It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en de effecten van Tantra Massage - Tantrisch Lichaamswerk

Klik hier voor vorige Artikelen  

Een artikel over de effecten van Tantra Massage en een verslag Pinkster Retreat. 

TantraTempel team 2012 met Swami Nirav Beej - Regenboog Healing

In het vorige artikel zijn we ingegaan over het ontstaan van het verschijnsel Tantra (Tantrische) massage. We gaan in deze wat langere nieuwsbrief nu naar de diverse onderdelen en effecten van een Tantra sessie kijken. Een Tantra massage is een onderdeel van een Tantra sessie.

Tantra sessie 
Allereerst gaan we even kort een mogelijke versie van een Tantra sessie schetsen. Een Tantra sessie heeft als primair doel dat de ontvanger (cliënt) een bewuste en onbevangen houding naar het leven in al z’n omvang gaat krijgen. Daarbij gaat het meer om de kwaliteit dan om de kwantiteit van het leven, dus dat men meer en langer echt gelukkig mag zijn. Een mogelijke (verkorte) vorm van een individuele Tantra Sessie kan bestaan uit ten eerste een hartverwarmende ontvangst. Een kort gesprekje bij een kopje thee kan de ontvanger verder op z’n gemak stellen. Een meditatie waarbij men tevens meer in het hart wordt gebracht is dan aan de orde. 

Bewegen is een derde component welke voor ons van belang is. Vaak hebben we zittend werk en bewegen we veel te weinig. Daarbij hoort ook het meer aarden en beter ademen. Als vierde is een Tantrisch ritueel van belang waarbij we respect naar elkaar tonen. Dan kan na het douchen een Tantra massage worden gegeven. Als laatste is het mooi om de ontvanger te laten bijkomen en weer goed te aarden. Natuurlijk wordt iets te drinken aangeboden en rond men de sessie op een fijne manier af.

Meditatie 
Meditatie, bewust-zijn, speelt bij Tantra een grote rol. Bewust worden van wat er in het lichaam afspeelt, zoals het ademen, allerlei gevoelens, diverse energie stromen, gedachten die komen en gaan, enz, enz. Door heel bewust te zijn kunnen we psychologische spelletjes die we met onszelf en met anderen (uit)spelen,  herkennen. Meditatie houdt tevens het bewust zijn van allerlei zaken in die zich om ons heen afspelen. Bewust zijn van de natuur, het klimaat, het leven en zelfs van de onophoudelijke veranderingen van het gehele universum. Op de juiste manier meditatief zijn is eigenlijk de medicijn voor alle situaties. Men komt meer tot rust en kan daardoor lastige situaties erkennen en er beter mee omgaan.

Bewegen, Aarden en Ademen 
Voldoende bewegen, goed geaard zijn en volledig ademen zijn ingrediënten welke bijdragen tot een vitaal lichaam. Jezelf energetisch opladen waardoor je vol met energie bent is bij Tantra eigenlijk een basisvoorwaarde. Als levensenergie getransformeerd wil worden moet er wel energie zijn. Lichamelijke oefeningen, zoals Tantrische dans, Tandava, bekkenschommel, de vijf Tibetanen, Rishi Isometrics, dynamische en Kundalini meditatie kunnen daarbij helpen. Zonder levensenergie valt er niets te transformeren. Daarbij kan het gevoel ontstaan meer te ontstressen, meer krachtig in het leven te staan en veel vrijer te zijn.

Respect voor elkaar 
Respect naar elkaar is één van de uitgangspunten bij Tantra. Een mooi tantrisch ritueel is de Hartengroet. Deze brengt je nog meer in het hart. Het goddelijke wordt bij elkaar gezien en getoond door de namasté, wat betekent: ‘ik groet het Goddelijke of de Boeddha in je’.

Tantra massage 
Een Tantra massage bestaat hoofdzakelijk uit energetisch lichaamswerk. De levensenergie kan daarbij meer door het lichaam gaan stromen en verspreid worden. Bij deze massage wordt het gehele lichaam zonder beperkte zones aangeraakt en gemasseerd. Een weldadige activatie vindt plaats waardoor de bloed circulatie en het lymfe systeem beter kan doorstromen. De afvoer van afvalstoffen wordt daarbij tevens bevorderd. Dit kan bloeddruk verlagend werken en stress verminderen. 

Daar ook op klieren en organen gewerkt wordt, kunnen hormoon spiegels gunstig worden beïnvloed. 
Ook wordt men zich meer bewust van ongemakkelijke of vastzittende spieren of ledematen. Allerlei pijnen kunnen door een aantal sessies meer worden verzacht of verlicht. Ongetwijfeld kan een goede massage ook een sensuele ervaring geven. Je leert met meer vertrouwen bewust te worden van diverse vormen van intimiteit. Daardoor kun je met minder gêne en terughoudendheid met anderen relateren. 

