It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en Zuiverheid - Training - Retreat - Sessie - Workshop

Klik hier voor vorige Artikelen  

Er wordt regelmatig geschreven over zuivere of pure Tantra. 
Advertenties, websites en artikelen staan er soms bol van. 
Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? 
  
Waar gaat Tantra ook alweer over? 

In vorige artikelen is al regelmatig aangegeven waar Tantra in essentie over gaat. Toch nog even voor alle zekerheid een korte uitleg. Tantra gaat over bewust zijn, dus meditatief zijn speelt een grote rol. Verder kent Tantra een groot aantal technieken om je meer bewust te maken. Transformatie van o.a. levensenergie is daarbij een van de ingrediënten. Uiteindelijk is het een prachtige spontane reis naar binnen. Een tantrische levenshouding kan je vrij maken waardoor je onbevangen in het leven kunt staan, vrij van allerlei beklemmende ideeën en onnodige angsten en verlangens. 
  
Het denken en zuiverheid 

We zijn zo gehecht aan en geïdentificeerd met het denken dat we er bijna niet meer van los kunnen komen. We zijn opgegroeid en opgevoed om alles wat we zien en ervaren een label te geven. Daardoor hebben we verleerd om de werkelijkheid direct te kunnen ervaren. Op de een of andere manier komt bij alles wat we ervaren altijd het denken om de hoek kijken. Dan begint het denken direct te labelen en begint het te interpreteren. 
Een baby bijvoorbeeld kan de werkelijkheid nog direct ervaren. Later na het leren van woorden wordt de werkelijkheid stap voor stap steeds meer versluierd. Wat we dan nog zien is meestal een laag, een gordijn, gelegd over de werkelijkheid, gelegd over de zuivere ervaringen. Dit wordt dan weer verwoord in allerlei ideeën, concepten, beelden, projecties, moraliteit en veronderstellingen. Als het denken zuiver en leeg is kan er geen oordeel meer ontstaan, dan is er ook geen goed of slecht meer, dan is alles puur. Deze directe ervaring kan door een tantrische levenshouding ontstaan. 
  
Zuiverheid 

Zuiverheid moet echt zuiver zijn, zonder enige vertroebeling van het denken, zonder enige interpretatie. Zuiverheid is niet iets wat kan worden geleerd en al helemaal niet iets dat moet worden gecultiveerd. Als zuiverheid wordt bewerkt is het niet echt zuiver meer. Pure zuiverheid komt van binnen uit. Als het aan de buitenkant, de oppervlakte, zit komt het niet vanuit de ziel, niet vanuit je innerlijke kern. Dan is zuiverheid bedacht en krijgt het een nare bijsmaak. Als zuiverheid iets is dat je pretendeert, is het een aangeleerde houding geworden. Zuiverheid ontstaat bij het volkomen afwezig zijn van het denken, vanuit pure leegte. 
  
Tantra en Zuiverheid 

Wanneer het denken niet meer vol zit met allerlei ideeën, aannames en concepten, wordt dat in de Tantra de ‘ware of zuivere ervaring’ genoemd. Er komt dan geen enkel idee of concept meer bij je op. Als er zelfs geen nietsheid meer bij je opkomt, ga je pas werkelijk ervaren, ga je pas zuiver zien. Om puur zuiver te zijn betekent dat je in het moment leeft zonder te denken, zonder te plannen en zonder het verleden erbij te halen. Dan is het denken helemaal leeg, het heeft geen enkele inhoud meer. Puur leven is dan eenvoudig, spontaan en direct handelen geworden, in het moment maar wel heel bewust en alert. De essentie van Tantra is te beseffen dat je innerlijke wezen altijd al rein en zuiver is en dat niemand dat kan verstoren. Het enige dat er gebeurd is, is dat er een aantal vertroebelende lagen om deze zuiverheid is gekomen. Als er dan geen concepten en verlangens meer zijn wordt het heel stil in je hoofd, dat is zuiver zijn in de betekenis volgens Tantra. Er zijn dan ook geen frustraties meer. 
  
Tantra Boeken 

Hier bij de TantraTempel zijn voldoende teksten en ideeën om tientallen boeken over Tantra te schrijven. Maar als dat wordt gedaan, wordt Tantra heel veel geweld aangedaan. Tantra laat zich niet beschrijven, dan wordt het dood gemaakt. Alle teksten zijn uiteindelijk het resultaat van het denken en dan nog van een bepaald individu met de eigen interpretaties. Boeken lezen is niet echt erg, lees ze, ervaar heel bewust wat de aangegeven inzichten en instructies met je doen en . . . laat ze dan weer helemaal los . . .  Hetzelfde geldt ook voor al de hier geschreven artikelen, lees ze, ervaar en laat ze weer los. 
  
Tantra resumé 

De insteek van Tantra op het gebied van seks is dat het bij Tantra niet om de seks gaat, maar om voorbij de seks te komen, dat het geen specifieke aandacht meer heeft. Je kunt dit alleen overstijgen door ervaring en niet door middel van ideeën en er over na te denken. Tantra is niets anders dan in het moment bewust te zijn van wat er direct ervaren wordt, zonder enige interpretatie van het denken. Dan is Tantra in de zuiverste vorm ervaren . . .  
  
Een mooie meditatie op zuiverheid 

Breng al je aandacht naar je derde oog, een halve centimeter hoger dan tussen de wenkbrauwen. Voel dan de bijzondere essentie van het ademen, van de prana. Visualiseer daarna dat deze lichtende essentie je hele hoofd vult, focus daarbij op de kruin van je hoofd. Voel dan dat het licht je hoofd als een sprankelende douche gaat opvullen en dat je vanaf de kruin gaat stralen. Vanzelf ga je je dan op een bepaald moment als vernieuwd en herboren voelen. Zuivere en krachtige inzichten kunnen dan ontstaan . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2014 swami Nirav Beej 

Namaste Tantra-weg naar verlichting - Spirituele Vrijheid

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!