It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Drie Kundalini’s? Hoofd - Hart - Basis?

Klik hier voor vorige Artikelen  

Het onderwerp Kundalini blijft een spannend gebeuren. Er worden vele concepten, verklaringen en instructies aangeboden. Recentelijk is een herhaling over Kundalini geplaatst in TYN (Tantrik Yoga NOW), de FB-groep van Hareesh (Christopher D Wallis).

Ik ben erg verbaast over deze thread in TYN. Voor zover ik kan zien, komt niemand tot de kern-inzichten, verklaringen en leringen. Allerlei concepten worden gepresenteerd. Ziet er erg interessant uit, maar het is allemaal mind-stuff (Vikalpa's).

Hareesh zegt hierover: In feite worden in de Tantrāloka * drie * kuṇḍalinī's onderwezen - elk, één voor het hoofd, het hart en het seksuele centrum. Maar om welke reden dan ook, de Erkennings-Sutra's (Recognition Sutras van Ksemaraja), hoewel samengesteld door de directe leerling van de auteur (Abhinavagupta) van de Tantrāloka, onderwijzen alleen de eerste en laatste van de drie zojuist genoemde Kuṇḍalinī's.

Een belangrijk punt is hier, Kundalini vindt plaats in het subtiele lichaam. Dit subtiele lichaam is geen solide, vaste substantie. Daarom is het erg moeilijk om academisch onderzoek hiernaar te doen. Er is een enorme lading geschriften, artikelen en boeken over dit onderwerp geschreven, maar zonder consensus, waardoor geen enkele wetenschapper zijn handen aan dit onderwerp durft te branden.

Afbeelding met Sushumna, Ida en Pingala. Ook wordt de Dvadashanta, doorgang naar Universeel Bewustzijn getoond

Een korte uitleg hoe je Kundalini kunt ervaren:
Ten eerste mediteer je met speciale technieken om in contact te komen met je innerlijke zelf. Mijn ervaring is om daarna eerst de globale theorie uit te leggen aan de hand van plaatjes en concepten. Daarna worden oefeningen gedaan om de Sushumna en mogelijk de Ida en Pingala en misschien andere Nadi's te gaan ervaren.

Om het in het begin niet al te ingewikkeld te maken, starten we met twee Kundalini Prana stromen, een Hoge en een Lage Kundalini. De Hoge Kundalini stroomt door de Dvadashanta of door de Kruin-Chakra, en stroomt naar beneden naar het Basiscentrum (Muladhara). De Lage Kundalini stroomt door het Basiscentrum  en stroomt omhoog naar de Dvadashanta of de Kruin-Chakra. Om beide Kundalini's te activeren zijn speciale meditatieve ademhalingstechnieken beschikbaar.

Nu komt het belangrijkste punt. Omdat dit allemaal in het subtiele (energie) lichaam gebeurt, zal niemand precies hetzelfde ervaren. Iemand zal bijvoorbeeld ervaren dat de Sushumna iets naar links of rechts of meer naar voren of naar achteren stroomt. Sommigen zien wat kleuren of bepaalde plaatjes of gevoelens of geuren. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke ervaring. Dat is op dat moment hun waarheid. Dit is hun weten door ervaring en niet door denkconstructies. Denk er niet over na, maar laat het op een meditatieve manier je ervaring zijn. Het beste is om niet over de ervaringen te praten. Door er over te communiceren wordt het een mind-constructie. Dat is nu juist niet de bedoeling. Blijf bij de pure ervaring! Zonder enige interpretatie.

Dan, tijdens jaren oefenen, kan er geleidelijk meer en meer worden ervaren. Het is mogelijk dat er meer Kundalini Prana stromen door of bij de Sushumna worden ervaren. Uiteindelijk zijn er zeker acht op en neer stromingen te ontdekken die ook in elkaar kunnen overvloeien. Je betreedt dan een totaal nieuwe wereld met bijna onbeperkte ervaringen. Heel erg spannend ...

Na gebruik te hebben gemaakt van allerlei concepten, wordt nadrukkelijk aanbevolen om na een aantal weken of maanden van dagelijkse praktijk (Sadhana), al die concepten zo snel mogelijk los te laten. Ze waren alleen nodig als opstap naar je eigen ervaring.

Dit is de reden dat er geen consensus kan worden bereikt, alle concepten zijn waar en onwaar. Dit is ook de reden dat er zoveel meesters zijn met verschillende verklaringen.

Dit is een poging om zo kort mogelijk over de ervaring met Kundalini te schrijven. Er kan nog veel meer worden toegevoegd, maar hier blijft het voorlopig bij.

Literatuur:
- Tantra Illuminated van Hareesh Christopher D Wallis.
- the Recognition Sutras van Hareesh Christopher D Wallis.
- Diverse video's en audio's van Hareesh Christopher D Wallis.
- Site: Hareesh   FB: Tantrik Yoga NOW.
- Vijñāna-Bhairava-Tantra - Hareesh Christopher D Wallis.
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) hftst 18 van Rājānaka Ksemaraja door
   Hareesh Christopher D Wallis uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video.
- Abhinavagupta’s Philosophy of Revelation - Malinilokavarttika I - Jurgen Hanneder.
   (beschrijving van het zesde gezicht van Shiva).
- Diverse publicaties van Christopher Tompkins.
- The Encyclopedia of Yoga and Tantra van Georg Feuerstein.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2021 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2021 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!