It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra - Mindlessness - Mindfulness - Meditatie

Klik hier voor vorige Artikelen  


Woorden als meditatie en mindfulness worden vaak door elkaar gebruikt alsof ze synoniemen zijn. Wel hebben ze beide met het denken en bewustzijn te maken maar als je er dieper induikt, blijken deze woorden qua reikwijdte totaal verschillend te zijn. En dan is er nog mindlessness om het nòg verwarrender te maken. Als je bewustzijn observeert, kun je grofweg drie hoedanigheden herkennen: onbewust zijn, bewust zijn en overstijgend bewust Zijn, Osho noemt deze laatste Superconsciousness. Gewoonlijk in het dagelijkse leven ben je min of meer in de bewuste staat. Maar vaak doen we de dingen onbewust, handelend als een robot, op de volautomatische piloot. In dit artikel wordt geprobeerd het een en ander binnen een tantrische context in een duidelijker perspectief te zetten. Reacties zijn van harte welkom! 
  
Mindfulness 
In deze tantrische context bedoelen we eigenlijk Right Mindfulness, zoals Buddha het benoemde. De Buddhisten spreken daarom meer van Right Mindfulness, gewaar zijn vanuit een goed hart. Mindfulness heeft te maken met het op dit moment heel bewust zijn van acties zoals gevoelens, energiestromen, affirmaties, beelden, kleuren, visualisaties, handelingen, enz. Mindfulness is meer actie gericht, heeft meer met iets doen te maken, het gaat dan ook vaak om lichamelijke activiteiten. Een mooie voorbereiding is om eerst te mediteren en heel bewust van het denken te zijn. Als je dan stil en tot rust gekomen bent, is het moment daar om mindfulness te beoefenen. Je kunt zeggen dat mindfulness een belangrijk onderdeel kan zijn bij mediteren. Het gaat er daarbij niet om over wat enwaar je de aandacht bij houdt, maar hoe aandachtig je bent. Een positief effect is dat als je aandachtigheid beoefent, je steeds meer aandachtig gaat worden. Je waarnemingsvermogen gaat daardoor steeds beter en helderder worden. Dit komt ook heel goed van pas bij allerlei facetten van het dagelijks leven, bij je werk, bij je relatie en bij je zelfontwikkeling. Het is een goed idee om hiermee te experimenteren om te ontdekken wat voor jou het beste werkt, want iedereen ervaart en groeit spiritueel op een andere manier. 
  
Mindlessness 
Een nieuwe, uit Amerika overgewaaide methode om je zo goed mogelijk voor te bereiden op mindfulness is om regelmatig Mindlessness te beoefenen. Het Yoga  meditatiecentrum ´Bezielen´ heeft hier interessante ideeën over. Eén van de manieren is: als je gedachten opmerkt, houd ze dan zo goed mogelijk vast. Probeer je ook zo goed mogelijk te identificeren met je gedachten. Als je afdwaalt naar een staat van mindfulness, klamp je dan nog steviger vast aan je gedachten. 
  

Verlichte Buddha Ovaal Meditatie - Meditatief Zijn 
Mindfulness is geen meditatie in de zin zoals bedoeld bij Tantra. Meditatief zijn is een staat van geen-denken, het gaat voorbij het denk-proces. Observatie ontstaat vanuit de leegte, de stilte, vanuit het pure bewustzijn, vanuit zuivere intelligentie, zonder iets te doen, zonder doel of verlangen en zonderje met het denken te indentificeren. Vanuit deze meditatieve staat kan het gebeuren dat je in het hier en nu volledig bewust bent van alle bewegingen van het denken en bewust van alle lichamelijke activiteiten.


Het kan zelfs gebeuren dat je bewust wordt van in de kiem opkomende bewegingen van het denken, vooruit bewuste gedachten. Je krijgt als het ware meer inzicht in het denkproces. 
  
