It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en Spirituele Vrijheid  - Verlichting

Klik hier voor vorige Artikelen  

Regelmatig lezen we artikelen, ook bij de TantraTempel, met de woorden ‘spirituele vrijheid’. Bij workshops, trainingen en retreats wordt hierover regelmatig om uitleg gevraagd. In dit korte artikel gaan we er wat dieper op in, zonder heel breedvoerig erover uit te weiden.

Verlichte meesters
Iedereen kent wel een of meerdere verlichte meesters, bijvoorbeeld: Boeddha (Gautama Sakyamuni), Christus, Mohammed, Osho, Amma (Sri Mata Amritananda Mayi) en/of Ramana Maharshi. Zij allen hebben een grote invloed op het welzijn, ontwikkeling en transformatie van de mens gehad. Spirituele vrijheid, of noem het verlichting, kent geen verschillende stadia. Je bent totaal vrij of niet, zo simpel is dat. Het verschil zit hem in hoe goed een meester of guru is om je te begeleiden, om het je uit te leggen en om je op weg te helpen. Daarom vind je de één beter dan de ander, het moet klikken, er moet een soort onvoorwaardelijk liefdevolle communie van hart tot hart zijn.

Pad van Tantra
Tantra heeft als doel verlichting, zonder dat je zelf dat doel beoogt. Daarvoor zijn een aantal voorwaarden noodzakelijk. Ten eerste dat je kennis van Tantra neemt, je moet er wel iets vanaf weten, zonder te academisch te worden. Ten tweede gaat het om de ervaring. Zonder het zo totaal mogelijk te leven gaat de tantrische levens-visie of houding zich niet met je hele wezen, met je Zijn, integreren. Als derde is het belangrijk, zo niet noodzakelijk, om Tantra te beoefenen onder begeleiding van een meester. Het is heel erg lastig, je Tantra voor te stellen zonder die begeleiding. De tantrische verhandelingen zitten vol met valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat je helemaal van het pad raakt. En als laatste is het een groot voordeel als je je één met het Bestaan, het Goddelijke, voelt. Bijna alle Tantra-richtingen kennen een non-dualistische visie. De Advaita Vedanta richting kan je daarbij veel steun geven.

Saraha mediteert over Verlichting - spirituele vrijheid - De insteek van Tantra      Tantra wijst nooit iets af
Iets afwijzen is bij Tantra eigenlijk niet aan de orde. Alles mag er zijn, zowel het zogenaamde lagere als het hogere. Beiden zijn noodzakelijk en onderdeel van het geheel, ze zijn in essentie één. Zonder aarde kan de plant niet groeien en prachtige bloemen ontwikkelen.


Tantra geeft inzicht dat uitersten en tegenstrijdigheden met elkaar verbonden zijn, volledig één zijn met elkaar. Tantra is niet een serieuze, spirituele richting. Het is een liefdevol levensspel, Leela, het Goddelijke spel van ontstaan en weer vergaan. Door hier heel bewust van te zijn kan een tantrische transformatie plaats vinden. Bewust zijn, heel diep meditatief zijn, is daarbij een absolute voorwaarde. Door deze houding kan een echt vrij en gelukkig mens ontstaan. In deze hectische en angstige tijden hebben we daar veel behoefte aan.

Saraha
De TantraTempel heeft als basis de zienswijze van Saraha. Je kunt Saraha één van de grootste, oude Tantrameesters noemen. Hij begon als een geleerde Hindoeïstische Brahmaan, verlegde na jaren zijn leer naar het Boeddhisme en eindigde uiteindelijk bij geen specifieke geloofsovertuiging. Een Dakini, een vrouwelijke Boeddha, vermomd als een pijlenmaakster heeft Saraha daarbij geholpen om inzicht te verkrijgen. Zij liet hem inzien dat in het midden blijven de clou is. Wanneer je bijvoorbeeld alleen gefocust bent op bezit is dat de ene kant. Wanneer je alle bezit afwijst is dat helemaal de andere kant. Je gedachten, je focus, blijven in beide situaties bij bezit. Nu gaat het erom om in het midden te blijven. Totaal accepteren als het er is of dat het er niet is, dat is vrij zijn. Door de totale aanvaarding hoeft het denken er niet meer mee bezig te zijn, dan kan het los worden gelaten. Dan kan er balans, vrede, geluk en . . . wellicht verlichting ontstaan.


Klik hier voor een artikel over Saraha  

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Buddha ogen - Verlichting - spirituele vrijheid - De insteek van Tantra

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2016 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Verlichting - Spirituele vrijheid - De insteek van Tantra

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!