It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Vermenging Spirituele Paden bij Tantra

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra kent tegenwoordig steeds meer wegen. Honderd jaar geleden was er een duidelijk  onderscheid tussen klassieke Tantra en Neo-Tantra. Klassieke Tantra uit India richt zich op spiritualiteit, transformatie, op het één zijn met het Bestaan (Shiva - Universele Intelligentie - Goddelijke), op Moksha en Bhoga.
Neo-Tantra, ontstaan in het Westen, was meer gefocust op spirituele of magische seks, lichaamswerk en partnerwerk. Dat was een redelijk duidelijke scheiding. De laatste tien jaar is er veel veranderd. Sommige Neo-Tantra aanbieders en leraren ontdekten de klassieke Tantra, gingen deze meer bestuderen en beoefenen. Er ontstond een vermenging van de Klassieke en Neo-Tantra. Op zich een mooie ontwikkeling.

Samensmelting van veel Tantra richtingen

Richting bij oorspronkelijke Tantra
Klassieke Tantra kent twee parallel lopende richtingen: Moksha en Bhoga.
Moksha: Bevrijding van Mind en ego zodat Werkelijkheid (Waarheid) ervaren kan worden. Dit houdt ook in het loslaten van het door de Mind gecreëerd lijden, het los komen van culturele conditioneringen, de hebzuchtige mind en de enorme hoeveelheid verlangens. Bij Tantra is het verlangen eigenlijk niet het ware probleem, maar meer dat er veel onwetendheid en onbegrip is. Dan geloof je dat wanneer het verlangde daar is, je voor altijd gelukkig gaat worden. Lijden begint wanneer je bedachte verlangens niet bewaarheid gaan worden. Wat je in essentie echt zoekt, zit al in je. Je bent al Goddelijke energie, dat is al je ware Goddelijke natuur.

Bhoga: Bij Tantra mag je ook genieten, vreugde en plezier ervaren. Je mag daarbij met volle teugen van het lichaam genieten. Het betekent ook dat je het leven meer uitbundig mag durven te leven, je volle menselijke potentie durft te leven. Hierbij kunnen (magische) rituelen aan de orde zijn, die gaan over meer succesvol worden, meer rijkdom vergaren, tenietdoen van een concurrent, verkrijgen van meer wereldse macht of het aantrekken van een prachtige partner. Krachtige Mantra’s kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. In de originele geschriften staat niet dat het om betere (magische) seks gaat of dat je een betere lover gaat worden. Dit is nu precies wat de Neo-Tantristen niet of vervormd hebben begrepen.

Botsing tussen Moksha en Bhoga bij Tantra richtingen

Botsing tussen Moksha en Bhoga
Het kan voorkomen dat Moksha en Bhoga met elkaar in conflict komen. Dan geldt onvoorwaardelijk dat Moksha de boventoon voert, dus Bhoga is ondergeschikt aan Moksha. Bhoga is oké zolang het Moksha niet in de weg staat, dat het bevrijding niet belemmert. Uiteindelijk is spirituele bevrijding (Moksha) bij Klassieke Tantra het doel en niet Bhoga. De neiging van de meeste mensen is om, vaak onbewust, een plezierig, aangenaam en genotvol leven te leiden. Maar dat kan ook inhouden dat donkere uitdagende kanten, die best heel pijnlijk kunnen zijn, worden vermeden waardoor je niet echt spiritueel gaat groeien. Dan laat je het in contact komen met Waarheid niet op nummer één staan. Wil je spiritueel groeien, van lijden verlost worden, vrij zijn, volledig wakker en verlicht raken, dan is het belangrijk dat die Waarheid je volle aandacht heeft, je er heel erg in geïnteresseerd bent. Wees er alert op dat je niet gaat acteren of faken, het moet echt vanuit je wezen ontstaan. Om erachter te komen of je oprecht en eerlijk naar jezelf toe bent is het goed om diep bij jezelf te rade gaat en jezelf steeds in alle eerlijkheid af te vragen waarom je de dingen doet.

Diverse scholen
Er zijn veel leraren die zeggen Tantra over te dragen. Vaak hebben zij de leer nog onvoldoende bestudeerd en ervaren. Zij denken een boterham te kunnen verdienen door hun onvolledige en verbasterde tantra te vertellen aan onwetenden en goedgelovigen. Is dat erg? Nee, dat is zelfs noodzakelijk. Degene die echt op zoek is naar Waarheid moet over het algemeen eerst met de leugen worden geconfronteerd. Daarna kan in de loop van jaren door een intensieve zoektocht de Waarheid worden ontdekt.

Literatuur:
- Tantra Illuminated - Hareesh Christopher D Wallis
- Diverse video's van Hareesh en anderen
- FB groepTantrikYogaNOW

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2020 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2020 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!