It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Bewustzijn, wat is dat eigenlijk?  

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel vaak wordt in spirituele kringen, vooral bij Tantra, het woord "Bewustzijn" gebruikt. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wat betekent dat woord? Wat houdt bewustzijn in?

Volgen we de Tantra, waarin de non-dualiteit (Advaita Vedanta) meestal is geïntegreerd, zien we dat ervan uit wordt gegaan dat alles Bewustzijn is. Dat is de kern bij Tantra. Met Bewustzijn wordt het kosmische, universele, alles omvattende Bewustzijn bedoeld. Dus niet het beperkte, individuele, geïdentificeerde bewustzijn van de mens. Bij de meeste spirituele richtingen heeft men het over pure subjectiviteit, de noumenon, het onbenoembare. Het is goed om artikelen over dit onderwerp in alle rust te lezen, neem de tijd en herlees regelmatig. Voel voor jezelf in of het met je hart resoneert en probeer niet om vanuit de mind, het denken, er nog meer woorden aan te geven. Woorden worden slechts gebruikt als een vingerwijzing, als een bruggetje naar het allesomvattende Bewustzijn. Door meditatie, bewust Zijn, word je daar steeds meer bewust van. Het opent het wakker worden, het meer bewust worden en laat je steeds meer bewust worden dat alles in essentie één is. In dit artikel wordt een vereenvoudigde uitleg gegeven.

Bewustzijn in ruste
Bewustzijn kent grofweg twee mogelijkheden, Bewustzijn in Ruste en Bewustzijn in Beweging, maar zijn in essentie één. Bewustzijn is de basis waar alles uit ontstaan is. Wanneer we naar Bewustzijn in Ruste kijken, zien we een energie of vermogen met een latente pure potentie van miljoenen mogelijkheden. Er heeft nog geen manifestatie plaats gevonden. Het is nog niet gekristalliseerd in bijvoorbeeld materie. Het heeft geen vorm, is tijdloos, er is geen beweging, is helemaal onafhankelijk, is volledig vrij en is zuivere eenheid. We kennen Bewustzijn onder vele namen: De Bron, het Licht, het Ene, het Goddelijke, God, Shiva, Shakti, Atman, Allah, enzovoort, enzovoort.

Bewustzijn in Beweging
Kijken we naar Bewustzijn in Beweging zien we dat een ‘gedeelte’ van de latente potentie van Bewustzijn in Ruste zich uit in de manifestatie. Er ontstaat Perfecte Uitvoering, Magische Vervulling en Goddelijke Prestatie. Dan komen gedachten, verlangens, keuzes, materie, planten, bomen, dieren en mensen in beeld. Maar Bewustzijn in Ruste en in Beweging blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden, blijven en zijn in feite één.

Geïdentificeerd bewustzijn
Dan kennen we nog een aantal vormen van bewustzijn. Je bent je bewust van je ledematen, je denken, emoties, sensaties, energieën, enzovoort. Dat is persoonlijk ofwel geïdentificeerd bewustzijn (Jiva). Belangrijk is om te beseffen dat het menselijk bewustzijn volledig geïntegreerd is met het universele Bewustzijn. Het blijft in essentie één. Wanneer iemand door diepe meditatie in een staat komt van niet-denken, kan er een ervaring komen van één zijn met Bewustzijn, één zijn met het Goddelijke. In het Sanskriet heet dat JivanaMukta, iemand die totale innerlijke spirituele vrijheid ervaart, ontstaan in dit leven.

Prachtige open 
geel-oranje bloem

Bewustzijn volgens Non Dualiteit Tantra Yoga
Volgens Hareesh Christopher D Wallis, wetenschappelijk Sanskritist, tantrische Yogi en mediteerder, is bewustzijn het subjectieve vermogen waardoor een object zich kenbaar maakt in samenhang met dat object. Met andere woorden, subjectiviteit en objectiviteit beïnvloeden elkaar. Daaruit ontstaan namen en vormen, geest en lichaam. Zie verder het boek “the Recognition Sutras” van Hareesh Christopher D Wallis en YouTube lezingen van Christopher Tompkins.

Hoe ziet de huidige wetenschap het?
De wetenschap komt steeds dichter bij wat Bewustzijn is. Hele theorieën zijn in de loop van de laatste eeuwen opgesteld. Maar het einde is nog lang niet in zicht. Men is het nog niet eens met elkaar. De wereldbekende filosoof Daniel C. Dennett heeft een boek vol geschreven over bewustzijn, 'Bewustzijn verklaart', een echte klassieker. Maar dat boek gaat meer uit van het functioneren van het menselijk bewustzijn met inzichten uit de filosofie, psychologie en neurologie. De meeste schrijvers komen niet veel verder dan het verklaren van het menselijke bewustzijn. Maar wat zit nu achter dat bewustzijn? Natuurkundig wetenschapper Dr. John Hagelin heeft een mooie theorie over waar Bewustzijn uit bestaat. Dan kom je termen tegen als: 'Unified Field', 'Super String Unified Field', 'Electrified Super String', 'Non Material Field of Consciousness' en 'Waves of Vibration'. Wanneer je zoekt via YouTube vind je diverse interessante lezingen.

En wat nu te doen?
Doe even een moment helemaal niets en ontspan je volledig. Laat je lichaam en denken heel stil worden. Wees in stilte bewust van het denken waardoor het zich vanzelf steeds verder terugtrekt. Nu kom je steeds dichter bij Waarheid. Vanuit deze staat zonder gedachten kun je gewaar worden van het ontstaan van de innerlijke en uiterlijke manifestatie. Op een gegeven moment verdwijnt het innerlijke en uiterlijke, het vloeit volledig samen. Wat overblijft is puur Bewustzijn, één zijn met het Goddelijke . . . 

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!