It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Van Klassieke Tantra naar Neo-Tantra

Klik hier voor vorige Artikelen  

Ooit was Tantra in India en omliggende landen de meest verbreide en geaccepteerde levenshouding. Dat was in de periode van ca 700 tot ongeveer 1300 n.C. toen India nog uit honderden koninkrijkjes bestond die elkaar steeds aan het bestrijden waren om meer land of bezittingen te veroveren. Omdat je leven er niet zeker was en om zulke omstandigheden te kunnen trotseren was Tantra bij uitstek de uitkomst. Tantra leerde je door oefeningen een sterk energielichaam te krijgen waardoor je zo goed mogelijk tegen allerlei tegenslagen bestand was. Daarbij gaat Tantra ervan uit dat alles in essentie Bewustzijn is, Shiva en Shakti genoemd.

Ultieme doel Tantra
Het gaat er bij de diverse Tantra lineages (richtingen) altijd om drie dingen:
1. je menselijke potentie zo volledig mogelijk te durven leven,
2. Eénheidsgevoel met het Bestaan en
3. het laten ontstaan van spirituele vrijheid.  

Door deze inzichten kon men ook heel neutraal met dood omgaan, want wat gaat er in essentie dood. Er zijn omstreeks 1000 n.C. bijzonder intelligente Guru’s (Mahasiddha's) geweest die uiterst precieze en uitvoerige verhandelingen over Non-Dualistische Shaiva (Kaula) Tantra hebben geschreven, waaronder Utpaladeva, Abhinavagupta en Ksemaraja. Bij de oorspronkelijke Tantra’s kun je geen verhandelingen over seks, betere orgasmen, partnerwerk en massage vinden, het is een individueel proces van bij jezelf naar binnen gaan en jezelf beter leren kennen. Dit was de periode van de klassieke Tantra’s.

de Moslim invasie
Omstreeks 1300 n.C. vindt de Moslim invasie plaats. Eigenlijk was het niet echt een invasie maar kwamen er steeds meer Moslims die het voor het zeggen kregen. De nieuwe heersers waren niet gecharmeerd van Tantra en het werd verboden. Er stonden zelfs zware straffen op als je met Tantra bezig was. De Moslim heersers zorgden ervoor dat bijna alle tantrische geschriften, tempels en universiteiten werden vernietigd. Er kwam een periode van meer dan vijfhonderd jaar dat Tantra bijna was weggevaagd. Gelukkig waren er een paar Tantrika’s, monniken en geleerden die stiekem belangrijke Sanskriet-geschriften hebben kunnen behoeden voor vernietiging.

Intocht van de Engelsen
Nadat omstreeks 1700 à 1800 n.C. de Engelsen India binnentrokken, kregen enkele mensen interesse in de Tantra’s. Zij begonnen de Sanskriet-teksten te ontcijferen met behulp van enkele Tantrika’s, Guru’s, missionarissen en wetenschappers. Eén van deze mensen was de hogere rechter Sir John George Woodroffe uit Calcutta, die onder een pseudoniem Arthur Avalon enkele Engelse vertalingen heeft geproduceerd, waaronder het bekende ‘the Serpent Power’ welke over Kundalini gaat. Die vertalingen waren zeker niet vlekkeloos omdat hij niet de diepe en verfijnde Oosterse filosofie-achtergrond had.

Collage van Klassieke Non-Dualistische Shaiva (Kaula) Tantra naar Neo-Tantra

Westerse seksuele Tantra
Ruim honderd jaar geleden waren er een paar oversekste figuren, Paschal Beverly Randolph uit New York, Pierre Bernard (Harry Baker) uit San Francisco en Aleister Crowley uit Engeland die wat over Tantra hadden gelezen, het absoluut niet begrepen en de Tantra’s in een seksuele context hebben gezet. Dat deden ze vooral voor eigen bevrediging en gewin. Het is duidelijk dat de Tantra’s daardoor enorm verbasterd zijn en geen coherent systeem meer is. Een groot deel van de Westerlingen was gecharmeerd van de boeken over magische seks, partnerwerk, massage, enzovoort. En . . . zie daar, de Neo-Tantra is geboren. Niets mis mee, maar is geen oorspronkelijke Tantra en mist volledig de beoogde doelen.

Klassieke Tantra gerehabiliteerd
Nu, sinds enkele tientallen jaren zijn er een paar Sanskritisten opgestaan die door jarenlange studie de oorspronkelijke Sanskriet-geschriften zo nauwkeurig mogelijk vertalen. Dat is werkelijk monnikenwerk en kost zomaar veel meer dan tien jaar om een boek te vertalen. Daarbij zijn die vertalers ook practisioners en hebben een Tantra-meester zodat ze uit voldoende ervaring kunnen spreken. Ook werken ze samen in een vertalers-collectief om de minder begrijpelijke teksten beter te kunnen duiden. Momenteel is het standaard-werk ‘Tantra Illuminated’ van Hareesh Christopher D Wallis een must om te bestuderen en om een duidelijk beeld van Tantra te krijgen. De meest ingevoerde professor ter wereld op dit gebied is Alexis Sanderson. Door die leer te bestuderen en te oefenen gaat er werkelijk een wereld voor je open en kan een positieve levensverandering tot stand komen. Heel veel succes op het meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

©2019 Swami Nirav Beej van de TantraTempel.nl

Goede Tantra-literatuur:
- Tantra Illuminated (Nondual Saiva Tantra) -  Hareesh Christopher D Wallis;
- Tantra: Deel 1 Leven in Vrijheid en Deel 2 Leven in Heelheid (zonder religie) - Osho;
- Sri Vijnana Bhairava Tantra - the Ascent (Hindu) - Swami Satyasangananda Saraswati;
- the Recognition Sutras van Rajanaka Ksemaraja - Hareesh Christopher D Wallis;
- Tantra: Het Allerhoogste Inzicht (Buddhist) - Osho;
- Systematic Course Ancient Tantric Techniques Yoga & Kriya (Hindu) - Swami Satyananda Saraswati;
- from Sex to Superconsciousness (zonder religie) - Osho;
- Tantra Darshan (Hindu) - Swami Niranjanananda Saraswati;
- Het Boek der Geheimen - Vigyana Bhairava Tantra (Hindu) - Osho;
- Jewel in the Lotus, Tantric Path to Higher Consciousness (Hindu) -Sunyata Saraswati & Bodhi Avinasha.
- Honderden artikelen van Alexis Sanderson
- Archive Sanderson: archive.org/search.php?query=sanderson&page=2
- Diverse vertalingen Tantraloka en Tantrasaara van Abhinava Gupta door Hareesh Christopher D Wallis. Deze ontvang je als Patron donateur bij patreon.com/hareesh/

Ben je geïnteresseerd in diverse Tantra richtingen, lees dan:
- History of the Tantric Religion van N.N. Bhattacharyya
- Brief History of Tantra Literature van S.C. Banerjee
- From the Heart of Chenrezig - The Dalai Lamas on Tantra van Glenn.H. Mullin
- Tantra in Practice van David Gordon White (diverse auteurs)

Website links:
- Belangrijke links over Klassiek Tantra: facebook.com/groups/tantrikyoganow/ 
- Meer nauwkeurige vertaling met vergelijkingen van de VBT (Vijñāna-Bhairava-Tantra) door Hareesh: facebook.com/groups/tantrikyoganow/search/?query=VBT&epa=SEARCH_BOX
- Diverse artikelen van Christopher Tompkins op: Shaivayoga.com
- en wat meer richting Neo-Tantra: facebook.com/groups/letstalktantra/

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!