It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Basis-Ingrediënten Tantra - Deel 9-B
Hong Sau Kriya - Meditatie - Pranayam - Mantra - Transformatie

Klik hier voor vorige Artikelen  

Dit artikel over tantrische Heilige Rituelen is deel 9 van de serie over de praktische basis-ingrediënten bij de beoefening van Tantra. Deel 9 wordt in een aantal delen gebracht. Na de Kleine Hemelse Kringloop (Micro Cosmic Orbit) is nu de Hong Sau aan de beurt. Dit is ook één van de belangrijkste ademhalingsmeditaties en/of transformatieoefeningen. Oefen deze meditatie en transformatieoefening zo lang totdat je echt de energie uit zichzelf door het hele lichaam voelt stromen, zonder iets te willen veranderen, zonder ergens naar toe te moeten werken.

Hong-Sau Meditatie-Transformatie

De Hong Sau Pranayam is een bijzonder krachtige ademhalingstechniek welke gebruikt kan worden om het gehele lichaam rustiger te laten worden, in het bijzonder het denken. Dit komt o.a. door dat deze techniek het gehele systeem van meer zuurstof voorziet, kooldioxide verwijdert, het hart langzamer laat kloppen en de longen rustiger laat ademen. Wanneer het bloedvaten-systeem volledig van zuurstof is voorzien, is ademhaling bijna niet meer noodzakelijk. In deze staat van nauwelijks ademen trekken de zintuigen zich meer terug en komt er meer ruimte om tot een verhoogde staat van bewustzijn te komen. Om te overleven hoeft het lichaam minder energie uit voedsel en ademen te halen. Het lichaam krijgt dan voeding van de prana (levensenergie) welke middels de medulla oblongata in het lichaam komt.

Deze Hong Sau pranayam kent een aantal componenten. Ten eerste is het een ademhalingsoefening (pranayam). Ten tweede wordt er een mantra bij toegepast waarbij verschillende woorden gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld: Hong-Sau, So Ham en Ham-Sa. Wat eventueel daarbij gedacht kan worden is: "I am He" en/of "I am Spirit". Als derde kan de Hong Sau Meditatie toegepast worden als een transformatieoefening. Daarbij wordt seksuele (levens) energie, prana, meegenomen met de natuurlijke ademhaling. Hierdoor worden de testikels meer relaxed en kan ejaculatie uitgesteld worden.  De vrouw kan op deze manier het orgasme uitstellen.

Als je deze meditatie op de juiste manier uitvoert zal de ademhaling vanzelf steeds langzamer worden. De ademhaling kan zelfs stoppen zodat je in een staat van Samadhi komt, een vorm van niet-dood dood zijn. Dit is een staat van bewustzijn zonder de beperkingen van het fysieke lichaam. Het extern ademen stopt en het intern ademen komt op gang. Dit is dus niet hetzelfde als je adem inhouden. Je gaat ervaren dat je voor een paar minuten niet meer hebt geademd. Wanneer het ademen stopt , stopt het denken. Dit is de adem van het goddelijke, de ware aard van Zijn, vrij van gedachten.

Bij deze Hong Sau Meditatie gaat het erom dat bij het inademen de Shiva energie van de Ajna Chakra (derde oog) naar de Muladhara Chakra (basis – seks center of perineum) uit zichzelf stroomt. Dit proces stimuleert de hypofyse klier bij de hersenen. Wat verwarrend kan zijn is deze meditatie verschillende uitvoeringen kent waarbij de energiestroom andersom geleid wordt.

Hong Sau is het interne geluid in het lichaam wat steeds plaats vindt bij het in en uit ademen. Het ademen bevat reeds deze mantra, dit is de reden waardoor je in een bijzonder meditatieve staat terecht kan komen.

Laat niet de mind (het denken) het ademen controleren of sturen
Adem in en adem uit wanneer het vanzelf gaat of ontstaat.

Hong Sau Pranayam Meditatie - Paramhansa Yogananda

De Hong Sau Meditatie

1.  Adem in je eigen tempo op een natuurlijke manier rustig in en uit, zonder stops, je hoeft niet te tellen. Laat de mantra met het ademen samenvallen en visualiseer dit.

2.  Bij het inademen neem je een geluid  als ”Hong”  mee van de Ajna Chakra (derde oog) langs de ruggengraat naar het perineum. De energiestroom gaat naar beneden.

3.  Bij het uitademen denk je ongeveer de mantra  “Sau”  terwijl je de energie weer van het perineum weer langs de ruggengraat omhoog naar de Ajna Chakra laat stromen.
De energiestroom gaat dan omhoog.

Het kan voorkomen dat tijdens deze meditatie het geluid van Hong Sau verandert in So Hum, dat is prima. Ook kan het voorkomen dat de richting van de energie vanzelf omdraait. Sta deze spontane veranderingen onvoorwaardelijk toe. Laat dit veranderen toe tot je het punt van niet ademen bereikt. Wees gerust, er is geen gevaar dat je erin blijft, als het noodzakelijk is komt het ademen vanzelf weer op gang.

Let op! Doe deze meditatie niet vlak voor je werk of auto rijden.
Het beste is om deze meditatie in de avond te doen.

Aanvullende informatie Hong-Sau
De Hong-Sau komt in diverse uitvoeringen voor. Namen worden gebruikt zoals: Hong-So, Hung-Sau, So Ham, Ham-Sa, Han-sa, enz. Betekenissen zijn bekend als: "Ik ben Hem", "Ik ben Dat", "Ik zelf ben de Zwaan of Gans" (Atman - Goddelijke - Ultieme Realiteit), "Ik ben dat wat Hij is", "Ik ben het Spirituele", enz. De Hong-Sau wordt ook aangeduid als een: Mantra, Meditatie, Conentratietechniek, Transformatie, Ademtechniek of als een (Hogere) Kriya.

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra meditatie naar transformatie verlichting


Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te Zijn.

(c) 2017 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het schitterende meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2017 swami Nirav Beej 

Namaste Asana - Lotus-Padmasana

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Evenementen  
Middels Tantra retreats, trainingen en workshops zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, jezelf, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier jezelf beter te leren kennen en meer tot je wezenlijke essentie, je werkelijke kern, te komen.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar audio luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te Zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!