It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Meditatie - het Startpunt bij Tantra - Meditatief Zijn

Klik hier voor vorige Artikelen  

Er bestaan heel veel ideeën over wat meditatie inhoudt. In dit korte artikel wordt geprobeerd om aan te geven waar het bij meditatie om gaat. In een eerder artikel is aangegeven dat meditatie de eerste stap is wanneer met Tantra begonnen wordt.
  
Meditatie en doelstelling 
Meditatie kent eigenlijk geen enkel doel, behalve bewust te zijn wat er zich binnen in je afspeelt. Het is een weg naar binnen, naar je diepste wezen, naar je diepste kern, je diepste Zijn. Bij meditatie is er geen object waarop gemediteerd hoeft te worden, het is geen vorm van concentratie op iets vanuit de mind. Het is niet iets van het denken, maar gaat ver voorbij het denken.
  
Meditatietechnieken 
Er zijn vele meditatietechnieken ontwikkeld en in een commercieel jasje gestoken. Er worden mooie marketingkreten bedacht. Gisteren heette het meditatie, vandaag mindfulness en morgen misschien Awareness Overflow. Er is niets mis om te beginnen met een bepaalde meditatievorm. Het kan je een heel klein glimpje ervaring geven wat een meditatieve staat kan inhouden. Het is een mooie start om met een uurtje mediteren per dag te beginnen. Maar eigenlijk is een meditatietechniek iets ‘doen’, het heeft een doelstelling, een begin en een eindtijd. Meditatie is uiteindelijk niets doen, alleen bewust Zijn. Het is goed om dit te beseffen.

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

Vertaling van Meditatie 
Buddha noemde meditatie Sammasati. Het is moeilijk om dit met één woord in het Engels te vertalen. Het is vertaald met woorden als: meditation, awareness, consciousness, witnessing, right mindfulness en alertness. Eigenlijk betekent Sammasati: ‘Bewustzijn is’, zonder enige inhoud. Je mediteert op geen enkel onderwerp. Je laat je door niets afleiden, niet door gedachten, niet door verlangens, nergens door. Je doet helemaal niets, het denken is leeg. Je voelt je compleet thuis, in contact met je diepste kern, met je diepste Zijn.
  
Meditatief zijn 
Altijd alert en helder zijn, vol aandacht in het moment zijn, niets doen vanuit het denken, het leven met veel genoegen speels vieren, spiritueel vrij zijn, de werkelijkheid niet ontvluchten en daarbij heel ontspannen zijn, zijn allemaal ingrediënten die met een meditatieve staat te maken hebben. Meditatief zijn betekent niets doen vanuit de mind, heel alert zijn wat er van binnen in je diepste kern gebeurt en dat zonder enige interpretatie van het denken. Heel direct de dingen en situaties kunnen waarnemen. Om in een meditatieve staat te zijn, hoef je ook niet stil te zitten; dat ben je ook in beweging, onder het huishouden, boodschappen doen, werken, dansen, vrijen, luieren of autorijden. Meditatief zijn is het enige waar Tantra eigenlijk om draait.
  
‘Observeren van je gedachten’ is een mooie meditatietechniek om te starten 
Geef deze techniek een kans en denk er vooral niet over na. Ga er enthousiast in als een uitdagend ervaringsexperiment. Probeer minstens een maand elke dag het volgende: 
  
- Ga stil zitten op een rustige plek en wees relaxed 
- Sluit je ogen, relax je gezicht, je ogen en je hele lichaam 
- Probeer dan je gedachten te observeren 
- Zie je gedachten voorbij komen als plaatjes op een scherm 
- Kijk als het ware naar je gedachten als objecten 
- Zie je een gedachte komen, kijk er dan zo intens mogelijk naar 
- Denk niet over die gedachte na, kijk er alleen maar naar 
- Als je over een gedachte gaat nadenken ben je geen getuige meer 
- Weet dat je dan in de val bent gelopen en van het meditatieve pad afgeweken bent 
- Probeer minstens een kwartier het gadeslaan van je gedachten vol te houden 
- Na enige tijd kan het gebeuren dat je plotseling je gedachten zonder na te denken gadeslaat 
- Dan heb je een klein glimp van 'meditatief zijn' ervaren . . .

Klik hier voor vorige Artikelen  

TantraTempel Ingredienten - noodzakelijk bij Tantra - Meditatie is de Essentie

  
Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2014 swami Nirav Beej 

Namaste van tantrische seks naar super bewust Zijn

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!