Het Leven durven te leven 
Uiteindelijk leert men van een ervaren Tantrika het leven zó intens te beleven, dat het een spirituele ervaring en ontwikkeling wordt. Met wederzijds respect, liefde en persoonlijke aandacht wordt men begeleid naar onvergetelijke ervaringen die bijzonder helend kunnen zijn. Je wordt energieker, krachtiger, levenslustiger en de intimiteit wordt meer verdiept. Met een Tantrische levenshouding ontstaat meer flexibiliteit en een intenser genieten van het leven.

Uitmuntende zorg en aandacht 
Een Tantrika heeft meditatie hoog in het vaandel staan. Zij heeft de gave om de ontvanger prachtig daarin te begeleiden. Bij een Tantra sessie en/of massage worden de hoogste ethische normen in acht genomen. Natuurlijk is aanraking een noodzaak. Maar met voldoende afstand tussen Tantrika en ontvanger. Over het algemeen blijft de Tantrika gekleed. Soms kan het zelfs praktisch zijn om de voornaam van de ontvanger niet te gebruiken. Dit om de verhouding tussen Tantrika en ontvanger zo zuiver en correct mogelijk en binnen de veiligheidszone te houden. Het gevaar dat een heel intiem contact vanuit het hart leidt tot seksuele omgang is groot. De ontvanger kan daar vaak (nog) niet mee omgaan en kan in verwarring raken. Dit vraagt een bijzonder grote vakbekwaamheid en ervaring van de Tantrika. De Tantrika balanceert daardoor steeds op het scherpst van de snede, aan de ene kant heel liefdevol vanuit het hart in verbinding zijn en aan de andere kant zich niet mee te laten slepen door lustgevoelens. 

Heeft een Tantra sessie ook negatieve effecten? 
Bij redelijk gezonde mensen eigenlijk niet. Negatieve effecten kunnen alleen ontstaan als de Tantrika niet kundig genoeg is. Bij mensen met een ernstige vorm van suikerziekte moet men extra alert zijn. Dat geldt ook wanneer de ontvanger zwaar getraumatiseerd is. Mensen die voor een psychische stoornis onder behandeling zijn vragen ook extra alertheid. Voor al deze mensen geldt dat voor er aan Tantra sessies begonnen kan worden voldoende hulp door zeer vakkundige therapeuten gegeven is. In sommige gevallen kan dat een proces van vele jaren zijn. Bij twijfel is het altijd aan te raden een arts te raadplegen. 

Dubbele agenda 
Nog even een puntje van aandacht. Daar Tantra door hoofdzakelijk de media en slecht opgeleide mensen die menen Tantra sessies te moeten geven, heeft Tantra helaas de naam gekregen vooral een seks en erotisch getint gebeuren te zijn. Natuurlijk is het zo dat Tantra het leven omarmt in al zijn aspecten, dus ook het seksuele aspect, maar het heeft duidelijk geen focus en krijgt geen specifieke aandacht. Nu komt het voor dat door die steeds aanhoudende verwarring van Tantra en seks er een, soms onbewuste, vorm van een dubbele agenda bij de ontvanger ontstaat. Ook kan er een verwarring tussen liefde en seks zijn. Een goed opgeleide en ervaren Tantrika kan een Tantra sessie in juiste, integere en zuivere banen leiden. Daarbij kan zij een uitstekende dienst bewijzen. 

Nog even een aantal positieve effecten van een Tantra sessie 
Voor een Westerling neemt een Tantra sessie een belangrijke plek in. Naast meditatie zorgt deze voor het transformeren van levensenergie naar het hart en uiteindelijk verder naar spirituele energie. De tantrische massage wekt (seksuele) levensenergie op en verspreidt deze over het hele wezen. Verder kan een Tantra sessie bijdragen tot ontspanning van de spieren.

Doordat z’n sessie stress verminderd, komt men meer tot rust en gaat men vaak ook beter slapen. Daarbij kan het gevoel ontstaan meer krachtig in het leven te staan en zich veel vrijer te voelen. De geestelijke gezondheid van de ontvanger kan verbeteren waardoor men minder kans heeft op angst aanvallen. Dit alles leidt tot een grotere kwaliteit van leven, verbeterd de prestaties op het werk, houdt gezonde relaties in stand en geeft een grotere voldoening. Verdere positieve effecten zijn dat je meer onbevangen in het leven gaat staan en het leven ieder moment weer als een super godsgeschenk vol vertrouwen tegemoet treedt. Deze voordelen zijn een niet limitatieve opsomming van mogelijke effecten van een Tantra sessie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden mannen en vrouwen meer willen weten over deze prachtige oude volkskunst die in essentie niet in de Tantras voorkomt! 

