It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra Q & A - Vragen - Antwoorden


Wat is Tantra eigenlijk?
Wat Tantra is, is niet zo één twee drie te beantwoorden. Het is een Sanskriet woord en één van de mogelijke vertalingen kan zijn: Tan= web (van draad), uitrekken, uitspreiden of uit te breiden: Tra=gereedschap, instrument. Bij elkaar gevoegd krijg je Tantra=gereedschap voor het uitbreiden, verruimen (van bewustzijn). Tantra kent vele tools om je meer (innerlijk) bewust te maken, maar ook bewust te worden van de verbinding met alles en iedereen in het hele universum. Tantra is een individueel proces van naar binnen gaan, je diepste innerlijke helemaal leren kennen. Uiteindelijk is bij Tantra de richting naar spirituele vrijheid, naar verlichting, zonder het vanuit de mind te willen, te beogen of als doel te zien. Het kan door een diep innerlijk verlangen gebeuren, het kan ontstaan, bij de gratie van het Bestaan ofwel het Goddelijke.

Daarnaast bestaan de Tantra's uit een overstelpende hoeveelheid heilige geschriften. Als we alleen al naar de Tanjur (Buddhistische geschriften) en de Kanjur (spirituele verhandelingen waaronder Tantra) kijken, zien we heel veel instructies die ons met het spirituele pad naar verlichting kunnen helpen. Veel van deze teksten zijn nog niet vertaald omdat de vertalers ze nog niet interessant genoeg vinden. Ze kunnen gaan over hoe onze lichaamsenergieën te gebruiken, het hoeden van vee, het bouwen van een huis tot aan de verklaring van het hele universum.

De weg van Tantra is niet de meest gemakkelijke weg als je je vast wilt houden aan oude ideeën, concepten en overtuigingen. Tantra vraagt dan veel discipline en zelfwerkzaamheid. Bij al deze instructies zit ook een heel klein gedeelte waar men seksuele energie gebruikt om meer bewust te worden. Daarbij wordt de seksuele levensenergie alleen spiritueel gebruikt om daarvan meer bewust te worden en te transformeren. Omdat de meeste westerlingen deze context helemaal niet kunnen bevatten, is Tantra in de niet bedoelde hoek van betere seksuele orgasmen en genot neergezet. Totaal uit zijn verband getrokken dus. Als alleen seks je interesse heeft en je wilt graag lekker seksen, daar is niets mis mee, noem het dan ook zo, maar noem het geen Tantra.

Heb ik bij Tantra een partner nodig?
Nee, bij Tantra heb je geen partner nodig. Het is een individueel proces van bij jezelf naar binnen gaan. De partner kan je eigen innerlijke tegenpool zijn, de innerlijke vrouw voor de man en de innerlijke man voor de vrouw. De insteek is dat je innerlijke man en innerlijke vrouw zo goed mogelijk in harmonie komen, volledig integreren, helemaal één worden. Bij beelden en tekeningen wordt dit afgebeeld als een totale (spiritueel-seksuele) vereniging van man en vrouw. Dat is de betekenis van een heel mens zijn. Daar kan Tantra uitstekend bij helpen.

Wat kan Tantra mij brengen?
Ten eerste laat Tantra je meer bewust worden, op allerlei niveaus, vooral het innerlijke. Daarbij kan Tantra je meer energie brengen, je komt meer in je kracht en ervaart daarbij ook een overweldigende mate van vrijheid. Tantra laat je wakker worden uit de hypnotische, diepe illusoire slaap waarmee we door het leven sukkelen, alleen maar bezig met uiterlijkheden, alleen maar naar buiten gericht. De Tantra weg is naar binnen, in contact met je meest diepe innerlijke kern. Maar daar zijn de meesten enorm bang voor, daar is echt heel veel moed voor nodig en een grote mate van intelligentie. Tantra is dus voor krachtige, zelfbewuste personen, voor doorzetters met een grote mate van zelfwerkzaamheid. Tantra leert je het leven ten volle te leven, zonder allerlei onnodige angsten, zonder allerlei (voor)oordelen, laat het leven weer kleur krijgen, in volle glorie en spirituele vrijheid.

Is Tantra een filosofie?
Tantra is geen filosofie of een geloofsovertuiging. Tantra is een manier van in het leven staan, een levenshouding. Op de keper beschouwd, kent Tantra geen dogma's, geen concepten of wat voor ideeën dan ook. Tantra omarmt en accepteert het leven zoals het komt, in het hier en nu. Daarom is het heel lastig om Tantra een plaats te geven en er een definitie aan te hangen. Alle woorden die aan Tantra besteed zijn, wijzen op zijn best naar de impact van Tantra maar raken de essentie niet. Dat geldt ook voor de hier geschreven teksten. Tantra kun je alleen leren door bewuste ervaring, weg uit je hoofd, leven vanuit het hart. En dat eigenlijk ook weer niet, want uiteindelijk gaat het om alleen maar te Zijn, in schitterende leegte, met alles verbonden, in de meest euforische stilte. Als we het over een filosofie hebben dan heeft Advaita Vedanta een nauwe connectie met Tantra.

Is Tantra een vorm van therapie?
Tantra kent geen therapieën, daar is Tantra niet voor bedoeld. Met Tantra bezig zijn kan wel een therapeutische uitwerking hebben. Een Tantrist is over het algemeen geen therapeut. Heel bewust je innerlijke verkennen heeft wel vaak een helende werking. Maar dat is geen doel op zich, die transformatie kan vanzelf ontstaan, alleen door bewust te zijn, meditatief te zijn. Transformatie kan vanzelf ontstaan door meditatie.

Heb je bij Tantra een meester nodig?
Dat is niet persé noodzakelijk. Je kunt het tantrapad helemaal zelfstandig gaan ervaren. Dat is eigenlijk de beste manier, Tantra ervaren met al zijn valkuilen. Het nadeel is dat je dan meestal tientallen jaren of zelfs levens nodig hebt om tot de essentie te komen. Tantra ervaren bij een tantrameester kan dat pad aanzienlijk verkorten, maar het blijft je eigen pad met je eigen ervaringen. Het is belangrijk dat je niet aan de meester blijft hangen, als het bij de meester of guru klaar is stuurt hij je vanzelf weg. Je vervolgt verder je eigen weg, met of zonder een meester . . .

Zie verder de artikelen op deze site . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Zie ook:  
Het aanbod van de TantraTempel

Meer weten? Neem contact op met Nirav 06-15521760  of  sessies@tantratempel.nl

Vragen - Q & A - Informatie

Heb je een vraag of wil je meer info?

Stuur een e-mail en je ontvangt zo spoedig mogelijk, meestal dezelfde dag, antwoord.
Stuur een e-mail naar:   sessies@tantratempel.nl  of bel:  06-15521760
Hartelijk dank voor de interesse! 

Namaste Tantra vragen en antwoorden door TantraTempel   
Namasté