It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Kundalini: honderden jaren verkeerd uitgelegd - Totale ommezwaai

Klik hier voor vorige Artikelen  

Het oude inzicht over Kundalini
Iedereen over de hele wereld heeft gehoord van de bekende Kundalini energiestroom die bij alle (Kundalini)Yoga en Tantrarichtingen wordt ingezet. Men ging ervan uit dat de slapende prana of levensenergie zich ergens bij het basiscenter onderaan de ruggengraat bevindt. Honderden jaren dacht men dat middels houdingen, mantra's, visualisaties en oefeningen deze slapende Kundalini zich langs de ruggengraat langzaam aan omhoog kon laten stromen. Deze inzichten komen uit de Hathapradipika die de basis zijn van vele huidige Yoga, Tantra en andere spirituele richtingen. Deze Hathapradipika is een compilatie van diverse oudere Sanskriet teksten. Nu blijkt dat na jaren van gedegen onderzoek de Kālottara Tantra uit de zesde eeuw de oorspronkelijke tantrische Sanskriet teksten bevatten die de fundamentele leer over het subtiele energielichaam, prana (levensenergie) stromingen, de onderdelen en toepassing van Yoga en de krachten bij pranayam (tantrische ademhaling) verklaren. In de Hathapradipika is een aantal oorspronkelijke tantra's (Sanskriet Tantra teksten) niet correct (geïmproviseerd) overgenomen. Van daaruit zijn weer vervolg teksten ontstaan zoals de Satcakra-nirupana van Purnananda uit de zestiende eeuw. Arthur Avalon (sir John George Woodroffe) heeft deze laatste, dus verkeerde, Sanskriet teksten gebruikt voor zijn vertaling naar zijn bekende Kundalini-boek de "Serpent Power - the Secrets of tantric and shaktic Yoga". Op dit moment gebruiken alle (Kundalini) Yoga en Tantra opleidingen deze verbasterde Kundalini inzichten.

Nieuwe verbeterde vertaling
Dr. Christopher Tompkins (een Sanskriet geleerde, student van de meest ervaren sanskritist Alexis Sanderson en Yogi) heeft na vele jaren onderzoek en analyse de Sanskriet teksten van de Kālottara Tantra vertaald. Deze Kālottara Tantra is ergens in de zesde eeuw bij de Śaiva Siddhānta lineage (richting) ontstaan. De tekst bevat de meest oude en oorspronkelijke uitvoering van het bhūtaśuddhi ritueel. Het is de oudste bron over kuṇḍalinīśakti, de opgekrulde kundalinislang, voorstellende de kracht of macht van Shiva (the ‘coiled power’ of Śiva). Deze Kundalini stelt de mogelijkheid voor om bij cultiverende oefeningen van een tantrische Yogi de Goddelijke universele energie (Paramatman), aanwezig als opgerolde potentie in het derde oog (Ajna - Bindu) in de hoedanigheid van bevrijdend licht, vergezeld met een resonerende OM, te ervaren.

Kundalini Energie Prana stromen - Christopher Tompkins

Uitleg van Kundalini stroom
De afbeeldingen van een slapende Kundalini energie aan de basis van de ruggengraat kloppen niet. Volgens de oorspronkelijke tantra's bevindt de Kundalini energie zich als een slapende opgerolde slang boven de kruin van het hoofd. Maar zij is niet slapende, maar bevindt zich in een rustpositie, die ontstaat voor het slapen gaan. De tantrische Yogi doet oefeningen om het potentiepunt (bindu) vlak boven de kruin als het ware te openen waardoor de Kundalini naar binnen kan stromen. Deze blokkering (seal) moet geopend worden. Dat gebeurt ook wanneer je dood gaat, waardoor je geïdentificeerde (aardse) bewustzijn (ziel) weer opgaat in het universele bewustzijn. Door middel van concentratie (meditatie) trek je als het ware de Kundalini lichtspiraal in acht golvende cirkels in tune met de ademhaling naar beneden je lichaam in richting navel of basiscenter. Daarbij wordt de mantra OM als vibratie of trilling gebruikt. De Kundalini slang strekt zich als een vibrerend golvend licht richting navel en gaat daar weer in de opgerolde ruststand liggen. Daarna stroomt de Kundalini energie weer in tune met een driestaps (prana) ademhaling naar de kruin en gaat daar weer in de opgerolde ruststand liggen. Zo beweegt de Kundalini energie zich op en neer, steeds terugkerende in de opgerolde ruststand. De mantra OM wordt daarbij steeds geïnitieerd bij het hartcentrum, beweegt omhoog naar het gehemelte en gaat van daaruit via het derde oog naar de kruinchakra waardoor deze zich steeds verder gaat openen. Tijdens dit proces wordt je energielichaam steeds meer met universele Goddelijke (intelligentie Bewustzijn) energie opgevuld.

In een later artikel wordt deze Kundalini meditatie stap voor stap uitgewerkt.

Hoe verder te gaan?
Doe even een moment helemaal niets en ontspan je volledig. Laat je lichaam en denken heel stil worden. Wees in stilte bewust van het denken waardoor het zich vanzelf steeds verder terugtrekt. In deze staat zonder gedachten kun je gewaar worden van het Kundalini licht en kun je deze door oefening steeds intenser op en neer laten stromen. Oefen elke dag een kwartier en je gaat steeds meer ervaren. Wat overblijft is één zijn met het Goddelijke . . . 

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!