It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Waar begint Tantra? - het tantrapad - de tantraweg

Klik hier voor vorige Artikelen  


Na tientallen jaren te hebben geworsteld met waar Tantra in essentie over gaat, begint het bij mij de laatste jaren een beetje te dagen. Mijn tantrapad ging werkelijk met heel veel vallen en weer opstaan. De eerste jaren was er het idee dat Tantra voornamelijk een mooie manier was om met seks bezig te zijn. Tantra had op mij een niet aflatende magische aantrekkingskracht. Zo sterk zelfs dat ruim dertig jaar geleden alles werd achtergelaten en met alleen een koffer met wat noodzakelijke spullen en een beetje geld de reis naar India begon.

Onderzoek
In Nederland was al wat summiere ervaring opgedaan met de westerse manier van met Tantra bezig te zijn. Maar er was steeds een gevoel dat er meer moest zijn. Mijn onderzoekende geest ging door heel India, Tibet en Nepal op zoek naar de bron, het ontstaan van Tantra. Dat was een reis van vele jaren waarbij allerlei tantrische richtingen bestudeerd werden en ervaringen bij vele Tantra meesters werden opgedaan.

Leven vanuit het hart
Vroeger dacht ik heel tantrisch bezig te zijn, leven vanuit het hart, nergens aan vasthouden, heel rustig en sensueel vrijen en ga zo maar door. Allerlei groepen werden gevolgd op het gebied van tantrische massage, tantrisch dansen, emotioneel lichaamswerk en vele andere spirituele groepen. Maar het waren hoofdzakelijk allemaal uiterlijke verschijningen, gebaseerd op genieten, sensatie, bevrediging, enz. Zie hierover het verhelderende artikel over de Khajuraho tempels, de link onderaan dit artikel.

Het vervolg
Na een tiental jaren van onderzoek en ervaringen was er het idee ontstaan dat Tantra via een klein centrum, de TantraTempel, overgedragen kon worden. Vol overgave werd daar aan begonnen. De inzichten van Saraha, beschreven in de boeken ‘Tantra leven in vrijheid en in heelheid’, waren de basis van de TantraTempel. Er werd gemediteerd, transformatieoefeningen werden gedaan, tantrische rituelen en lichaamswerk. Toch was er steeds meer een vaag gevoel dat er iets miste, dat er nog geen diepgaand inzicht verkregen was.

Seksualiteit
Als Tantra zegt: Leef eerst je seksualiteit uit, leer het eerst door en door kennen. Dat betekent voorwerk. Voorwerk voordat je toe bent aan Tantra, maar het is nog geen Tantra. Op een gegeven moment ben je niet meer bezig met seks, met erotiek, orgasmen, spectaculaire sensaties en bevredigingen. Het moment van het ervaren, het beleven van Tantra is dan pas gekomen. Dat is slechts het begin. Dat wil niet zeggen dat er geen seksualiteit en bevrediging meer  kan zijn, dat wil zeggen dat ze kunnen ontstaan zonder er mee bezig te zijn, zonder enige focus van de mind, het denken.

Groeipad
Nu, een aantal jaren terug kwam het inzicht dat de eigenlijke Tantra nog niet begonnen was. Het was allemaal noodzakelijk voorwerk, maar het was eigenlijk geen Tantra. Het waren voorbereidingen naar Tantra. Langzaam kwam het inzicht dat Tantra een spirituele weg naar binnen is, jezelf leren kennen, de relatie met jezelf helemaal op orde brengen. Tantra gaat ook over het meer bewust worden wat of wie je in essentie werkelijk bent. Je hebt allerlei ideeën wie of wat je bent. Dat is allemaal vanaf de buitenkant gezien. Nu is het de kunst om te ervaren wie of wat je in werkelijkheid bent, in essentie bent. Daarbij komt de ervaring dat er steeds meer bewustzijn ontstaat  van de verbinding met het Bestaan, met het Goddelijke, met het gevoel van één zijn met het hele universum.

Conclusie
Tantra is niet zo makkelijk in een concept te vangen, dat is een hele opgave. Ook wat hier geschreven wordt zijn concepten. Tantra begint waar al deze concepten doorzien worden en stap voor stap beginnen op te lossen. Laat al de concepten los, het is slechts mindwerk, lege hulzen, bedacht door het denken. Stop met te conceptualiseren! Dat is killing in relatie tot Tantra. Tantra moet je niet willen begrijpen, Tantra wil in vluchtige conceptuele vrijheid geleefd worden, ervaren worden, met je hele ziel. Zonder er een label aan te willen hangen. Tantra gaat over bewust Zijn. Als je de tantrische meditatie- en transformatietechnieken bekijkt, gaat het alleen maar over de dagelijkse dingen waarbij Tantra probeert je meer van je innerlijke bewust te maken . . .

Artikel over de beroemde Khajuraho tempels

Eerst voorwerk - Dan Tantra transformatie door meditatie
.

Tantra is het meditatieve pad van transformatie,
daar hoef je echt niets voor te doen,
alleen maar bewust te zijn.

(c) 2016 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het prachtige meditatieve pad van Tantra transformatie . . . 


TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2015 swami Nirav Beej 

Namaste Waar begint Tantra - Essentie bij Tantra

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!