It seems this browser's JavaScript is down! Please enable it or upgrade to new browser.

Tantra en Verlangen - Tantrisch Kader - Denken


Click hier voor vorige Artikelen  

Verlangen naar intimiteit bij Tantra


Even een Tantra-kader neerzetten 
De meesten weten het al, Tantra is een levenshouding, een manier van in het leven staan. Het is daarom geen filosofie, opvatting, religie of een dogma. Tantra kijkt naar het leven vanuit een totaalvisie. Tantra heeft geen opvatting van waaruit je het leven moet bekijken. Het kijkt naar het leven zoals het zich aandient, puur, zonder dat het denken tussen beide komt. Want het denken zorgt ervoor dat alles vervormd wordt en dat je daardoor niet meer scherp kunt waarnemen. Tantra heeft dan ook eigenlijk geen oordeel, houdt zich nergens aan vast en maakt geen onderscheid. 

Denken 
Het denken zit vaak vol van verlangen om een doel te bereiken. Vaak wil het van alles: een andere auto, een relatie, een ander huis, Tantrisch vrijen, enz. Dat houdt in dat je niet in het ‘hier en nu’ kunt zijn. Je denken loopt steeds op je verlangen vooruit. Dat zorgt ervoor dat je daardoor ook niet echt in contact met jezelf kunt zijn. 
Je hebt misschien al eens ervaren dat wanneer je denken nergens naar toe gaat, niet naar de toekomst of het verleden, zonder verlangen, dat je plotseling in lachen uitbarst. Dat je het leven als één grote grap ervaart en dat je je even heel gelukkig voelde? 

Gedachten komen en gaan 
Tantra laat je bewust worden dat gedachten uit zichzelf komen en gaan. Jij bent je gedachten niet, dus probeer niet je met de gedachten te identificeren. Daarom laat Tantra je ze accepteren. Het is de kunst om je door je gedachten niet te laten raken. Niet met de gedachten te vechten. Wees slechts bewust van de gedachten, dan wordt je er niet door geraakt. Je hoeft er echt niets voor te doen, ze niet meer en ook niet minder te maken, er alleen maar bewust van te zijn en ze te accepteren. 

Laat het verlangen los 
Verlangen is een heel aparte emotie. Je gaat merken dat hoe meer je accepteert, je minder gaat verlangen. Want als je werkelijk accepteert, wat er nu op dit ogenblik aan de hand is, waar kan het verlangen dan zijn? Dan gaat je aandacht nergens anders heen. Je leeft dan van moment tot moment. Je hoeft dan nergens naar toe en er valt dan ook niets te bereiken. Je hoeft er ook niet voor te vechten, alleen maar jezelf te zijn, meer niet. Verlangens nemen je altijd mee op lange reizen in tijd en ruimte, ze brengen je nooit thuis, ze voeren je altijd ergens anders heen.  Laat ze los! 

Tantra zegt JA tegen het leven 
Jaah . . . , Tantra zegt JA tegen het leven in al z’n omvang. Het wijst niets af, zegt nergens ‘nee’ tegen. Om het leven in al z’n omvang te accepteren is wel heel veel moed nodig. Zie, wat er ook in het leven gebeurt, de gebeurtenissen als cadeautjes van het bestaan, transformerende cadeautjes. Tantra is daarbij ook onvoorwaardelijke, innige liefde, vooral naar jezelf toe. Merk je dat je jezelf opeens voelt openen wanneer je ´Jaah . . . ´  zegt. Tantra is dan ook totale acceptatie en overgave. Als je dit volledig op je in laat werken, hoe kun je dan nog iets verlangen en ongelukkig zijn? 

Meditatie 
Als je meditatief bent hoef je nergens heen te gaan. Alleen maar gewoon te zijn waar je bent, in het hier en nu. Slechts nu die ruimte innemen waar je hier bent. Meditatie is niets anders dan thuiskomen, even in je kern uitrusten. Die afstandelijkheid is ware meditatie, de ware stilte in jezelf. 

Basisprincipe van tantra 
Het basisprincipe van tantra is dat je al volmaakt bent. Je hoeft je niet lange tijd in bochten te wringen om een doel te bereiken. Tantra leert je dat overbodige inspanning de reden is dat je het niet bereikt. Volmaaktheid is niet iets dat verworven hoeft te worden. Je kunt je gewoon ervan bewust zijn dat perfectie er al is. Probeer te genieten van wat er nu op dit moment aanwezig is, je geliefde, auto, huis, enz. Maar laat je geluk er niet van afhangen. 
Zo . . . en nu even rustig, gelukzalig zitten met een geurend kopje kruidenthee . . .  :-)

Fijne dagen en warme groeten van
Swami Nirav Beej en TantraTeam

Onthoud altijd:
Bij Tantra gaat het om de ervaring, om de manier van Zijn, van leven, je levenshouding. Je kunt dit niet uit een boekje leren of alleen naar tapes luisteren. Het is een kwestie van je aandacht op het leven, het universum te vestigen, bewust te zijn.

(c) 2011 Swami Nirav Beej

Klik hier voor vorige Artikelen  


Overzicht aanbod van de TantraTempel

 • Tantra Introductie dag  

  Spotlicht: Introductie dag

  Geheel onverwachts ben ik eind november naar het vrouwenweekend geweest bij de Tantratempel. Het werd een heel mooi, Lees meer

 • Tantra Mini Training  

  Spotlicht: Mini Training

  Zij schreven dan een (soms steenkolen) Engelse versie vanuit hùn spirituele achtergrond. Voor mij komen die vertalingen het dichtst bij de bron van Tantra. Die vertalingen zijn gelardeerd met heel veel fonetisch geschreven Sanskrietwoorden. Lees meer

 • Tantra Jaar Training  

Aanmelden - Boeken Trainingen

Voor meer Info, Aanvraag of Boeking: Stuur een e-mailtje 
Met je voornaam, mobiel nummer, onderwerp, eventuele data met tijdstip en opmerking
Je mag natuurlijk ook even bellen naar Nirav voor persoonlijk contact  06-15521760

Om de donaties zo laag mogelijk te houden werken we met vrijwilligers.
Stuur maar even een e-mailtje of geef een belletje. Je bent van harte welkom!