It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Kundalini Verklaard

Klik hier voor vorige Artikelen  

Kundalini is een lastig te doorgronden onderwerp omdat er veel betekenissen aan gegeven kunnen worden, afhankelijk van de context. Er bestaat een enorme hoeveelheid Sanskriet teksten die vaak niet eens zijn gepubliceerd, laat staan in het Engels vertaald. In de huidige spirituele scene zijn allerlei, soms bedachte, verklaringen aan het woord Kundalini gegeven. Ook de bekende Kundalini Yoga oprichter, Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Puri) heeft er zijn eigen draai aan gegeven. Zie het interessante artikel 'From Maharaj to Mahan Tantric: The Construction of Yogi Bhajan’s Kundalini Yoga' van Philip Deslippe. Zijn invulling van Kundalini kun je niet in de tantrische Sanskriet bronnen terugvinden.

Oorsprong Kundalini
Het woord Kundalini komt omstreeks 700 n.C. voor het eerst voor in de non-duale klassieke Kaula Shakta Tantra "Siddhi Yogeshwarimatam", de leer van de linker-pad Trika richting over de Perfecte Godinnen van Yoga (MahaDevi of MahaShakti). Vrijwel direct daarna wordt Kundalini verder behandeld in de meer bekende Kalottara Tantra, een meer Duale/Plurale Shaiva (Shiva-Shakti) richting van het rechter pad. Het woord heeft dus een zuiver tantrische oorsprong. Daarna komt het woord in tantrisch Boeddhisme voor.

Betekenis Kundalini
Volgens de Siddhi Yogeshwarimatam heeft Kundalini een heel brede betekenis in de vorm van de bron, de baarmoeder, de Yoni van de gehele wereld. Ook wordt Kundalini verklaard als de triade van de primaire Shakti's (Godinnen). Verder wordt Kundalini gezien als de bron van de Sanskriet letters. Daarnaast heeft Kundalini altijd al een sterke connectie met taal als betekenis van een fonemisch, linguïstische en op mantra gedragen kracht.

De Shaivistische Kalottara Tantra geeft aan Kundalini de betekenis van twee vormen van Kundalini, de bovenste (bij of boven de kruin-chakra) en de onderste (bij het basis- of seks-center). Hier gaat men ervan uit dat de bovenste Kundalini moet indalen en dat de onderste Kundalini moet gaan opstijgen opdat ze elkaar kunnen ontmoeten en kunnen vermengen tot één Kundalini in de Sushumna Nadi, het centrale energiekanaal. Uitgangspunt hierbij is dat een gewoon mens niet volledig is geïntegreerd. Die integratie mag ter hoogte van het hart tot stand komen bij het ontmoeten en vermengen van de beide Kundalini's.

Shiva-Shakti afbeeldingen waarbij zij in één lichaam vertegenwoordigd zijn

Verminkte Kundalini inzichten
Er is heel veel literatuur over Kundalini, de meeste teksten gaan uit van verkeerde inzichten en zijn niet op oorspronkelijke bronnen gebaseerd. Zelfs het bekende Kundalini boek van Arthur Avalon, 'The Serpent Power', is op niet begrepen inzichten gestoeld. Daardoor gaat men bij de meeste huidige (moderne) Tantra en Yoga richtingen van verminkte inzichten uit. Het oorspronkelijk inzicht van een bovenste en onderste Kundalini is bij bijvoorbeeld de Hatha Yoga verloren gegaan. Daardoor is er het niet geheel ongevaarlijke idee gekomen dat de onderste Kundalini zou moeten opstijgen naar de kruin Chakra waardoor er mogelijk een ongewenste onbalans in het energielichaam kan ontstaan.

In een volgend artikel wordt dieper op Kundalini ingegaan.

Literatuur
Tantra Illuminated van Hareesh Christopher D Wallis.
the Recognition Sutras van Hareesh Christopher D Wallis.
Diverse video's en audio's van Hareesh Christopher D Wallis.
Site: Hareesh   FB: Tantrik Yoga NOW
Links naar een website en artikel van Philip Deslippe:
1. Website From Maharaj to Mahan Tantric: The Construction of Yogi Bhajan’s Kundalini Yoga
2. Artikel in PDF From Maharaj to Mahan Tantric: The Construction of Yogi Bhajan’s Kundalini Yoga
The Encyclopedia of Yoga and Tantra van Georg Feuerstein

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!