It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra Deity - Goddelijkheid: Non-Dualistisch uitgelegd

Klik hier voor vorige Artikelen

Veelgoderij of één Goddelijke energie
Vaak is er veel verwarring en onbegrip over al die Goden en Godinnen in India. Het lijkt alsof de (tantrische) religies in India vele Goden en Godinnen kennen. In essentie zijn het aspecten van het ene Goddelijke, Brahma, God, Bron, Universeel Bewustzijn of Intelligentie, Licht en nog vele andere namen voor de Noumenon, het onbenoembare. De ontelbare aspecten kun je ook (sonore) vibraties, trillingen, energie- of vibratie-patronen van bewuste energie noemen. Zij kunnen heel kortstondig en tijdelijk zijn of duurzaam en langdurig. Zijn ze duurzaam dan worden ze Goden, Godinnen of Goddelijkheden (Deity) genoemd. In feite kent men maar één Goddelijke energie, dus zijn de aanhangers in principe monotheïsten.

Tantra Saivistisch - Shiva -Shakti

Aspecten - Vibraties (patronen) - Trillingen, (bewuste) Energie
De goddelijkheden zijn echte patroonvormen van bewustzijn die zowel in jou bestaan ​​(als een aspect van je eigen diepste essentiële natuur) en als patronen van energiestromen in het ruimere universum (waarvan je natuurlijk een microkosmos bent).

Shiva stelt het universele Bewustzijn in ruste voor. De Shakti energie is Bewustzijn in beweging. Door Shakti ontstaat het hele universum met bijvoorbeeld alle materie, mensen, dieren en natuur. In feite zijn Shiva en Shakti één, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen Shiva zonder Shakti en geen Shakti zonder Shiva. Daarom worden de representaties van de Shiva en Shakti energieën meestal als een koppel weergegeven, innig met elkaar verbonden, als een onlosmakelijke eenheid.

Als tantra practitioner kun je een Deity als waar ervaren, als psychische aspecten van jezelf of van je essentiële natuur. Ook kun je ze ervaren als energiestromen in het onmetelijke universum. Maar je kunt ze nooit tot een God of een persoon verlagen. Je kunt een Deity niet als een aparte entiteit zien, een Deity is volledig geïntegreerd met alles en iedereen, zoals alles het Goddelijke (Shiva) is.

Wanneer je een Deity als afgescheiden ervaart, komt dat alleen omdat je je totale Zijn nog niet hebt gerealiseerd. Dat Zijn kan alle vormen (goddelijkheden) van het Ene bewustzijn bevatten. Een godheid kan worden waargenomen of voorgesteld als een 'ander' zoals je meestal iemand anders als een 'ander' ziet.

Aspecten van Shiva - Bhairava - de vijf aspecten

Aspecten van een Deity
Bij de tantrische traditie hebben de meeste Deities drie 'lichamen' en een energiepatroon:
1. hun sonische lichaam met bijbehorende klanken (Mantra)
2. een geometrisch patroon of energiekaart (Yantra of Maṇḍala)  
3. een antropomorfe voorstelling (gebeeldhouwd, geverfd of gevisualiseerd) en
4. elke Deity heeft een soort 'energiehandtekening' (Svabhāva), een unieke trillingstoon, die de 'lichamen' (Mūrtis) kan doordringen en die representaties ervan zijn.

Een bepaalde representatie, zoals een standbeeld of een Yantra/Mandala en ook een Mantra van een Deity, wordt zonder bekrachtiging als 'dood' of inert (Jaḍa) beschouwd.  De Mūrti van de Goddelijkheid  komt tot leven/bewustzijn (Chaitanya) wanneer de energie van de Goddelijkheid erin is geïnstalleerd (Prāṇa-Pratiṣṭhā). Dit gebeurt meestal door middel van het (stil) chanten van Mantra's in een toestand van verhoogd en toegewijd bewustzijn. Dit vindt vaak plaats door iemand voor wie een Mantra leeft. Wees er bewust van dat de bewustzijnsenergie wordt vereerd, gevisualiseerd of opgeroepen en niet de container of het lichaam.

Aspecten van Shiva - Lakshmi - Durga

Sādhana
De oefening (Sādhana) is dan ook dat je jezelf als de representatie van het Goddelijke gaat eren. De Tantrische uitspraak wordt dan: 'Alleen God kan God aanbidden' (śivībhūtvaiva śivaṃ yajet). Nadat de energie van de Deity in een visualisatie, Yantra of standbeeld is opgeroepen, eer je als beoefenaar de kracht / energie van de Deity. Daarbij streef je ernaar om de Deity te ervaren als een representatie van je eigen diepste essentie, een weerspiegeling van een aspect van je diepste ware Wezen.

Tijdens je Sādhana van een specifieke Deity roep je die elke dag aan met een Mantra, Yantra, Mudrā en visualisatie, de belangrijkste elementen van Tantrik Yoga, inclusief ademen. Wanneer je voldoende verbonden met een Deity bent, kun je vaak tekenen of ingevingen ontvangen. De verbondenheid kun je het beste ervaren op een heilige plaats, liefst in India. Wanneer je eenmaal die unieke trilling of specifieke vibratie van bewustzijn hebt ervaren, kun je die overal herkennen en voelen.

Shiva-Shakti - Ganesha

Deities, Goden en Godinnen
Vaak zien we de Deity Ganesh (obstakels verwijderen), Shiva (Bewustzijn in ruste), Natarāj (Leela, het Goddelijke spel) of Lakshmī (vermogen om overvloed, welvaart en schoonheid uit te nodigen). Natuurlijk mogen de tantrische Shiva-Shakti beelden er ook zijn. Meestal zijn dat Buddhistische beelden. Hiduïstische kom je heel weinig tegen, meestal zijn dat schilderingen. Vaak zijn het krachtsymbolen in de vorm van tegengestelde driehoeken zoals de Shri-Yantra. Deze beelden stellen de totale vereniging van de mannelijke Shiva energie en de vrouwelijke Shakti energie voor. Een Deity heeft vaak meerdere armen met handen om de meest belangrijke attributen (aspecten) te kunnen vasthouden of om een bepaalde handmudra te kunnen uitbeelden.

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!