It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

(H)erkenning Sutra's 18-9
Ananda-Purna-Svatma-Bhavana
Uitbundige Vreugde

Klik hier voor vorige Artikelen  

Dit is de laatste meditatie oefening negen uit het hoofdstuk. Het is de elfde meditatie-oefening uit the Recognition Sutras, hoofdstuk 18-9, Ananda-Pūrṇa-Svātma-Bhāvanā. Door bewust te zijn van het gebeuren en erop te mediteren, is het mogelijk vaker, langer en bewuster in een staat van uitbundige vreugde te zijn.

In deze reeks wordt een aantal relatief eenvoudig toe te passen meditatieve oefeningen besproken die toch heel krachtig zijn. Deze oefeningen zijn zonder de soms bijzonder ingewikkelde tantrische Yoga oefeningen op het gebied van adembeheersing, lastige lichaamshoudingen, uitgebreide visualisaties en dagenlange uitgebreide tantrische rituelen. Deze eenvoudige en krachtige oefeningen zijn een belangrijke verbetering en komen uit de non-dualistische Shaiva (Kaula) Tantra-leer. Het is een versneld pad om, wanneer je er aan toe bent, spirituele vrijheid te kunnen gaan ervaren.

Eerst even een paar opmerkingen: De vage, elliptische en cryptische beschrijving die Ksemaraja bij deze oefeningen in het Sanskriet geeft, is niet een complete meditatie-oefening die je zomaar kunt gebruiken. Deze esoterische oefeningen worden volgens de traditie strikt geheim gehouden. Zij worden traditioneel één op één overgedragen van Meester (Guru) naar een leerling (Sadakha) die er klaar voor is. Maar de tijden zijn veranderd en steeds meer esoterische kennis wordt exoterisch. Mijn weg is een pad van tientallen jaren geweest om door middel van studie, oefening en diverse Meesters (Guru’s) raadplegen, de meditatie-oefeningen te mogen doorgronden. Deze inzichten  komen uit de Non-Dualistische Shaiva (Kaula) Tantra.

Voorwerk
Het is van belang voldoende met je Sadhana (dagelijkse spirituele beoefening) bezig te zijn om zo goed mogelijk met meditatie vertrouwd te raken.

Wanneer de Leerling er klaar voor is, kan spirituele transmissie door de Meester ontstaan

18-9: Ananda-Purna-Svatma-Bhavana
(ānanda-pūrṇa-svātma-bhāvanā)
Uitbundige Vreugde

Ksemaraja:
Zo kan men ook andere, soortgelijke oefeningen afleiden, zoals op het zelf mediteren wanneer deze vol vreugde is.


Kṣemaraja geeft aan dat we andere oefeningen kunnen afleiden en geeft een voorbeeld aan van 'mediteren op jezelf als je vol vreugde bent' (ānanda-pūrṇa-svātma-bhāvanā, waarbij bhāvanā zowel 'volledig ervaren' als 'mediteren' of  'contempleren' kan betekenen. Hij suggereert indirect dat we naar de VBT (Vijñāna-Bhairava-Tantra) kunnen kijken voor nog meer oefeningen die effectief zijn voor de uitbreiding van het Centrum (Sushumna). In de VBT staan twee verzen over het mediteren over jezelf als je vol vreugde bent:

1. Mediteer op je eigen lichaam of de hele wereld op het moment dat je vervult bent met je aangeboren innerlijke vreugde. Door die innerlijke ‘nectar’ ervaar je plotseling sublieme gelukzaligheid.​

2. Als je grote vreugde ervaart, zoals bijvoorbeeld het na een lange tijd zien van een geliefd familielid, mediteer er dan over. Laat de geest erin oplossen; word er één mee.​

Kṣemaraja:
Deze [negen oefeningen] en andere manieren die hij hier niet beschrijft, zijn de middelen om in ons systeem het Centrum (Sushumna) meer uit te laten breiden.​

In deze reeks artikelen van hoofdstuk 18 uit de Recognition Sutras zijn verschillende meditatie-oefeningen besproken die het uitbreiden of het doorstromen van het centrale kanaal (Sushumna) kunnen bevorderen. De Sushumna is de metaforische en letterlijke kern van je wezen waardoor de energetische Centrale Kracht van de Kuṇḍalini-Shakti (kuṇḍalinī-śakti) zo vrij mogelijk mag doorstromen. Door het beoefenen van deze meditaties vergroten ze niet alleen de toegang tot die innerlijke realiteit, maar ze voeden en vergroten ook de energie ervan.
Er werden negen meditaties besproken, waarvan er twee uit twee verschillende vormen bestaan, dus in totaal zijn er elf meditaties. In een volgend artikel worden deze elf meditaties bondig samengevat en op een rijtje gezet.

Literatuur:
- Vijñāna-Bhairava-Tantra - Hareesh Christopher D Wallis
.. er zijn ook vertalingen van Paul Reps (door Osho als leidraad gebruikt), Daniel Odier, sw Satyasangananda Saraswati, Jaideva Singh, Mark Dyczkowski, Lakshmanjoo, Semenov, Kempton, Roche en stukjes van Alexis Sanderson.
- Recognition Sutras (Pratyabijna-hrdaya) van Rājānaka Ksemaraja door Hareesh Christopher D Wallis
   uitgelegd in zijn vertaling, op audio en video door Hareesh
- Abhinavagupta’s Philosophy of Revelation - Malinilokavarttika I - Jurgen Hanneder
   (beschrijving van het zesde gezicht van Shiva)
- The End of Your (Mind) World - Adyashanti (ook in NL)
- The Doctrine of Vibration van Dyczkowski

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2021 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!