It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Neo-Tantra als startpunt

Klik hier voor vorige Artikelen  

In het Westen is Neo-Tantra het meest bekent. Bijna alle spirituele zoekers zijn daar begonnen. Heel veel mensen hebben daar veel baat bij. Er is grote behoefte aan fysieke aanraking in deze maatschappij. Daarnaast zijn veel stellen met elkaar uit contact geraakt waardoor er veel ongenoegen is ontstaan. Daarbij is er ook veel behoefte aan seksualiteit op een  meer verdiepende manier. Fysiek lichamelijke aanraking is een absolute noodzaak, vooral bij de opgroeiende mens. Helaas is het in deze sociale maatschappij niet gebruikelijk om vreemden aan te raken. En al helemaal niet tijdens de Corona-periode, wat een armoede! Natuurlijk komen er ook (on)gewenste fysieke contacten om de hoek kijken. Een daaruit voortvloeiend gebeuren is de ‘çonsent’ afspraken en zelfs onderling getekende contracten als men in het begin elkaar ontmoet. Maar het is zeker waar dat Neo-Tantra een waardevolle bijdrage kan leveren aan het ‘normale’ standaard leven. Er is bijvoorbeeld een mogelijkheid dat je bij diepere, ontkende, onderliggende emotionele lagen gaat komen. Dat kan na een doorbraak heel bevrijdend zijn. Als je heel goed kijkt, ga je inzien dat het voorgaande allemaal plaats vindt op het fysieke en relatieve niveau.

Werken met energie
Vaak wordt er bij Neo-Tantra met energie gewerkt, soms ook met Kundalini energie. Dan gaat het vooral om de energie die lokaal door het (energie)lichaam stroomt. Daar is niets mis mee. Het kan een goede ervaring zijn, een eerste stap naar de energie die universeel aanwezig is. Maar meestal wordt er gesproken over de energie tussen jou en een bepaalde persoon of over de groepsenergie. Allemaal super interessant en waardevol. Energie uitwisseling is ook aan de orde bij bodywork, massage, partnerwerk en seksualiteit.

Reis naar buiten en naar binnen
Neo-Tantra is meestal in eerste instantie een reis naar buiten. Er worden verlangens bevredigd die sterk gerelateerd zijn aan het buitengebeuren. Daarbij speelt een partner een grote rol. Het fysiek bevredigend contact wordt in eerste instantie verkent. Daarnaast het heel erg begaan zijn met wat de ander voelt of ervaart. Opvallend is dat er veel naar buiten wordt gekeken. Is er iemand in de buurt waartoe ik mij aangetrokken voel of waar ik iets mee zou willen. Herkenbaar? De reis naar binnen wordt vertegenwoordigd door het bewust zijn van de interne ademhaling- en energiestromen.

Meesters Gurus Abhinavagupta en Saraha - Favorieten van Nirav
van Neo-Tantra naar Klassieke Tantra

Mind-driven
Meditatie speelt een belangrijke rol. Je gaat daarbij op een gegeven moment bewust worden dat verlangens, doelen nastreven, dingen willen bereiken, behoeften, lust en zaken naar de hand zetten, allemaal voortbrengselen van de Mind zijn. Dat betekend dat je ego- of Mind-driven bent. Je wordt door het ego of het denken aangestuurd. Al die werkwoorden komen vanuit de Mind voort. Nu is het niet nodig om de Mind altijd te veroordelen. Er zijn situaties waarbij de Mind heel praktisch kan zijn. Dat is onder andere bij heldere communicatie of wanneer je iets moet maken. Bij met elkaar praten of overleggen is het goed om te beseffen dat woorden slechts symbolen zijn die naar iets wijzen. Het woord zelf is niet het object of het subject. Wanneer er aan een bepaalde hoeveelheid verlangens wordt voldaan, kan er een gevoel zijn van ‘lekker in je vel’ zitten. Maar hoe gaat het nu wanneer daar niet aan wordt voldaan. Zit je dan ook nog ‘lekker in je vel’?

Gewenning
Maar na een aantal jaren in de Neo-Tantra scene vertoefd te hebben, komt er bij sommige mensen een vorm van ongenoegen, van ontevredenheid. Er wordt dan gedacht van ‘Is dit het nou?’ Er komt een besef dat het allemaal om tijdelijke ervaringen (belevingen) gaat. Er ontstaat even een vreugdemoment en daarna is er de terugval, de tegenvaller of een dieptemoment. Vaak komt er daarna weer een verlangen naar meer, nog extremer of nog een keer met een ander. Dat kan een onophoudelijk en onrustig proces zijn.

Van Mind naar No-Mind
Het kan zo fijn zijn dat je ontdekt dat er vervolg is, een volgend pad. Op een bepaald moment wordt je ervan bewust dat je met vergankelijke zaken bezig bent. Dat je doelbewust bezig bent, met pleziertjes, met extatische verlangens, met lust, enzovoort. Je beseft dat het allemaal tijdelijke voortvloeisels van de Mind zijn. Dan kan er een Mindset verandering plaats vinden. Dan ga je stap voor stap door naar de conceptloze ervaring, heel neutraal, je ervaart de dingen voorbij de Mind. Je gaat leven in het moment, van moment naar moment en accepteert heel bewust en vol overgave wat er zich aandient. Zonder doel, je hoeft nergens naar toe, je hoeft niets te forceren en er valt niets te bewijzen. Je blik is meer naar binnen gericht. Je gaat van een puberale naar een meer volwassen spirituele fase. Daarbij ga je ontdekken dat het enige wat telt, puur, conceptloos Bewustzijn is, zonder plaats, afmetingen, vorm of intentie. Je kunt deze staat alleen ervaren als je voorbij de Mind kunt observeren. Je hoeft daar heel weinig voor doen, alleen bewust observeren, heel alert zijn en heel aanwezig zijn, meer niet. Dat geeft pas werkelijke innerlijke rust … Tantra is uiteindelijk geen handleiding om je goed te voelen, het gaat over bewust te zijn van wat er nu is. Dat kan soms best heel confronterend zijn.

Osho’s visie op seksualiteit
Osho heeft in zijn schitterende toespraken herhaaldelijk het volgende gezegd. Leer seksualiteit door en door kennen, ga er diep in, leeft het uit, heel totaal, en … laat het achter je. Dat is steeds zijn motto geweest. Het punt is, dat als je seksualiteit niet ten volle hebt kunnen leven en ervaren, er altijd een diep verlangen naar blijft bestaan. Dat geeft een bijzonder onrustig gevoel.

Quote uit het boek ‘Jewel in the Lotus’
“Hij die de waarheid van het lichaam herkent
komt daarna achter de Waarheid van het Universum”

Met dank aan Conny & Dirk en ShivaPrem voor hun Neo-Tantra input.

Literatuur
- Jewel in the Lotus - Sunyata Sarawati & Bodhi Avinasha
- From Sex to Superconsciousness - Osho
- Vijnana Bhairava Tantra - Osho
- A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya
. van Swami Satyananda Saraswati.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2023 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2022 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!