It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Waarom de Basis-Ingrediënten oefenen bij Tantra?

Klik hier voor vorige Artikelen  

Zo af en toe is er bij een workshop of training de vraag 'Waarom doen we toch al die oefeningen?' Zie bijvoorbeeld artikel over de basis ingrediënten en de vervolgartikelen. Wat is het doel daarvan? Hoe komt het toch dat bijna de helft van de mensen continu medicatie nodig hebben? Waarom hebben de meeste mensen pilletjes nodig om zich goed te voelen of gelukkig te zijn? Steeds meer hoor ik mensen die met allerlei drugs en geestverruimende middelen in de weer zijn. De Big Pharma maken miljardenwinsten met o.a. antidepressiva, zelfs voor kinderen.
Het lijkt erop dat het systeem echt heeft gefaald. De industriële revolutie en automatisering hebben niet echt geholpen om ons meer vrijheid te geven en gelukkiger te zijn. We staan steeds meer onder druk, onder stress en voelen ons steeds miserabeler. Kennelijk is de levenskwaliteit niet echt verbeterd.

Om beter in het leven te gaan staan, je meer comfortabel voelen, kan Tantra een handje helpen. Wat verderop staat een plaatje waar de huidige situatie schematisch is voorgesteld, misschien geeft dit een duidelijker beeld. Tantra is een weg naar blijvende innerlijke spirituele vrijheid, waarbij je menselijke potentie volledig tot ontplooiing kan komen. Daarbij speelt bewust Zijn een grote rol. Wees bewust dat je in een systeem zit vol onderdrukking. Wees bewust dat je allerlei onzin krijgt voorgeschoteld. Wees bewust dat over het algemeen de verkrijgbare voeding van zeer dubieuze kwaliteit is. De voedingsindustrie vaart er wel bij, maar eigenlijk kun je het niet eens voeding noemen wat er wordt geproduceerd.

Door het bewustwordingsproces is de kans groot dat je menselijke potentie steeds meer tot ontplooiing komt en dat je gezonder gaat leven. Kwalitatief goede voeding tot je gaat nemen, van in de natuur zijn gaat genieten. Minder gestrest gaat worden en meer gaat bewegen. Uiteindelijk is eenieder op zoek naar gezondheid, geluk en liefde. Het is nooit te laat om stapje voor stapje van de rode gevaren (levensbedreigende) situatie naar de groene te gaan. Zoals op de figuur te zien is, is er een kleine groep mensen die al de stap naar Tantra aan het nemen zijn of hebben die al genomen.

Van Leugen naar Waarheid - Van Donker naar Licht

De voorbereiding mag rustig een aantal jaren duren. De voorbereidende oefeningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: aarden, ademen, transformatie- en visualisatie-oefeningen. Maar het voornaamste ingrediënt blijft meditatie of bewust Zijn. Op den duur laat je de oefeningen ook achter je, ze hebben hun werk gedaan en je hoeft ze dan niet meer te doen. Ze zijn dus geen doel op zich maar middelen om je op weg naar Tantra te helpen.

Voorbereidende oefeningen
Hieronder staan relevante oefeningen met tussen haakjes de fonetisch geschreven Sanskriet term. Soms kan een bepaalde oefening uit tientallen en zelfs uit honderden uitvoeringen bestaan.

Oefeningen bij de start van Tantra:

1. Lichaamshoudingen (Asana): Houdingen om je fysieke lichaam te reinigen. Bepaalde houdingen openen ook meer de energiekanalen opdat de levensenergie beter kan doorstromen.
Voorbeelden: Lotus-zit of houding (Padmasana), Rishi Isometrics, De 5-Tibetanen.

2. Meditaties (Dhyana): Meditaties om met jezelf en het Goddelijke/Bestaan in contact te komen. Over het algemeen ben je heel erg naar buiten gericht, maar wat weet je over je innerlijke, je binnenwereld. Dat is een veel grotere uitdaging dan een satellietje naar de maan sturen.
Voorbeelden: Dynamische meditatie, Kundalini, Zintuig bewustzijn, Nadabrahma, Kin-Hin, Gouden Licht, Hart Meditatie,

3. Ademen (Pranayama): Ademhalingstechnieken om je bewustzijn te verdiepen. Over het algemeen adem je heel oppervlakkig en gebruik je maar 15 à 20 % van de longcapaciteit. Ademen, prana is leven, levensenergie.
Voorbeelden: Totale Ademhaling, Ingehouden Ademhaling, Quantum Light Breath, Kriya energie opladen, Reinigend Ademen, Opladend Ademen, Nadi Activeren & Reinigen.

4. Handgebaren (Mudra): Handgebaren om energiestromen in het lichaam te activeren. Deze kunnen worden gebruikt in combinatie met andere oefeningen, bijvoorbeeld bij mantra chanten, meditaties en asana's.
Voorbeelden: Prana Mudra, Shiva-Shakti Mudra, diverse hand-mudra’s..

5. Klanken - Chanten (Mantra): Transformerende geluiden die in het lichaam resoneren. Klanken kunnen helende effecten hebben. Zij kunnen ook energiestromen op gang brengen.
Voorbeelden: Ohm, Om-Ee, Gayatri Mantra, Ohm Nama Shivaya, Om Shiva Hum, Om Mane Padme Hum, Sa Re Sa Sa.

6. Visualisaties (Yantra): Visualiserende verschijningen van Mantra's. Deze worden ook gebruikt bij het visualiseren van een Goddelijkheid die je vervolgens op jezelf mapt.
Voorbeelden: Chakra Bewustzijn - Ontwaken - Lichaam.

7. Energie Transformatie (Bandha): Energie-stops om Prana (levens) Energie te activeren en controleren. Deze kunnen bijvoorbeeld de stijgende kundalini-stroom activeren.
Voorbeelden: Rollende Ogen, Hong Sau (So Ham), kleine hemelse kringloop.

8. Tantrische rituelen (Kriyā): Oefeningen voor verbinding met jezelf, een ander en het Bestaan. Je leert jezelf beter kennen door de focus naar binnen te richten.
Voorbeelden: Hartengroet, Zelfliefde Ritueel.

Klik hier voor vorige Artikelen  

. Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2018 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2016 swami Nirav Beej 

Namaste Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - is Essentie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!