It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Kun je verlichting ervaren?

Klik hier voor vorige Artikelen  

Regelmatig kun je lezen over het bereiken van verlichting. Soms hoor je mensen zeggen dat ze verlicht zijn.

Natuurlijk kun je momenten van verlichting, een bepaalde vorm van helderheid, hebben. Dat kan ontstaan bij het lezen van een bepaalde passage uit een boek of bij het horen van bepaalde muziek, Mantra, een bepaald gedicht of een uitspraak. Maar die momenten komen en gaan, dan is het geen echte verlichting. Wanneer je je die momenten toe eigent, is het een geloof, een Mind-constructie. Het kan je leven voor een korte tijd iets aangenamer maken. In essentie is het een vorm van dromen, niet in contact zijn met puur conceptloos Bewustzijn.

Eigenlijk is het ervaren van spirituele momenten een afgeleide, maar geen echte verlichting. Heel veel mensen kicken op het beleven van super spirituele of mystieke ervaringen. Het zijn allemaal tijdelijke, dus vergankelijke momenten.

Sprankelend stralend Goddelijk Licht

Maar kun je verlichting ervaren?
Eerst even enkele benamingen voor verlichting. Vaak wordt het spirituele bevrijding genoemd. Ook wordt het bevrijde ziel genoemd. Ontwaken is ook een synoniem. Pure of conceptloze wijsheid kan ook.
Eén van de inzichten is dat verlichting onmogelijk te relateren is aan externe zaken. Verlichting gaat voorbij aan de interpreterende en labelende Mind. Er is een totale desidentificatie met wat dan ook. Niet met materie, niet met het lichaam, het denken, emoties, enzovoort. Er is absoluut geen afhankelijkheid van tijdelijke, vergankelijke zaken. Verlichting heeft de kwaliteit van continuïteit, het komt niet en gaat niet. Bij verlichting is er bewustzijn van alles wat er gebeurd, zowel intern als extern. Het houdt je niet aan iets vast, je bent niet afhankelijk van iets. Er is geen mogelijkheid om het te bewerkstelligen, want dat zijn altijd acties van de Mind. Daardoor kun je verlichting niet zien als een ervaring, want dan zou het een interpretatie van de Mind zijn. Je bent absoluut spiritueel vrij.

De richting waar het bij de Non-duale Shaiva Tantra om draait
Het gaat erom om in contact te komen met je pure essentiële natuur, dat wat je werkelijk bent. Het gaat er zeker niet om, om je anders voor te doen dan dat je werkelijk bent. Er zijn geen maskers of bepaalde overtuigingen voor nodig. Alles wat achter de puntjes komt bij ‘Ik ben een …’, valt weg. Alle concepten vallen weg.

Mogelijkheden om verlichting te laten ontstaan
Om de kans te vergroten om tot verlichting te geraken, is het belangrijk om je Sadhana (dagelijkse spirituele tantrische beoefening) te doen, liever gezegd ‘te laten ontstaan’. Een belangrijke meditatie daarbij is Tattva Bhavana. Het is een meditatie waarbij je steeds bewust bent van de totaliteit. Er is in gelijke mate bewustzijn op wat er in het lichaam gebeurd en wat er daarbuiten gebeurd. Er is gelijktijdig bewustzijn op van alles wat er is, alles wat zich aandient. Dit vraagt om heel relaxt te zijn en vooral helemaal voorbij de Mind(wereld), voorbij de interpretaties, voorbij de projecties van de Mind, voorbij concepten te zijn, dat is de richting, dat is de focus. Wees niet geïnteresseerd naar de inhoud van de Mind. Verlichting gaat niet over het creëren van nog meer ideeën of concepten. Het gaat over om volledig daaraan voorbij te zijn. Je bent helemaal aanwezig, alert, open en ontvankelijk. De labelende Mind houdt je gevangen binnen allerlei nutteloze gedachten, emoties, sensaties en gevoelens. Het is goed om steeds te beseffen dat je de Totaliteit slechts via een piepklein doorkijk luikje kunt zien. Stapje voor stapje openen de sluiers zich waardoor je steeds meer in contact komt met de Absolute Werkelijkheid, Waarheid of Realiteit. Wanneer Bewustzijn volledig is  geïntegreerd met je totale energie-wezen, ben je klaar …  Je bent dan één met het Goddelijke, één met alle voelende wezens, één met de natuur, één totale eenheid (Non-dualiteit).

Literatuur:
- Tantra Illuminated - Hareesh Christopher D Wallis
- The Recognition Sutras - Hareesh Christopher D Wallis
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti (ook in NL)
- The Doctrine of Vibration - Mark Dyzskowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2022 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2022 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!