig was, kwam er een enorme interesse in het spirituele. Er moest meer zijn dan dat er in deze ‘rare’ wereld ogenschijnlijk te beleven was. Struikelenderwijs kreeg ik steeds meer interesse in de zin van het leven en in de echte waarheid achter de dingen en wat men (de instanties) verkondigde. Op m’n veertigste kwam ik in de ashram van Osho in Poona, India terecht. Die aantrekkingskracht ontstond na het verslinden van het boek ‘De Tantra Visie’, nu ruim dertig jaar geleden. Bij de jaren in India gingen allerlei stukjes van de puzzel op z’n plek vallen. Tantra werd een diepgewortelde levenshouding. Meditatie, bewust zijn, werd het credo. Van daaruit is de TantraTempel ontstaan.
  
Er is een aantal elementen in Tantra die je in het dagelijks leven prima kunnen helpen:
  
Ga ademen en maak jezelf vrij 
Over het algemeen ademen we onvoldoende. We gebruiken maar een klein deel van onze longcapaciteit. Bij stress-situaties, angsten en wanneer we heel diep moeten nadenken houden we zelfs onze adem nog meer in. De remedie is dan op te staan, een paar minuten wat te lopen en te proberen rustig in de buik en de borstkast te ademen. Adem redelijk diep door, zonder te forceren, totdat je een gevoel krijgt meer totaal te ademen. Dat geeft ruimte, vooral in het hoofd waardoor beslissingen makkelijker gemaakt kunnen worden. Deze methode is ook heel geschikt om met nieuwe energie uit de middagdip te komen. 
Als voorbereiding kun je thuis de tantrische, totale ademhaling oefenen (zie onderaan dit artikel)
  

Deepam Lakshmi Godinnen die het Licht brengen - de Lichtbrengers Ga met gelijkgestemden om 
Het is fijn om regelmatig met een groep gelijkgestemden om te gaan. Vooral wanneer het wat moeilijker in het leven gaat, helpt het je om er beter mee om te gaan. Je hoeft echt niet alles in je eentje op te lossen. We hebben elkaar af en toe nodig om verder te komen. Door bewust met elkaar te sparren, kan de positieve energie weer vrijkomen en gaan stromen. Laat het leven weer een feestje zijn dat uitbundig gevierd mag worden.


  
Beslissingen nemen 
Net zoals in het zakenleven moeten we in een privé situatie regelmatig beslissingen nemen. Soms heel moeilijke die grote gevolgen kunnen hebben. Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat de daaruit voortvloeiende acties de ene keer heel soepel en vloeiend verlopen en een andere keer heel stroef en moeilijk gaan. De inzichten van Tantra kunnen een nieuwe manier zijn om in te voelen welke beslissing de juiste is. Door te mediteren komt het denken en het hart tot rust waardoor je je waardevolle innerlijke stem beter kunt horen. Tantra laat je meer in contact komen met je innerlijk weten. Om directer met je onderbuikgevoel in contact te komen, kun je een hand vlak op en net onder de navel (hara) leggen en daar een paar minuten naar toe ademen. Wees heel bewust wat de innerlijke stem te zeggen heeft. Hier komen de ademhalingsoefeningen onderaan dit artikel ten volle van pas. Oefen deze techniek regelmatig en je gaat ervaren dat het horen van je innerlijke stem steeds makkelijker gaat. Zorg dat deze manier van handelen een gewoonte wordt, vooral in de meest lastige situaties. Door ervaring ga je steeds beter je innerlijke stem horen en meer op je onderbuikgevoel vertrouwen.
  
Het leven op orde krijgen 
Door tantrische oefeningen in het dagelijks leven te integreren, kan meer harmonie ontstaan. Daarbij kom je makkelijker achter je doel en missie in dit leven. Zie het als een experiment, ervaar en kijk of tantrische (meditatie) technieken je bij je ontwikkeling kunnen helpen. Heel veel succes op het prachtige tantrapad . . . 

Tantrische Totale Ademhaling (Pranayam)

Voorbereiding

Begin een paar minuten (5 tot 15 min) met het Kundalini schudden.
  
Verdeel in gedachten de longen in 3 niveaus, elk 4 gebieden - richtingen:
Voor = 1                                     Zijkanten = 2 en 3                     Achterkant = 4
  
Adem 3x naar ieder gebied via de neus in en wees bewust van het betreffende deel van de longen. 
  
Hou na het inademen de adem zolang mogelijk in als confortabel is en adem rustig weer uit. Forceer longen niet.
Doe na ieder niveau een complete ademhaling naar het gehele gebied rondom.
  

A

A1
A4

B

B1
B4

C

C1
C4

Onderste gedeelte - niveau

Buik 
Sacrum 

Midden gedeelte - niveau

Onderste rib gedeelte Voor  
Onderste rib Achter 

Bovenste gedeelte - niveau

Borstbeen
Tussen Schouderbladen

 

A2  en  A3 
A1 + A2 + A3 + A4

 

B2  en  B3 
B1 + B2 + B3 + B4

 

C2  en  C3
C1 + C2 + C3 + C4

 

de Zijkanten
Rondom

 

de Zijkanten
Rondom

 

Oksels
Rondom

  
Hierna doe je direct de Totale ademhaling

Ga in een meditatieve houding zitten, lotus-zit of op een stoel of samen met een partner met de ruggen tegen elkaar. 
Sluit de ogen en blijf gefocuset op het heiligbeen / sacrum. 
Wees bewust van de verbinding tussen het sacrum en het derde oog.

1.   Adem voor  ¾  in door de neus, waarbij eerst de buik gevuld wordt en daarna de borstkas.

Trek daarbij de schouders op en naar voren om het bovenste gedeelte van de longen te laten vullen.

2.   Span iedere spier aan, ook de billen. Houd dit zo lang mogelijk vol. Forceer niet.

3.   Haal een snuifje adem in. Daardoor vloeit de spanning weg. 
Het is nu eenvoudiger om langzaam via de mond weer uit te ademen.

4.   Adem langzaam (lippen wat tuiten) uit. Relax de schouders terwijl de buik aangespannen / ingetrokken wordt.

Beweeg voorzichtig vanuit het sacrum naar voren en naar achteren waarbij de Muladhara Chakra (sekscentrum) wordt gemasseerd. 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2015 swami Nirav Beej 

Namaste Tantra in het dagelijks leven

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!