It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

De tantravisie van Saraha - Eén van de grootste tantrameesters

Klik hier voor vorige Artikelen  


Saraha is één van de belangrijkste tantrische meesters geweest. Hij moet ergens omstreeks het begin van onze jaartelling geleefd hebben en is geboren bij een brahmaanse familie in Maharashtra in India. Als Brahmaan werd Saraha een vooraanstaand meester en mediteerder. Later heeft Saraha de Hindu-richting los gelaten en is de Buddhistische richting gaan volgen. Uiteindelijk heeft hij beide richtingen los gelaten om geen geloofsovertuiging meer aan te hangen. Er zijn verschillende versies over wanneer, waar, met welke naam en onder welke omstandigheden Saraha geboren is. Ook zijn er verschillende versies onder wiens leiding en bij welke meesters hij gemediteerd heeft. Wat bij deze verschillende versies hetzelfde blijft, is de strekking van de prachtige tantrische visie die hij nagelaten heeft. Deze tantrische inzichten van Saraha zijn al tientallen jaren de basis van de TantraTempel.

belangrijkste tantrameester Saraha - Rahulabhadra

Levensloop van Saraha
Saraha was als gerespecteerd Brahmaan, heel hoog in aanzien als eminent geleerde en mediteerder in de vedische Hindu-richting. Jaren later ontmoette hij zijn nieuwe buddhistische meester Kirti, die hem al zijn geleerdheid over de Veda’s liet loslaten. Dat koste hem vele jaren en heel veel doorzettingsvermogen. Saraha bereikte uiteindelijk een heel diepe vorm van meditatie. En weer genoot hij een geweldige faam als mediteerder (Yogi). Maar jaren later ontmoette hij in een visioen zijn laatste meester, een Dakini uit de Vajrayana Chakrasaṃvara Tantra (Mahamudra) richting. Toen Saraha enkele dagen later in een dorpje een vrouw van een lage kaste zag, besefte hij dat zij de Dakini uit zijn visioen was, vermomd als pijlenmaakster. Ze had net een pijl af en keek langs de pijl naar een niet bestaand en onzichtbaar doel. Ze keek niet naar links en niet naar rechts. Dat gaf hem het inzicht dat dit een belangrijke boodschap inhield, alleen wist hij nog niet welke. Hij kwam naderbij en stelde haar een paar vragen. Zij begon luid te lachen en zei: “Jij domme brahmaan, wat heb je gedaan? Je hebt de Hindu geschriften achter je gelaten en nu de boeddhistische leer tot je genomen. Je hebt de vedische boeken verruild voor de buddhistische, maar verder ben je dezelfde domme persoon gebleven!” Dat was een enorme schok voor Saraha. Maar daarna kregen ze een heel diepe verbinding met elkaar en hebben de rest van hun spirituele leven dansend en zingend op de lijkverbrandingsplaats doorgebracht.

De drie liederen van Saraha
Van Saraha zijn drie liederen het bekendst. Zij staan ook bekend onder de naam ‘The Three Cycles of Doha’.  De eerste is eentje van honderdzestig coupletten welke voor het volk bestemd was. De tweede, tachtig coupletten voor de koningin, zij had wat minder tekst nodig omdat ze al meer inzicht had. En de derde, veertig coupletten voor de koning, die nog meer inzicht had. Dit laatste lied is het meest bekend en wordt ook wel het Koninklijke Hooglied van Saraha (‘the Royal song of Saraha’) genoemd. De inzichten in deze laatste zijn van een onmetelijk diepe spirituele vorm. Zij zijn de basis, de essentie van Tantra.

Saraha als basis van de TantraTempel  
Ruim vijfendertig jaar geleden kreeg ik van een vriendin het boek ‘de Tantra visie, deel I’, toendertijd gekocht bij de tweedehands boekhandel De Slegte. Dit was het eerste tantraboek dat ik direct helemaal verslond. Daarna volgden jarenlange omzwervingen in tientallen Tantra-richtingen kwam ik na jaren weer terug bij Saraha.

Buddha  

Bij de TantraTempel hangt een thangka van Saraha in een boeddhistische setting omdat zijn inzichten de basis vormt van de Tantra die overgedragen wordt.


Het Hooglied van Saraha is zo mooi en de uitleg van Osho zo inzicht-verruimend dat het beslist de moeite waard is de totale Tantra Visie van Saraha grondig te lezen en in je op te nemen. En steeds weer te herlezen, want elke keer dat je het weer leest, kom je tot nieuwe verdiepende inzichten. Dit proces loopt over tientallen jaren heen. Momenteel zijn er twee delen met de titels ‘Tantra, leven in Vrijheid’ en ‘Tantra, leven in Heelheid’.

Het pad van bewust Zijn
Saraha volgt het pad via het denken naar meditatie en bewustzijn. Daarbij gaat het om transformatie van het denken. Je wordt geleidelijk aan steeds meer bewust van allerlei denkconstructies, ideeën, dogma’s, structuren, ego en concepten. Door meditatief te zijn, laat je het denken steeds meer achter je, totdat er een staat van niet-denken ontstaat. Het denken lost dan langzaam op in meditatie. Wat overblijft is volle leegte, het allerhoogste inzicht in Waarheid. Er is dan geen onderscheid meer tussen jij en ik of tussen het Goddelijke, het Bestaan en jezelf. Alles en iedereen smelt dan samen tot één geheel, tot één eenheid. Wil je Waarheid ervaren, dan schieten woorden tekort. Woorden kunnen naar de waarheid wijzen, maar zijn haar niet. In stilte is men het dichtst bij de Waarheid. Dan kan iedereen in vrede leven, want misverstanden ontstaan pas wanneer er denken aan te pas komt. In stilte kun je niemand misverstaan; in stilte kun je iemand direct, zonder enige interpretatie, begrijpen. In het Oosten heeft men naar deze toestand van niet-denken toegewerkt. De toestand waarin je niet bent en je in feite voor de eerste keer bent. Tantra betekent verruiming van bewustzijn. Het is de toestand waarin je je tot het uiterste verruimd hebt. Je grenzen en de grenzen van het bestaan zijn niet langer gescheiden, ze zijn gelijk. Met minder dan dat kun je niet tevreden zijn, want als je allesomvattend wordt, kom je thuis. Dan is het werk van Tantra volbracht . . .   

(c) 2015 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2015 swami Nirav Beej 

Namaste tantrameester Saraha - Groot mediteerder

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!