It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.
5 Kosha's - Bewustzijnsniveaus Intro als onderdeel van
een dagelijkse Shaiva Tantra-Yoga levenshouding

Klik hier voor vorige Artikelen  

Je wil graag vrij en onbevangen in het leven staan, zonder al teveel toestanden. Voor de meeste mensen is dit een lastige opgave. Een oorzaak is dat je je met bepaalde aspecten en inzichten identificeert. Je ervaart de werkelijkheid veelal vanuit een enkele vastomlijnde gezichtshoek. Je laat je gelukkig-zijn afhangen van allerlei situaties en inzichten. Hierdoor is er veel lijden. Dit artikel kan daar wat meer inzicht (verlichting) in geven.

Bewustzijnsniveaus
Zoals al in vorige artikelen is aangegeven, kent Tantra meerdere modellen om bewust te worden van diverse aspecten van de Realiteit of Werkelijkheid en deze te verklaren. Deze geven allen een mogelijke ervaring aan om verschillende aspecten van belichaamd bewustzijn te omschrijven. Elk model kijkt vanuit een andere hoek naar de Realiteit of aspecten van de Werkelijkheid. Daarbij geeft elk model een meer of minder complete invulling. Het beste is om een aantal modellen te doorgronden en te ervaren. Daarna hou je je met één model bezig waar je de meeste affiniteit mee hebt, totdat het voor jezelf klaar is. Eventueel kun je daarna met een andere uitvoering aan de gang gaan. Meestal is dat niet meer nodig en zijn de aspecten helder en klaar. Bij authentieke of traditionele Tantra zijn deze tools een basis om verder spiritueel te kunnen groeien. Maar nog steeds blijft er altijd de fundamentele vraag “Wie of Wat ben je in essentie?” ofwel "Wie of Wat is (dat) ik?".

5 Koshas - Bewustzijnslagen - Niveau's zijn schematisch voorgesteld als bollen

De vijf Kosha's - het tantrische Zelf in 5 of 6 lagen
Het zijn in principe allemaal tools om je meer bewust te laten worden over je Werkelijkheid, je Zelf of je Realiteit. Zo kun je bijvoorbeeld bewust worden dat er meerdere niveaus zijn die allemaal met elkaar in verbinding staan, verweven zijn. Uiteindelijk kun je bewust zijn van al deze in elkaar overvloeiende lagen. Ze zijn dus niet strikt gescheiden, en de Cit-laag (nr 0) doordringt de andere lagen of niveaus. Gezien vanuit het niveau van je lichaam (4 Deha) kun je bewust zijn van al de andere lagen. Een Shaivistisch tantrisch inzicht is dat er vijf bewustzijnslagen (Koshas) van het Zelf zijn. Deze zijn in het schema als bollen voorgesteld die allen een andere kijk (bewustzijn) geven op het Zelf, je wezen:

0 CIT Bliss Body
Dit is de Bron, de Bliss Body, verweven met Atman (het transcendentale Zelf). Je kunt het vanuit non-duaal en non-lokaal bewustzijn zien als de volledige samensmelting van Shiva en Shakti. Dit niveau kan niet door het denken (de mind) begrepen worden. Vandaar dat er diverse inzichten zijn hoe dit toch te verwoorden en voor te stellen. Je kunt op dit niveau de bollen ook zien als diverse kijkgaten naar de Werkelijkheid.

Vanuit dit 0 Cit niveau worden alle andere niveaus 1 t/m 5 doordrongen. Niveau 1 Shunya doordringt de niveaus 2 t/m 5, niveau 2 Prana doordringt de niveaus 3 t/m 5, niveau 3 Chitta doordringt de niveaus 4 t/m 5 en niveau 4 Deha doordringt het niveau 5 (Vastu).

Omdat de meeste mensen min of meer bewust zijn van de niveaus 4 (Deha - Lichaam) en 5 (Vastu - Materie) wordt de volgorde omgedraaid door nu te beginnen met 5 Vastu:

5 Vastu - Materie
Je bent hoofdzakelijk geïdentificeerd met materiële zaken zoals een huis, een auto, relatie, allerlei spullen en dingen.
Je gemoedstoestand hangt dan af van materiële zaken, is het oké, dan voel je je happy en tevreden. Wanneer het niet oké is, dan ben je teleurgesteld en ga je verdrietig door het leven.

4. Deha - het Fysieke Lichaam
Hierbij ben je hoofdzakelijk geïdentificeerd met je lichaam.
Dan hangt je gemoedstoestand af van hoe je je lichaam ervaart. Vind je het te dik, te mager of lelijk, is het niet oké, je bent dan teleurgesteld en gaat verdrietig door het leven. Vind je je lichaam goed geproportioneerd, gezond en mooi, is het oké, dan voel je je happy en tevreden.

3. Citta - het Hart-Mind-Emotie energielichaam
Hierbij ben je hoofdzakelijk geïdentificeerd met niet bewuste en ingeslopen gewoonten van denkpatronen en emoties.
Dan hangt je gemoedstoestand af van welke gedachten of emoties rondspoken. Is er veel verdriet of mind-fuck, dan is het niet oké', je bent teleurgesteld en gaat lijdzaam door het leven. Sta je open in het leven en ben je hoofdzakelijk blij, dan is het oké, je voelt je happy en tevreden.

2. Prana - Levensenergie
Hierbij ben je hoofdzakelijk geïdentificeerd met de levensenergie.
Stroomt alles en ben je energiek, dan is het oké. Voel je je slap en zonder energie, dan ben je teleurgesteld en gaat lijdzaam door het leven.

1. Shunya - Transcendente Leegte (Void)
Bij deze identificatie ben je in de Leegte, de Stilte. Je kunt het zien als de staat van Shiva zonder Shakti. Hier ontstaat je ware natuur.
Leef je uitsluitend vanuit dit niveau, dan is het aardse niet echt voor je bestemd. Je bent een asceet geworden en staat niet met beide benen op de grond.

Hoe dan wel in het leven staan?
Het mooiste is dat je bewust bent van je identificaties met deze niveaus (Kosha's). Om daarvan los te komen, kun je tools gebruiken om meer afstand te nemen, je er niet meer zoveel mee te identificeren. Je levensgeluk niet laten afhangen van allerlei niet-bewuste inzichten en omgevingsfactoren. Daarvoor zijn diverse (tantrische) meditatie- en transformatieoefeningen ontwikkeld die al eeuwen hun effect hebben bewezen. Er zijn zoveel tools dat er wellicht een paar bij zijn die je aanspreken en soelaas voor je kunnen bieden. Spiritueel zijn en met de beide benen op de (aardse) grond is het motto . . .

Literatuur
Dit model komt als eerste voor in de Taittiriya Upanishads
the Recognition Sutras van Hareesh Christopher D Wallis
(vooral de hoofdstukken 3, 8 en 18)
Tantra Illuminated en diverse video's van Hareesh Christopher D Wallis
(vanaf blz. 90)
Vijnana Bhairava Tantra, diverse vertalingen door verschillende sanskrtitisten
A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya van Swami Satyananda Saraswati.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2019 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!