It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en 'Gelukkig zijn' - Harmonie - Vrede - Materie - Innerlijk

Klik hier voor vorige Artikelen  

Wat is ‘Gelukkig zijn’? 
Wat zorgt er in het dagelijkse leven voor dat we ‘Gelukkig zijn’? 
In de meeste gevallen houdt dat in het in bezit hebben van allerlei materiële dingen buiten ons. Een mooi huis, auto met status, prachtige partner, royaal inkomen, mooi kantoor, superbaan, flitsend mobieltje, enz. 
Gezien vanuit een spirituele context is ‘Gelukkig zijn’: het in harmonie zijn, in vrede zijn met alles wat zich op dit moment aandient. Dat er geen strijd is met angsten, overtuigingen, conflicten, verdriet, conditioneringen, enzovoort. Natuurlijk doen zich ook al deze condities voor, maar we hoeven er geen gevecht mee aan te gaan.
  
Opvoeding 
Vaak zijn we opgevoed door mensen die niet echt gelukkig kunnen zijn. We zijn door de politiek, de leraren en de kerken geïndoctrineerd met het idee dat de oorzaak van gelukkig zijn iets is wat buiten ons ligt. Daarom is het heel moeilijk om zomaar spontaan gelukkig te kunnen zijn. Het je losmaken van die imprints is een hele toer en vraagt om heel veel moed. We kiezen dan maar gemakshalve voor de comfortzone. We gaan luisteren naar de diverse ingegeven lessen met als resultaat niet echt gelukkig zijn. Daarbij is de overheid en de samenleving helemaal niet zo geïnteresseerd in je gelukkig zijn. Men is meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld macht, productie, prestige en geld, dat is de focus. Maar ‘Gelukkig zijn’ is niet te koop! Het is geen ding dat te koop is. ‘Gelukkig zijn’ kun je niet afdwingen, je kunt het niet kopen. Het kan helemaal vanzelf ontstaan, zonder doel, zonder het te willen, zonder verlangen.
  
Wat heeft Tantra met ‘Gelukkig zijn’ te maken? 
Tantra laat je bewust worden dat echt ‘Gelukkig zijn’ onafhankelijk is van materie. De inzichten van Tantra zijn dat er helemaal niets mis is met materiële zaken, maar laat je geluk er niet van afhangen. Geniet ervan met volle teugen, maar als het van je weg gaat wees ook dan gelukkig. Dan komen er weer vanzelf andere mogelijkheden op je pad. Tantra laat je ervaren dat echt ‘Gelukkig zijn’ niet conditioneel is, niet afhankelijk is van de omgeving, de buitenwereld. Tantra laat je inzien dat ‘Gelukkig zijn’ een innerlijke hoedanigheid is. Geen enkele omstandigheid kan dan je ‘Gelukkig zijn’ teniet doen. En wees er heel bewust van dat als een ander de sleutel van je geluk in handen heeft, die ander ook de sleutel heeft om je ongelukkig te maken.
  
Welke rol kan Tantra bij ‘Gelukkig zijn’ spelen? 
Tantra kan je meditaties aanreiken waarbij je meer in contact komt met je innerlijke kern. Je innerlijke kern waar je altijd al gelukkig bent. Tantra laat je inzien dat emoties meer met de mind te maken hebben, het zijn in feite denkconstructies. Ook als er een gevoel van ongelukkig zijn voorbij komt, wees dan toch nog innerlijk gelukkig. Tantra laat je bewust worden dat ‘Gelukkig zijn’ een schitterende, prachtige, van geen enkele conditie afhankelijke innerlijke ervaring is. Probeer jezelf niet voor de gek te houden door te denken dat je gelukkig bent. Als je dat denkt, ben je het vooral niet. Wees gewoon gelukkig in het hier en nu, zonder er bij na te denken, straal het uit, wees het. Laat gelukkig zijn niet een denkconstructie zijn, wees er zeker van, laat het door niets of niemand verstoren. Uiteindelijk is de mooiste staat van Zijn dat het niet meer uitmaakt of je nu verdrietig, ongelukkig of gelukkig bent. Het mooiste is dat je geest helemaal in een staat van vrede, van rust, is.
  
