It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra Passie en Compassie - Lastig te vertalen woorden

Klik hier voor vorige Artikelen  

In een vorig artikel werd een aantal niveaus bij Tantra en Intimiteit aangegeven. Over het niveau van compassie is een aantal vragen geweest. Daar over dit woord veel verwarring is en het belangrijk is om het in een spirituele context goed te begrijpen, wordt er in dit artikel verder op ingegaan.
  
Vertalingen 
Voor de Sanskriet fonetisch geschreven woorden: ´karuna´ of ´dayaa´ is het Engelse woord ‘ compassion’  gekozen, wat eigenlijk helemaal niet de lading dekt. Kijken we naar de vertaling van ‘ compassion’  zien we betekenissen als: medeleven, mededogen, meedogendheid, medelijden, begaanheid, deernis, medegevoel, erbarmen, barmhartigheid of deelneming. Volgens het woordenboek betekent ‘compassie’ medelijden of mededogen. Het is een wat summiere vertaling van het Engelse woord compassion. Hier zien we dat een vertaling soms nauwelijks één op één mogelijk is en dat een meer uitgebreide omschrijving of een nieuw woord noodzakelijk is. Verder wordt in dit artikel het (onjuiste) woord ‘compassie’ gebruikt.

Passie 
Als we het gedeelte ´com´ verwijderen van het woord ‘compassie’, houden we ‘passie’ over. Passie heeft te maken met een vorm van onbewust bezeten zijn van verlangen. Je hebt er geen controle over. Je bent dan niet je eigen meester maar eigenlijk een slaaf. Passie heeft kenmerken als: hebzucht, lust, een koortsachtige noodzaak, een ander voor eigen genoegdoening willen gebruiken.

Tantra Lotusbloem in vergevende handen  

Compassie
Wanneer ‘passie’ ‘compassie’ geworden is heeft het te maken met egoloos, bewust spiritueel delende liefde, vanuit het hart en niet vanuit de mind.

Je kunt het een transformatieproces noemen waarbij liefde op het hoogste plan terecht komt.


Spirituele betekenis ‘compassie’  
De spirituele betekenis gaat vele stappen verder. Meesters zoals Atisha, Naropa, Tilopa, Buddha en Osho geven het woord compassie een diepere betekenis. Zij definiëren compassie als Goddelijke Liefde in combinatie met meditatie en is zacht en mooi. Er is geen verlangen om er iets voor terug te krijgen, het is een altruïstische levenshouding. Dat kan ontstaan als je volledig egoloos bent en in volledige balans met jezelf. Daarbij voel je jezelf helemaal oké, zijn er geen interne conflicten meer en ben je volledig vrij. Compassie heeft ook met respect en eerbied naar een ander te maken. Het houdt ook in dat geen ander meer nodig is om gelukkig te zijn. Wanneer liefde en meditatie met compassie beleefd worden, wordt de liefde bedrijven een zuiver gebed. Je wordt als het ware de ander, volledige empathie vindt plaats en je bent helemaal één met de ander. Het is heel moeilijk om er een voorstelling van te maken, het is een bewuste ervaring op een heel hoog niveau.
  
Ervaringen
Voor mij betekent compassie, met elkaar zijn zonder dat er iets moet. Na enkele jaren met meditaties en transformatieoefeningen bezig geweest te zijn gaan de transformaties van de energieën uiteindelijk als vanzelf. Nu is er geen doel meer, er valt niets te bereiken en het is helemaal oké zoals het is, zoals het komt. Er ontstaat dan een gevoel van helemaal één zijn met elkaar en dat zonder iets te doen. Concepten, ego en voorwaarden smelten weg als sneeuw voor de zon. Prijs mij heel gelukkig dat Tantra op het pad gekomen is. Wens iedereen een liefdevol en schitterend 2014 waar Tantra en meditatie als vanzelf op z´n plaats vallen . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2014 swami Nirav Beej 

Namaste compassie Tantra en Lotus

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.


Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.  

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!