Om meditatief te worden is voorbereiding nodig, soms enkele maanden of jaren. Meestal ga je eerst een meditatie doen. Je gaat steeds op een bepaalde tijd voor een bepaalde duur op eenzelfde rustige plek zitten en observeert wat er bij het denken en in het lichaam plaats vindt. Je bent je vanuit de stilte bewust van eventuele energiestromen, gedachtestromen, beelden, kleuren, enz., zonder dat je er iets aan wil veranderen. Probeer vooral niet het denken te stoppen, te onderdrukken of te veranderen. Stapje voor stapje ga je ervaren dat het denken steeds stiller wordt en dat je korte momenten gaat ervaren van een pure meditatieve staat van Zijn. Uiteindelijk kom je vanzelf in een staat van niet-denken terecht, van no-mind. Er is dan bewustzijn vanuit de stilte van het denkproces wat steeds meer puur wordt. Wat kan ontstaan is dat je steeds meer in een meditatieve staat van Zijn terecht komt, in een staat van overstijgend bewustzijn, superconsciousness. Deze staat kan alleen ontstaan zonder iets te willen, zonder doel en zonder iets te willen bereiken. 
  
Tantra 
Het is al vaak genoemd, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: Tantra gaat in essentie over meditatief Zijn. Meditatie speelt daarbij de grote rol. De bonus die je daarvoor kunt ontvangen is dat, zonder een vooropgesteld doel, zonder enig verlangen, vanzelf transformatie naar bevrijding kan ontstaan waarbij je steeds meer alert en wakker bent. Om te beginnen is het goed om geen dingen onbewust te doen, of het nu gaat om wandelen, boodschappen doen, werken of vrijen. Ervaar alle handelingen zo bewust, zo tantrisch mogelijk. Vrijwel alle meditatietechnieken gaan over het ont-robotten, alles heel bewust doen. Tantrische meditatiemethoden beogen op den duur een staat van overstijgend bewustzijn. In die staat is het denken, liefde, materie en welk concept dan ook onbelangrijk geworden, dan is er alleen maar stilte, rust, niets, totale voldoening. In Sanskrit noemt men dat chitt of chitta, waarbij de inhoud van het denken geen enkele gedachte meer heeft. Deze manier van Zijn kun je niet leren door boeken te lezen, door te studeren of naar meesters te gaan. Dit kun je alleen leren door er mee bezig te zijn, door ervaring en jarenlange meditatie. Daarbij wordt wel de totale energie, overgave en acceptatievermogen van je gevraagd. Je gaat Waarheid in dit leven ervaren als een onvoorwaardelijk weten en niet als kennis gezien vanuit het denken. Bij beide methoden, Meditatie en (Right) Mindfulness, gaat het dus om de ervaring en niet om te handelen vanuit het hoofd wat door leraren is opgelegd. Leren door heel bewust te zijn en te ervaren in en vanuit je pure innerlijke wezen is het credo. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. 
  
Tantrische oefening – meditatie 
Wees bewust van de gedachten, energieën en gevoelens voordat je gaat vrijen. Heb geen doel, je hoeft niets te bereiken. Blijf het gehele samenzijn heel aandachtig bewust van wat er ontstaat. Als er energie bij het sekscentrum ontstaat visualiseer dat de energie langs de ruggengraat omhoog stroomt in plaats van naar beneden of naar buiten. Daarbij maak je gebruik van de ademhaling, laat het een mooie op en neergaande flow zijn. Heb geduld, observeer rustig een half uur of langer. Voel op een bepaald moment de liefde en compassie energie stromen. Hier gaat het bij Tantra om, transformatie laten ontstaan, zonder verlangen, zonder het te willen. Dit wordt bedoeld met de uitspraak: voorbij de seks komen of de seksualiteit overstijgen. Je gaat ook ervaren dat een veel krachtiger energie door je hele lichaam gaat stromen. 

Opmerking: Om deze transformatiemethode te verdiepen zijn diverse meditaties ontwikkeld. Tijdens workshops en trainingen wordt daar verder mee geexperimenteerd. 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Heel veel succes op het meditatieve pad van Tantra . . . 

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2015 swami Nirav Beej 

Namaste Tantra mindfulness meditatie

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!