It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en Therapie - Voorbereiding

Klik hier voor vorige Artikelen  

De meeste mensen beginnen met Tantra zonder enige relevante voorkennis. Is dat erg? Nou, ja en nee. Het hangt ervan af of je echt met oorspronkelijke Tantra wil bezig zijn of dat je wat wil rondspelen in een vorm van westerse, vaak seksueel getinte, Neo-Tantra.

NeoTantra betekent lustig rondspelen

Neo-Tantra
Veel mensen zijn in Neo-Tantra geïnteresseerd. Zij willen graag tantrische massage, bodywork, partnerwerk en een meer of mindere dosis erotiek of seks erbij. Meditatie en transformatie hebben niet een bijzonder sterke focus. Spel, meerdere contacten leggen en genieten hebben de voorkeur. Niets mis mee, leef je uit, leer het kennen en laat het op den duur (na de nodige jaren) achter je. Verder hebben veel mensen het idee dat Tantra therapeutische componenten in zich herbergt. Dat kan bij de huidige westerse (Neo)-Tantra zo zijn omdat aan die verbasterde Tantra soms therapeutische aspecten zijn toegevoegd. Sinds een honderd jaar is de oorspronkelijke Tantra behoorlijk versplinterd, zijn er belangrijke componenten weggelaten en andere, voor de oorspronkelijke Tantra niet relevante componenten toegevoegd. Natuurlijk kunnen onder uitmuntende professionele begeleiding uitstekende resultaten worden behaald, maar het is dan geen Tantra meer. Er zijn ook centra die zich met tantrisch sjamanisme bezig houden waar ook goede resultaten bereikt kunnen worden.

Oorspronkelijke Tantra brengt verlichting

Oorspronkelijke Tantra
Oorspronkelijke Tantra zoals de Shaivistische Kaula Tantra uit Kashmir is een totaal andere tak van sport. Om te beginnen is het bij oorspronkelijke Tantra nooit de bedoeling geweest om therapeutisch te zijn. Er zijn geen fysieke, mentale of psychologische healing-componenten aanwezig. Tantra gaat ervan uit dat je al behoorlijk mentaal en/of psychologisch in balans bent. Daarbij wordt er ook vanuitgegaan dat je fysiek behoorlijk in orde bent. Er zijn voldoende instellingen of centra die zich met dat voorwerk naar Tantra bezig houden en je kunnen helpen. Het is dus belangrijk dat je, voor je met Tantra aan de gang gaat, eerst mentaal, psychisch en fysiek heel goed in balans en op orde bent. Je bent dan prima gezond en staat behoorlijk in je kracht alvorens je op het Tantra pad te begeven. Uiteindelijk wordt Tantra ook het pad van de hero’s (helden / krijgers) genoemd. Het geval is dat Tantra hoedanigheden uitvergroot. Ben je al sterk en mentaal oké dan kan dat door met Tantra bezig te zijn worden versterkt. Daar tegenover staat dat als je mentaal, psychisch of fysiek zwak of niet op orde bent, dat ook kan worden versterkt met alle mogelijke gevolgen van dien. Het is wel bekend dat Tantra een licht therapeutische uitwerking kan hebben, maar het is niet het doel.

Hoe met Tantra te starten
Zoals al in eerdere artikelen is aangegeven, is het aan te bevelen om je eerst in te lezen waar oorspronkelijke Tantra in essentie over gaat. Het Engelse boek 'Tantra Illuminated' van Christopher D Wallis (Hareesh) is een uitstekend begin, sterker nog, haast een voorwaarde. Verder staan op de site van de TantraTempel veel korte artikelen die de kern over diverse Tantra aspecten proberen aan te geven. Wil je je meer in een bepaald aspect verdiepen dan zijn er diverse uitstekende boeken verkrijgbaar. Let er bij het aanschaffen wel op dat ze door in de authentieke Tantra opgeleide mensen geschreven zijn. Minstens vijfennegentig procent van de uitgegeven boeken met het woord Tantra in de titel zijn pure nonsens. Tijdens het inlezen kun je, wanneer dat nodig is, aan jezelf werken door passende workshops of trainingen te volgen om mentaal, psychisch en fysiek optimaal in balans te komen. Meestal vergt dat een aantal jaren voorwerk. Daarna is het moment gekomen om bij een goed centrum met Tantra aan de gang te gaan. Vaak is het aan te bevelen om op den duur, eventueel parallel aan een opleiding, begeleid te worden door een (verlichte) Tantra meester. Daarnaast is het aan te bevelen om je in te lezen en in te leven op het gebied van de Advaita Vedanta. Dit eenheidsbesef is heel sterk in Tantra verweven. Als laatste, Tantra kun je niet echt leren en beleven door slechts een training te volgen. Het vraagt veel zelfwerkzaamheid in studie en oefenen op het thuisfront voordat Tantra in je wezen is geïntegreerd. Wens je heel veel liefde en succes . . .

Literatuur
Tantra Illuminated en The Recognition Sutras van Rajanaka Ksemaraja, beiden vertaald door Hareesh Chistopher D Wallis
Diverse dialogen tussen studenten en Meesters bij de FB groep TantrikYogaNOW
Zie verder de boekenlijst op deze website.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!