It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Wat is het belang van de Essentie van Oorspronkelijke Tantra?

Klik hier voor vorige Artikelen  

Laatst was er een meeting met Tantra aanhangers. Graag vertel ik dan iets over oorspronkelijke Tantra en het belang daarvan. Er zijn dan regelmatig opmerkingen dat die oorspronkelijke Tantra's van een duizend of vijftienhonderd jaar geleden niet meer van deze tijd zijn.

Oorspronkelijke Tantra is tijdloos
Tantra is als orale overdracht waarschijnlijk al duizenden jaren oud. Een paar honderd jaar na Christus is men begonnen met heel nauwkeurig op te schrijven waar Tantra over gaat en hoe het werkt. Een schitterende en bijzonder uitvoerige beschrijving vinden we van AbhinavaGupta in zijn "Tantraloka" (Licht op de tantra's, is meer filosofisch en diepgaand uitgebreid) en "Tantrasara" (Essentie van de tantra's, is een meer praktische uitleg van de Tantraloka). Een aantal uitstekende Sanskriet geleerden zijn momenteel bezig die teksten zo correct mogelijk te vertalen. De vertalers zijn onder andere Alexis Sanderson, Hareesh Christopher D Wallis en Christopher Tompkins. Oorspronkelijke Tantra bestaat uit een complete en consistente set van componenten. Wanneer die compleet wordt gevolgd, kan een conceptloze, blijvende innerlijke spirituele vrijheid ontstaan, zo mogelijk in dit leven. Daarbij kan de menselijke potentie ten volle tot uiting komen. Ook het gevoel één te zijn met het universele Bewustzijn, de Bron, het Licht, het Goddelijke, het Bestaan, enzovoort (Advaita Vedanta) is een vaste component bij de meeste Tantra's. Zie verder het artikel over de set componenten.

Belang Essentie Tantra - Pauwenveer - Eenheid - NonDuality

Tantra is in de loop van de eeuwen verminkt
Er waren natuurlijk al diverse vertalingen, maar gebleken is dat die of erg onnauwkeurig zijn of dat men hele stukken heeft vereenvoudigd of zelfs weggelaten. Dan zijn er in de loop van de eeuwen diverse uitvoeringen en interpretaties van de oorspronkelijke teksten ontstaan die ook niet geheel kloppen. Ook zijn er directe vertalingen vanuit het Sanskriet, maar die zijn zo cryptisch dat ze onmogelijk te volgen zijn. Om correct te vertalen is een jarenlange studie in de filosofie, Sanskriet en Oosterse godsdienstleer nodig. Om bepaalde delen te begrijpen zijn ook (verlichte) meesters onontbeerlijk, vaak door het geven van initiaties (Diksha). Dan is er de moeilijkheid dat bepaalde Sanskriet woorden niet direct met één woord in het Engels te vertalen zijn, die moeten dan omschreven worden. Al met al is het resultaat dat de Tantra zoals die momenteel wordt overgedragen geen complete en consistente set van componenten meer is. Het moge duidelijk zijn dat daardoor de huidige (Pop)Tantra enorm in kracht en uitwerking achteruit of vaak zelfs volledig teniet is gegaan. Zelfs een Osho kon niet goed Sanskriet vertalen en gebruikte bij zijn lezingen vertalingen van westerlingen die het soms ook niet wisten, zoals de Vijnana Bhairava Tantra door Paul Reps. Binnenkort komt er een correcte vertaling uit.

Conclusie
Tantra is een tijdloze richting, een levenshouding die uitstekend geschikt is voor alle situaties en tijden, ook nu in deze moderne tijd. De richting blijft altijd hetzelfde. Daarom is het van groot belang de oorspronkelijke teksten te bestuderen en al de componenten over te dragen. Soms zijn er wat aanpassingen voor wat betreft de technieken, rituelen en oefeningen. Maar het moet wel een consistente en complete set blijven. En laat deze set niet het doel zijn, het zijn slechts hulpmiddelen om bij het doel te geraken. Als ze hun werk gedaan hebben, laat ze direct los. Verder is de spirituele motivatie of intentie bij het doen van alle oefeningen belangrijk. Op een meditatieve manier begrijpen, weten en voelen waar je mee bezig bent. Zonder die juiste intentie zijn het maar dode oefeningen. Misschien helpen ze je fysiek of energetisch iets verder, maar ze gaan nooit het tantrische doel laten ontstaan.

Literatuur:
Tantra Illuminated en diverse artikelen en video's - Hareesh Christopher D Wallis
Diverse video's en Facebook Info - Christopher Tompkins
Diverse video's en artikelen - Alexis Sanderson

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!