It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Basis-Ingrediënten Tantra - Deel 2 Dhyana - Meditatie

Klik hier voor vorige Artikelen  

Dit artikel is deel 2 van een serie artikelen die over de basis-ingrediënten gaan om Tantra te kunnen beoefenen. Naast het relaxed in een meditatieve houding kunnen zitten, zie een vorig artikel deel 1 - Asana, is meditatie één van de belangrijkste elementen van Tantra. Dit artikel gaat over Dhyana, meditatie, meditatief zijn, bewust Zijn.

Er bestaan heel veel ideeën over wat meditatie inhoudt. In dit korte artikel wordt geprobeerd om aan te geven waar het bij meditatie en meditatief zijn in essentie om gaat. Meditatie is een voorwaarde als eerste stap op het pad van Tantra.

Meditatie en doelstelling 
Meditatie kent eigenlijk geen enkel doel, behalve bewust te zijn wat er zich binnen in je afspeelt. Het is een weg naar binnen, naar je diepste wezen, naar je diepste kern, je diepste Zijn. Bij meditatie is er geen object waarop gemediteerd hoeft te worden, het is geen vorm van concentratie op iets vanuit de mind. Het is niet iets van het denken, maar gaat ver voorbij het denken.

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Meditaties doen
Door meditaties te doen kan het je een heel klein glimpje ervaring geven wat een meditatieve staat kan inhouden. Het is een mooie start om met een uurtje mediteren per dag te beginnen. Maar eigenlijk is een meditatietechniek iets ‘doen’, het heeft een doelstelling, een begin en een eindtijd. Meditatief zijn is uiteindelijk niets doen, alleen bewust Zijn. Het is goed om dit te beseffen. Na verloop van tijd gaat het denken, de mind, zich langzaam aan terugtrekken. De identificatie met de mind, het lichaam, gevoel en ego wordt steeds losser. Je gaat beseffen dat je niet je denken bent, dat je niet je lichaam bent en niet je gevoelens en emoties bent.

Meestal is de weg naar meditatief zijn via het doen van meditaties. Door meditatie te doen, gaat stap voor stap  het denken transformeren. Je wordt je steeds meer bewust van allerlei denk-constructies. Je wordt je geleidelijk aan meer bewust van allerlei ideeën, dogma’s, structuren, ego en concepten. Door regelmatig te mediteren laat je het denken steeds meer achter je, totdat er een staat ontstaat van niet-denken. Het denken lost dan langzaam op en je wordt steeds meer meditatief. Het kan zelfs gebeuren dat je bewust wordt van in de kiem opkomende bewegingen van het denken, vooruit bewuste gedachten. Je krijgt als het ware meer inzicht in het denkproces. Wat overblijft is leegte, het allerhoogste inzicht in waarheid. Er is dan geen onderscheid meer tussen jij en ik of tussen het Goddelijke, het Bestaan en jezelf. Alles en iedereen smelt dan samen tot één eenheid, tot één geheel.

Om meditatief te worden is voorbereiding nodig, vaak vele maanden of jaren. Meestal ga je eerst een meditatie doen. Je gaat steeds op een bepaalde tijd voor een bepaalde duur op eenzelfde rustige plek zitten en observeert wat er bij het denken en in het lichaam plaats vindt. Je bent je vanuit de stilte bewust van eventuele energiestromen, gedachtestromen, beelden, kleuren, enz., zonder dat je er iets aan wil veranderen. Probeer vooral niet het denken te stoppen, te onderdrukken of te veranderen. Stapje voor stapje ga je ervaren dat het denken vanzelf steeds stiller wordt en dat je korte momenten gaat ervaren van een pure meditatieve staat van Zijn. Uiteindelijk kom je vanzelf in een staat van niet-denken terecht, van no-mind. Er is dan bewustzijn vanuit de stilte van het denkproces dat steeds meer puur wordt. Wat kan ontstaan is dat je steeds meer in een meditatieve staat van Zijn terecht komt, in een staat van overstijgend bewustzijn, superconsciousness. Deze staat kan alleen ontstaan zonder iets te willen, zonder doel, zonder verlangen en zonder iets te willen bereiken. 

Meditatie Oefening
‘Observeren van je gedachten’ is een mooie meditatietechniek om te starten. Geef deze techniek een kans en denk er vooral niet over na. Ga er enthousiast in als een uitdagend ervaringsexperiment. Probeer minstens een maand elke dag het volgende: 

- Ga stil zitten op een rustige plek en wees relaxed 
- Sluit je ogen, relax je gezicht, je ogen en je hele lichaam 
- Haal een paar keer diep adem en laat daarna de ademhaling rustig doorgaan
- Probeer dan je gedachten te observeren 
- Zie je gedachten voorbij komen als plaatjes op een scherm 
- Kijk als het ware naar je gedachten als objecten 
- Zie je een gedachte komen, kijk er dan zo intens mogelijk naar 
- Denk niet over die gedachte na, kijk er alleen maar naar 
- Als je over een gedachte gaat nadenken ben je geen getuige meer 
- Weet dat je dan in de val bent gelopen en van het meditatieve pad afgeweken bent 
- Probeer minstens een kwartier het gadeslaan van je gedachten vol te houden 
- Na enige tijd kan het gebeuren dat je plotseling je gedachten zonder na te denken gadeslaat 
- Dan heb je een kleine glimp van 'meditatief zijn' ervaren . . .

Ga niet allerlei meditaties door elkaar doen. Probeer één of twee meditaties voor een aantal weken of maanden elke dag te doen. Probeer daarna eventueel een andere meditatie. Op een bepaald moment ga je vanzelf een bepaalde meditatie voor enkele jaren doen totdat je die ook loslaat. Dan is het moment van spontaan meditatief zijn aangebroken en ga je niet meer mediteren, maar ben je continu min of meer in een meditatieve staat.