(c) 2012 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  

Tantra Pinkster Retreat

Verslag van deelnemers Thea & Jan  

in het zon overgoten resort KristalBoom te Varik 

Dit jaar eens geen  overvolle  vakantiedagen, geen vliegreis met de rest van Nederland, nu eens niet die al om bekende  vakantiestress en ergernissen.
Wij hebben behoefte aan rust en verdieping. We willen tijd met elkaar, op een mooie plek, liefst samen met  lieve mensen, dat is wat we zoeken.
Dit jaar kiezen voor een  tantrische zomer retraite op landgoed Kristelboom. 
Dit idyllisch plekje is te vinden in Varik, niet ver van huis en makkelijk met de auto te bereiken. 

Na een rustige rit komen we vrijdagavond aan op de  locatie van onze Pinkster Retreat. In het huis is alles  tot in de puntjes verzorgd, gastvrij worden we door tantrika Agni ontvangen. Het geeft een warm en welkom gevoel. Na de spullen op de slaapkamer te hebben gezet, al waar het bed als is een hotel opgemaakt op ons stond te wachten. Was het tijd voor de ontmoeting van de andere koppels met wie we komende dagen samen gaan zijn.

Vanaf het eerste moment was de sfeer goed en veilig. De dagen vlogen om . . .  
En wat een dagen, iedere ochtend om 7 uur gewekt worden door de gong voor de ochtend meditatie.
De buitenontbijten aan de rijk gevulde tafel in de morgenzon. De frisse lunchsalades, het fruit en de drankjes, het ontbrak ons aan niets.

Het landgoed is groot en er is van alles te zien en te ontdekken. Je kunt daar heerlijk wandelen en dwalen door het bos of op de dijk uitkijkend over de Waal met z’n uitgestrekte, prachtige uiterwaarden.
Ook hebben we genoten van de fijne gesprekken met een ieder daar aanwezig. De uitleg en wijsheid van Nirav en de Tantrika's die ons begeleiden tijdens de dagen. Dit zijn waardevolle geschenken die we mee naar huis nemen en waar we nog lang mee doorkunnen. Vooral ook het nachthuiswerk ;-)

Het weer was super, wat zijn we bruin geworden!! Het zwembad zorgde voor de nodige afkoeling en in alle privacy hebben we ons vele uren naakt kunnen koesteren in de zon. 
De BBQ zorgde voor het zomers gevoel en het royaal brandend vuur in de avond zorgde voor nog meer sfeer met haar dansende vlammen. 

Ik kan er nog van alles en nog wat over vertellen maar eigenlijk moet je het gewoon zelf beleven.

Lieve mensen van de Pinkster Retraite het gaat jullie goed, we hebben genoten van jullie aanwezigheid en lieve woorden.

Heel hartelijk dank voor de mooie dagen.

Thea & Jan 

Heel fijne en helende Tantrische massage bij een Tantra Sessie toegewenst . . . 

Klik hier voor vorige Artikelen  

Klussers gevraagd 
We hebben al met een enthousiaste groep Tantra vrienden ontzettend veel werk verzet, hartelijk dank daarvoor. Toch kunnen we nog een aantal mensen gebruiken voor de Tantra Klusdagen op woensdag t/m vrijdag in de weken dat er geen tweedaagse workshop plaats vind. Geboden wordt diverse meditaties, maaltijden en dranken. Het is de bedoeling dat ca. 5 uur per dag (meditatief) gewerkt wordt zonder verdere vergoedingen. De TantraTempel vraagt veel onderhoud en er moeten meditatieve plekken in het bos en diverse looppaden gecreëerd worden. Als je zin hebt om mee te doen neem dan vrijblijvend contact met Nirav op. 

Tantra Verdiepings Workshops 
Middels Tantra workshops en trainingen zoals Tantra Verdiepings Weekenden kunnen stellen en singles in een veilige setting leren meer zelf-liefde, vertrouwen, compassie en liefde naar de ander, je geliefde, te ontdekken en te ervaren. Tevens leer je op een mooie liefdevolle manier je grenzen aan te geven. Hierdoor verkrijg je een diepere intieme connectie met een partner waardoor beiden gelukkiger kunnen worden.

  
Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

Contact 
Als je op de één of andere manier in Tantra geïnteresseerd bent geraakt en je Tantra verder zou willen onderzoeken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Misschien kunnen we je dan verder op weg helpen.


Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!