Bewust zijn van acties 
Als je gelukkig bent, worden werkzaamheden met heel veel liefde en heel veel vreugde uitgevoerd. Dan ontstaat werken met heel veel plezier zonder het te doen. Hetzelfde geldt voor het leven, dan zie je het leven tegemoet met heel veel acceptatie, plezier en overgave. Er zijn dan geen problemen, wat er ook gebeurt. Niets meer willen, geen verlangens meer hebben, dat is ‘Gelukkig zijn’. Laat ‘Gelukkig zijn’ een levenshouding zijn, een innerlijke kwaliteit. Niet een nep-geluk, bedacht door de mind. Niet meer bang voor allerlei zaken zijn, zoals wat anderen ervan denken. Tantra leert je er niet tegen te vechten, er alleen maar bewust van te zijn, te observeren, meer niet. Maar onderdruk verdriet niet, dat hoort ook bij gelukkig zijn. Als je verdriet volledig kunt accepteren, kun je daarin ook geluk herkennen. Dan is alles oké voor je, zowel licht als donker, warmte en koude. Dan ben je pas echt gelukkig, dan ben je pas echt rijk!
  
Enkele eenvoudige meditaties: 
1. Zet jezelf in het licht. 
Ga voor een spiegel staan en kijk naar jezelf. Sluit dan je ogen en visualiseer jezelf. Zet jezelf dan in een stralend licht. Wees content, tevreden met jezelf, hou van jezelf, zit jezelf niet in de weg. Doe dat elke dag een tiental minuten, afwisselend in de spiegel kijken en weer visualiseren.
  
2. Gouden zon visualiseren 
Visualiseer vlak voor het slapen gaan een stralende gouden zon die je langzaam hoog aan de hemel laat gaan. Wordt wakker met die stralende zon en laat die weer ondergaan. Geniet bij het opstaan van de opkomende zon. En als het bewolkt is, visualiseer dan de opkomende zon. Laat het schitterende licht je hele wezen doordringen.
  
3. Vier de nieuwe dag 
Sta op met een gevoel van: Joepie, ik mag weer een dag leven! Wees blij! Wees vreugdevol! Een fantastische oefening is om steeds te proberen met een blij gevoel op te staan.

Probeer deze bijzonder krachtige meditaties maar eens elke dag voor een paar weken of maanden en zie wat er in je gaat veranderen. Je gaat waarschijnlijk ervaren dat het bijna direct resultaat oplevert!
  
Wees authentiek, sta in het licht, wees je eigen licht, heb geen innerlijk conflict, laat het van binnen stil zijn. Wees bewust van een voortdurende innerlijke staat van ‘Gelukkig zijn’. Heb vertrouwen in jezelf, leef je ‘Gelukkig zijn’. Als je gelukkig bent kun je stromen, je energie is dan niet geblokkeerd, je bent dan in vrijheid een dynamische creativiteit. Dan ben je gezegend en kan transformatie ontstaan . . . 

Namastee, ik groet het Goddelijke in je . . . 

Ga in heel diepe meditatie . . .   met heel veel nederigheid . . .    Namasté . . .

TantraTempel - Copyright © 2013 swami Nirav Beej 

Namaste Gegroet Goddelijk Geluk

Tantra workshops, retreats en trainingen 

Als je geïnteresseerd bent in een vreugdevol leven met meer kleur en
waarbij je je meer vrij voelt dan kan Tantra een uitkomst zijn. 

Tantra is bewust vanuit je hart in liefdevolle verbinding zijn
waardoor alles samensmelt tot één geheel.

Klik hier voor vorige Artikelen  

Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.

 

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!