Verlichte Buddha Ovaal   Meditatief Zijn 
Meditatie in de zin zoals bedoeld bij Tantra is een staat van geen-denken, het gaat voorbij het denk-proces. Observatie ontstaat vanuit de leegte, de stilte, vanuit het pure bewustzijn, vanuit zuivere intelligentie, zonder iets te doen, zonder doel of verlangen en zonder je met het denken te identificeren. Vanuit deze meditatieve staat kan het gebeuren dat je in het hier en nu volledig bewust bent van alle bewegingen van het denken en bewust van alle lichamelijke activiteiten.


Meditatief zijn
Meditatief zijn is niet iets wat je kunt doen. Het overkomt je. Het is een toestand van puur ego-loos bewustzijn. Je kunt het niet doen vanuit de mind, vanuit het denken, vanuit een verlangen. Het is een toestand van niets doen, niets denken. Het is geen beslissing die je op rationele gronden neemt.

Altijd alert en helder zijn, vol aandacht in het moment zijn, niets doen vanuit het denken, het leven met veel genoegen speels vieren, spiritueel vrij zijn, de werkelijkheid niet ontvluchten en daarbij heel ontspannen zijn, zijn allemaal ingrediënten die met een meditatieve staat te maken hebben. Meditatief zijn betekent niets doen vanuit de mind, heel alert zijn wat er van binnen in je diepste kern gebeurt en dat zonder enige interpretatie van het denken, zonder enige labeling. Heel direct de dingen en situaties kunnen waarnemen. Om in een meditatieve staat te zijn, hoef je ook niet stil te zitten; dat ben je ook in beweging, onder het huishouden, boodschappen doen, werken, dansen, vrijen, luieren of autorijden. Meditatief zijn is het enige waar Tantra eigenlijk om draait.

Meditatief zijn is niet iets wat je ’s morgens doet en waar je dan voor die dag mee klaar bent. Meditatief zijn is iets waar je elk moment van je leven mee leeft. Of je nu loopt, zit, slaapt, praat of luistert, het moet je levensklimaat, je staat van ‘zijn’ zijn.

Een ontspannen en ongedwongen mens leeft voortdurend in dit klimaat. Iemand die het verleden kan loslaten, blijft meditatief. Laat meditatie een puur genot zijn wat je met heel veel plezier doet.

belangrijkste tantrameester Saraha - Rahulabhadra

Tantra en Meditatief Zijn  
Het is al vaak genoemd, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: Tantra gaat in essentie over meditatief Zijn. Meditatie speelt daarbij de grote rol. De bonus die je daarvoor kunt ontvangen is dat, zonder een vooropgesteld doel, zonder enig verlangen, vanzelf transformatie naar bevrijding kan ontstaan waarbij je steeds meer alert en wakker bent. Om te beginnen is het goed om geen dingen onbewust te doen, of het nu gaat om wandelen, boodschappen doen, werken of vrijen. Ervaar alle handelingen zo bewust, zo tantrisch mogelijk. Vrijwel alle meditatietechnieken gaan over het ont-robotten, alles heel bewust doen. Tantrische meditatiemethoden beogen op den duur een staat van overstijgend bewustzijn. In die staat zijn denken, liefde, materie en welk concept dan ook onbelangrijk geworden, dan is er alleen maar stilte, rust, niets, totale voldoening. In Sanskrit noemt men dat chitt of chitta, waarbij de inhoud van het denken geen enkele gedachte meer heeft. Deze manier van Zijn kun je niet leren door boeken te lezen, door te studeren of naar meesters te gaan. Dit kun je alleen leren door er mee bezig te zijn, door ervaring en jarenlange meditatie. Daarbij wordt wel de totale energie, overgave en acceptatievermogen van je gevraagd. Je gaat Waarheid in dit leven ervaren als een onvoorwaardelijk weten en niet als kennis gezien vanuit het denken. Het gaat dus om de ervaring en niet om te handelen vanuit het hoofd wat door leraren is opgelegd. Leren door heel bewust te zijn en te ervaren in en vanuit je pure innerlijke wezen is het credo. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. 

Een leerling vroeg aan de Meester "Eerwaarde Meester, hoelang moet ik mediteren?"
De Meester antwoorde "vijtien minuten is okee"
De volgeling antwoorde "Maar daar heb ik geen tijd voor, ik heb zoveel te doen"
De Meester antwoorde "Ohhh . . . in dat geval moet je een uur mediteren"

Voor uitgebreide instructies en uitleg, zie het meest authentieke naslagwerk over meditatie-technieken, adem-, en transformatie-oefeningen: A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya door Swami Satyananda Saraswati, uitgegeven bij de Yoga Publications Trust te Munger in Bihar India.

Voor puur ‘meditatief zijn’ zie o.a. de boeken van Osho. Bijvoorbeeld:

- Het Oranje Boek   - Tantra, leven in Vrijheid
- Tantra leven in Heelheid   - Tantra het allerhoogste inzicht
- Vigyan Bhairav Tantra   - het Boek der Geheimen
- the Search for Peace   - Silence, the Message of your Being
- Meditation for Busy People   - Mindfulness in de Moderne Wereld


Klik hier voor een artikel over Tantra: pad van Liefde - pad van Meditatie 

Klik hier voor een artikel over Meditatie - Startpunt bij Tantra 

Klik hier voor een artikel over Tantra - Mindfulness - Meditatie 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2016 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!